Annonce
Danmark

Alt for sent: Oplysninger om selvmord kommer med halvandet års forsinkelse

Senorforsker ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse Annette Erlangsen har i årevis forsøgt at gøre opmærksom på vigtigheden af at få en slags løbende opdatering på selvmord og flere data om blandt andet hvilke metorder der anvendes. Foto: Drisp
Forskere kan kun gisne om årsagerne til stigningen i antallet af selvmord blandt kvinder mellem 20 og 24 år sidste år, da oplysninger om de afdøde er yderst sparsomme og kommer med mere end et års forsinkelse. Samlet set faldt antallet af selvmord i Danmark sidste år, men for den pågældende gruppe blev det tredoblet.

Selvmordsforebyggelse: I flere år har seniorforsker Annette Erlangsen, der er projektleder på Dansk Forskningsinstitut for Selvmord (Drisp), forsøgt at banke på politikernes døre i håbet om, at de vil lytte til nødvendigheden af at frigive flere data om de personer, der hvert år vælger livet fra. Som tilfældet er nu, er det kun alder og antal, der bliver videregivet fra Sundhedsdatastyrelsen med op til halvandet års forsinkelse.

- Hvis vi kender metoderne til selvmord, og ved, hvor i landet de er foregået, kan vi forebygge selvmord. Så simpelt er det, siger Anette Erlangsen, der samtidig ved, at disse data let kunne trækkes ud af systemet, da alle dødsattester løbende sendes elektronisk ind til Sundhedsdatastyrelsen.


Annonce

Hvis vi kender metoderne til selvmord, og ved, hvor i landet de er foregået, kan vi forebygge selvmord. Så simpelt er det.

Anette Erlangsen


- Systemet i Sundhedsdatastyrelsen er sat op til, at man kunne lave en konstant overvågning af selvmordsmetoderne. Men som det er nu, får vi først tallene med halvandet års forsinkelse, og så er det for sent at gå ud at sige, at de her piller skal vi have taget af markedet eller gjort mindre tilgængelige. Vi har brug for et system med ”realtime”-data.

Måske er handling på trapperne

Antallet af selvmord i Danmark ligger ret konstant på omkring 600 om året, og for gruppen af kvinder mellem 20 og 24 år er tallet mellem fem og syv. I 2020 var dette tal steget til hele 17. En tredobling, som ingen havde set komme.

Jeppe Kristen Toft, der er direktør for Livslinien, en telefonrådgivning for selvmordstruede, savner også, at der skrues op for en reel forebyggende indsats på selvmordsområdet.

- De mekanismer, der skal til for at forudsige sådanne udviklinger, er naturligvis aldrig ufejlbarlige, men sandheden i Danmark er nok nærmere, at vi ikke har styr på disse mekanismer, at de ikke er koordinerede nok, at ingen tager ansvar for at have dette blik, siger han.

Igennem samtale med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har Jeppe Kristen Toft alligevel fundet lydhørhed over for forslaget om en konkret handlingsplan, der fremover kan imødekomme lignende ulykkelige overraskelser som tilfældet med de 17 unge kvinder i 2020.

Annonce

Svar fra sundhedsministeren

Avisen Danmark har spurgt sundhedsministeren, om han er villig til at lempe på reglerne i Sundhedsdatastyrelsen, så løbende og mere fyldestgørende data om selvmord kan formidles videre til forebyggende instanser. Hertil svarer Magnus Heunicke (S):

- Jeg er meget åben for at se på muligheder for at efterkomme ønsket om, at man får hurtigere adgang til selvmordsstatistikker. Det er et vigtigt område, og forebyggelsen af selvmord og selvmordsforsøg er selvfølgelig noget, vi hele tiden skal stræbe efter at blive bedre til. Jeg er enig i, at data spiller en rolle i den forbindelse, og jeg har bedt mit ministerium om at undersøge, hvordan dette kan lade sig gøre.

En handlingsplan på området kan faktisk være på trapperne i Sundhedsstyrelsen, hvor et partnerskab for selvmordsforebyggelse har fået tildelt fire millioner kroner til at fortsætte arbejdet i yderligere fire år med at sikre bedre koordinering og vidensdeling på selvmordsforebyggelsesområdet. Måske bliver der også plads til en konkret handlingsplan.

Hvis du har tanker om selvmord

Selvmordstanker er i de fleste tilfælde ikke udtryk for et ønske om at ville dø. Ofte handler det om, at en situation er blevet uoverskuelig eller gør for ondt.

Livsliniens rådgivere er der for at hjælpe dig til at se andre muligheder end selvmord.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage klokken 11-05, eller du kan chatte med Livsliniens netrådgivning på skrivdet.dk.

Annonce
Annonce
Annonce