Annonce
Sønderborg

Alt for få cykler i skole og på arbejde

Cyklen som transportmiddel kunne skåne nogle elever med ikke alt for lange skoleveje for at stå i kø ved skolebussen. Arkivfoto: Timo Battefeld

Cyklisme: For få cykler i Sønderborg kommune mange gode hensigter og cykelstianlæg til trods, og det skal der nu gøres noget ved for at opfylde ambitiøs cyklismemålsætning.

SØNDERBORG: Der er plads til forbedring i brug af cykel som transportmiddel i Sønderborg kommune.

Sammenlignet med andre kommuner bliver mange elever transporteret i skole med bil eller bus. En undersøgelse viser, 52 procent kører i skole i motoriseret køretøj og 48 pct. fysisk ved egen hjælp.

En 13. plads på listen over cyklisternes andel af befolkningen skal ændres til en førsteplads som den mest cyklende kommune i 2028, så der er nok at tage fat på. Cykelkampagner vil rulle i 2018, cykelstierne udbygges, og forældre, elever og det arbejdende folk skal overbevises fornuften i at tage den tohjulede frem for motoriserede køretøjer.

Det fremgår af en skoletransportundersøgelse og cykelhandleplanen.

- Vi vil gerne gøre mere for cyklismen og for at få flere ud at cykle. Det er sundhedsfremmende, og det er vigtigt. Der er færre, der cykler, og det er ikke den udvikling, vi ønsker. Nogen siger, vi selv har givet uddannelsessøgende gratis buskort. Det er lidt ærgerligt, vi ikke har kunnet motivere flere til at at cykle mere. Det handler i høj grad også om sikkerhed, siger teknik- og miljøudvalgsformand Aase Nyegaard, Fælleslisten, der selv er aktiv cyklist.

Cykelhandlingsplanen erstattes af et kommissorium for bæredygtig transport, som har til formål at fremme cyklisme i hele Sønderborg kommune. Der er også nedsat et cykelforum, hvor forskellige interessenter, politikere og fagfolk bidrager med viden og input til, hvad der får flere til at cykle i Sønderborg kommune. Cykling er en energineutral og sund transportform. Der er planer om at udbygge cykelstinettet for tocifrede millionbeløb de kommende år, for det er alfa omega for cyklismens fremme, at transportvejene er sikre og fremkommelige.

Cykelstinettet skal udvides som her mellem Tandslet og Mommark. Arkivfoto: Timo Battefeld

Drømmer ikke om cykelkrav

Af transportundersøgelsen lavet af Transportlaboratoriet fremgår, at 22 procent flere elever på kommuneskoler cykler sammenlignet med friskoler. Det kan skoleleder på Kegnæs Friskole Jens Billum godt forstå.

- De fleste af vore elever kommer langvejs fra - nogle helt fra Sønderborg. Jeg kunne ikke drømme om at sætte dem op på en cykel. Vi har smalle veje med mange sving på Kegnæs. Her er meget trafik især om sommeren, når det er bedst at cykle. Jeg ser ikke mine elever ligge og cykle frem og tilbage, siger Jens Billum.

Ifølge transportundersøgelsen glimrer friskolen med seks procent elever, der anvender aktiv transport, mens 94 pct. bruger passiv transport. Det er iøvrigt kendetegnende for friskolerne, hvis elever har længere skolevej.

- Vi har en trafikpolitik og opfordrer eleverne til at cykle, når det kan lade sig gøre. Cykling indgår aktivt i vore motionsdage. Vi arbejder bevidst med det. Mange af vore børn cykler til skole. Vi er lidt udfordret af forældre, der kører deres børn i skole, holder i indkørslen til gene for dem, der transporterer sig selv, siger skoleleder i Nybøl Stine Skyum.

Skolevejen fra Stenderup til Nybøl er den mest usikre, men ikke mere, end at børnene derfra godt kan tage den tohjulede, når bare de passer godt på ved krydsningen af Sottrupvej.

- Vi har elever i Bojskovskov. Dem forlanger vi ikke af, at de cykler, siger hun.

Nybøl skole har ifølge transportundersøgelsen 75 procent cyklende og 25 procent i bil transporterede elever.

Projektmedarbejder Britta Quitzau beskriver undersøgelsen som et øjebliksbillede.

- Vi sætter kampagner i gang og tager ud og snakker med skolerne om vores skoletransportpolitik. Hvad angår, forældre, der kommer i bil og afleverer børnene, overvejer vi at lave afleveringspladser længere væk fra skolen og forsøger at motivere flest muligt til at cykle, fortæller hun.

Transportmidlet kan variere, men det må gerne være på to hjul. Arkivfoto: Timo Battefeld
Sønderborg vil være Syddanmarks mest cyklende kommune i 2018, men der er lang vej hjem, viser undersøgelse. Arkivfoto
Kegnæs Friskole vil ikke kræve af sine elever, de cykler, for mange kommer langvejs fra, cykelvejene er usikre, og skal eleverne til fritidsaktiviteter, vil transport på cykel gøre det svært at nå det hele. Arkivfoto
Annonce
Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Hotel- og barejer sad midt i middagsselskab, da de nye restriktioner blev præsenteret: Mentalt er det næsten ikke til at holde til

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Sønderborg

Socialdemokratiet har fordelt deres roller i det nye byråd

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

VM-festen i det spanske ruller videre: Ungarn fik én på låget i ny dansk håndboldopvisning

Sport For abonnenter

VM-kommentar: Det er nye tider på landsholdet - og heldigvis for det

Sydjylland

Stort spillested er 'pisse skuffet' over nye nedlukninger: Kan miste en halv million og må sende medarbejdere hjem

Annonce