Annonce
Kolding

Alt fra bøger til flyverdragter foræres væk: Kamilla står bag ideen Gratis i Lunderskov

Kamilla Edlefsen står bag facebookgruppen Gratis i Lunderskov, hvor man kan give ting væk gratis og bytte med hinanden. Foto: Søren Gylling
Kamilla Edlefsen oprettede facebookgruppen Gratis i Lunderskov for fire år siden. Her kan overskydende æbler fra haven og læste bøger foræres væk. Man kan også prøve at bytte sig til brætspil til efterårsferien.

Lunderskov: En dag over middagsbordet diskuterede Kamilla Edlefsen og hendes tre børn på syv, ni og ti år at droppe køkkenrullen og i stedet bruge stofservietter, der kan vasket og bruges igen. Hun går også op i at sortere affald og smider nødig madvarer ud. Og det er ikke det eneste, hun gør for at forhindre, at ting, der stadig kan bruges, bliver smidt ud.

Tilbage i 2015 startede hun facebookgruppen Gratis i Lunderskov, der i dag har omkring 750 medlemmer. Her kan man, som navnet siger, forære ting væk. Man kan også låne ting ud eller bytte med hinanden.

Senest er der blevet lagt en stak gratis krimier og andre bøger på siden. Og Kamilla har op til efterårsferien efterlyst andre børnefamilier, der vil udlåne eller bytte spil til børn i alderen syv til elleve år. Hun har selv budt ind med blandt andet børnematador og diverse puslespil.

- Jeg så en lignende gruppe på nettet, og så tænkte jeg, at det var en god idé, så man ikke bare smider alle mulige ting i skraldespanden, som andre godt kunne bruge, fortæller Kamilla.

Annonce

Gratis i Lunderskov

Kamilla Edlefsen stiftede facebookgruppen Gratis i Lunderskov i 2015.

Gruppen har omkring 750 medlemmer.

I gruppen kan man give ting væk gratis eller bytte med hinanden.

Hentet næste dag

Der er desværre ikke nogen, der har henvendt sig for at bytte spil i efterårsferien.

Tror du, at det kan hænge sammen med, at Lunderskov er en lille by?

- Ja, jeg tror, at man er lidt mere tilbageholdende her, end man er i København og andre store byer.

Til gengæld er det gået bedre med andre ting.

- Jeg har for nylig lagt tre ting op, en flyverdragt, fribilletter til Legoland, som jeg ikke selv kunne nå at bruge, og læderhandsker. De ting blev hentet dagen efter. Og hvis modtagerne ikke kunne komme på det tidspunkt, hvor jeg var hjemme, så lagde jeg det bare ud i mit skur, og så kunne de hente det der.

Kamilla har generelt fået positive tilbagemeldinger på siden.

- Der er nogen, der har lagt ting op, der er til salg, men så bliver de slettet. Der er mange andre kanaler, man kan bruge, hvis man ønsker at sælge ting.

Tingene på Gratis i Lunderskov-siden behøver ikke at være i perfekt stand.

- Når jeg tænker på den flyverdragt, jeg gav væk, så var den blevet brugt af to børn, men den kunne alligevel godt bruges som en ekstra flyverdragt hos bedsteforældre eller i børnehaven.

Håber gruppen vokser

Kamilla arbejder som indkøber for firmaet Eurofins, der udfører kemiske, mikrobiologiske og sensoriske laboratorieanalyser for forskellige virksomheder.

- Privat synes jeg, at det er spændende at komme i den lokale genbrugsbutik og andre genbrugsbutikker, men jeg køber også nyt tøj. Jeg går bare ikke så meget op i at gå ud og købe ind. Mine weekender bliver ikke brugt på at shoppe i Kolding Storcenter. Jeg vil hellere bruge tiden sammen med mine børn.

Hvad håber du for gruppen Gratis i Lunderskov?

- At den vokser, så der er flere, der vil dele med hinanden. At flere vil forære ting, der stadig kan bruges, væk i stedet for at smide dem ud, svarer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Annonce