Annonce
Esbjerg

Alt for få cykler i skole: Esbjerg Kommune vil have eleverne tilbage på den tohjulede

Torsdag formiddag var eleverne fra 4. b på Rørkjærskolen en tur på cyklen. Her er det meningen, at de skal finde glæden og trygheden ved at cykle. Foto: Annett Bruhn
Antallet af skoleelever, der cykler i skole, er faldet med mere end 40 procent i løbet af de seneste tyve år. Derfor har Esbjerg Kommune nu igangsat et initiativ, der skal få de mindste ud på cykelstierne igen. Lysten og modet til at cykle skal tilbage til eleverne.

ESBJERG: På parkeringspladsen ved Rørkjærskolen kører 4. b i ring.

På røde cykler og grønne cykler, på ryttercykler, mountainbikes og havelåger. Slalom mellem keglerne, der står plantet i asfalten. Nogle cykler hurtigt og andre langsomt. Og det virker til, at eleverne er glade for at slippe for regnestykker og stilehæfter for en stund.

- Nu skal I lære at bremse, siger Michael Bremer og kigger ud over skoleeleverne. Han er cykelinstruktør ved organisationen Dansk Skolecykling, og denne torsdag er han et smut i Esbjerg for at lære nogle af eleverne på Rørkjærskolen noget om at cykle.

Gennem de seneste 20 år er antallet af børn, der cykler i skole nemlig faldet fra 75 procent til 40 procent, og netop derfor har Esbjerg Kommune igangsat en række initiativer, der skal få eleverne tilbage på cyklerne. Blandt andet ved at lade en række af kommunens skoleklasser få cykelundervisning. På den måde håber man at øge trygheden ved cykling blandt børnene, og dermed genskabe lysten til at springe på den tohjulede.

- Flere forældre er begyndt at køre deres børn i skole, og det er en ærgerlig udvikling. Vi oplever, at mange virker utrygge ved, at deres børn cykler. Det skyldes flere ting, men som kommune gør vi meget for cyklisterne, og derfor er det vigtigt at få skabt et grundlag for, at de yngste kommer tilbage på cyklen, siger Jørgen Ahlquist (S), der er projektleder hos Børn og Kultur i Esbjerg Kommune. Han mener, at der er flere gode grunde til, at det er vigtigt, at børnene cykler mere.

- Vi har en kommunal ambition om at være en stærk cykelkommune, og netop der passer projektet her godt ind. Derudover er det godt for både sundheden og miljøet, hvis flere børn cykler i skole. Så det vil vi gerne styrke, siger han.

Flere forældre er begyndt at køre deres børn på arbejde, og det er en ærgerlig udvikling. Vi oplever, at mange virker utrygge ved, at deres børn cykler. Det skyldes flere ting, men som kommune gør vi meget for cyklisterne, og derfor er det vigtigt at få skabt et grundlag for, at de yngste kommer tilbage på cyklen

Jørgen Ahlquist (S), projektleder og medlem af byrådet i Esbjerg Kommune

Sid rigtigt og kig op

4. klasserne på Rørkjærskolen er nogle af de første af i alt ti skoleklasser, der i første omgang bliver en del af initiativet, der er lavet i samarbejde med Dansk Skolecykling.

Det er cykelinstruktør Michael Bremer, der står for undervisningen. Meget af hans undervisning går ud på at give børnene en række basale cykelfærdigheder, så de er mere trygge ved at skulle begive sig ud i trafikken.

- Det handler om at få skabt nogle grundfærdigheder, der gør, at børnene har overskud til at koncentrere sig om trafikken, når de cykler. Og alene i løbet af en dag som i dag kan jeg se, at de rykker sig meget, siger han.

De to vigtigste ting, han forsøger at lære eleverne er, at kigge op, når de cykler, så de kan holde sig orienteret, og at sidde rigtigt på cyklen.

Annonce

Bedre end lektier

- Op igen, siger Michael til en af eleverne, der lige må en tur i asfalten. Og netop frygten for styrt og ulykker er grunden til, at mange forældre ikke vil sende deres børn alene ud i trafikken.

Men det ender som en ond spiral, forklarer Michael Bremer. For jo mindre eleverne cykler, jo mere usikre bliver de også.

Derfor forsøger han at gøre undervisningen så sjov og legende som muligt. Børnene skal have lyst til at cykle. Og noget tyder på, at metoderne virker. Det fortæller elevernes matematiklærer Ina Jørgensen.

- Da de først hørte om det, var de lidt negative over ”bare” at skulle cykle rundt på en parkeringsplads. Men nu kan de jo godt se, at det er sjovt og en god måde at være udenfor på. Det er et rart afbræk, og så lærer de meget. Ikke bare cykelfagligt, men også i forhold til deres generelle koordinationsevne, siger hun.

Og Mille Frederiksen på 10 år giver sin lærer ret.

- Det er i hvert fald sjovere end at lave lektier, siger hun.

Om børn og cykling

Gennem de seneste tyve år er antallet af børn, der cykler i skole faldet fra 75 procent til 40 procent.

Det har fået Esbjerg Kommune til at indgå et samarbejde med Dansk Skolecykling, der skal styrke elevernes tryghed ved at cykle.

Gennem en række undervisningsforløb vil man lære eleverne fra 2-4. klasse en række basale cykelfærdigheder.

Der er i alt 10 klasser tilmeldt indtil videre.

Det koster i alt kommunen 30.000 kroner.

Tre gode råd

Cykelinstruktør fra Dansk Skolecykling, Michael Bremer, giver her tre gode råd til forældre, der kan gøre børnene mere trygge i trafikken. Flere gode råd og idéer til lege kan findes på www.danskskolecykling.dk

1. Leg med cyklen - det er godt for børnenes cykelevner, hvis de får lov at lege så meget med cyklen som muligt. Haven er et godt sted, fordi det er en tryg ramme.

2. Cykel med jeres børn - det er vigtigt, at børnene kommer afsted og ser, at det er naturligt at cykle.

3. Snak med børnene om trafikken - det er vigtigt, at børnene får en forståelse for trafikken. Den kan man forbedre ved at tale om de ting, der foregår i trafikken, når man for eksempel er ude at køre en tur.

Mille Frederiksen på ti år var en af de elever, der var glade for at komme en tur ud på cyklen. Det er meget bedre end lektier, siger hun. Foto: Annett Bruhn
Slalom og i ring. Eleverne blev sat på prøve. Foto: Annett Bruhn
De seneste tyve år er antallet af elever, der cykler i skole, faldet markant. Derfor vil Esbjerg Kommune i samarbejde med Dansk Skolecykling sætte fokus på børns cykelfærdigheder. Foto: Annett Bruhn
Foto: Annett Bruhn
Foto: Annett Bruhn
Foto: Annett Bruhn
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce