Annonce
Tønder

Alt udsolgt: Sorgagre overgik alle forventninger

I kraft af Bodil Jørgensens medvirken havde Højt til Himlen for første gang en professionel skuespiller på holdet. Det var med til at gøre Sorgagre til en kæmpesucces i Ballum. Foto: Jacob Schultz
Missionen lykkedes. Højt til Himlen satsede med årets egnsspil på at blive større og stærkere end nogensinde. Sorgagre kom til Ballum for helt fulde huse - alle 4600 billetter blev solgt.

BALLUM: - Det blev absolut en succes. Alt var udsolgt.

En noget underspillet opsummering, men ikke desto mindre den helt korte forklaring fra Højt til Himlens formand Henrik S. Dahlmann på den enorme opbakning, som egnsspillet i år har nydt i Ballum. Opførslen af folkesagnet Sorgagre trak i alt 4600 gæster til, og det overgik alle forventninger.

Et par heftige regnbyger under nogle af de udendørs forestillinger var heller ingen hindring for det, som Dahlmann uden at tøve kalder for verdens sejeste publikum:

- Det er jo to års forberedelser, der bliver fyret af på en uges tid. Vi var kede af, at et par forestillinger fik regn, men vi har verdens sejeste publikum, og der var bare god stemning hele vejen - regn eller ej. Det har været en drømme-uge. Da vi begyndte, kunne jeg ikke rigtigt se, hvor stort et tilløbsstykke det ville blive. Men det voksede bare helt vildt, og at have en kapacitet som Bodil Jørgensen med, har været fantastisk.

Annonce
Henrik Dahlmann, her i midten, glæder sig over den store opbakning til årets egnsspil. Det næste, der skal fremføres til maj næste år, er allerede godt under vejs. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Stor satsning

Netop at få Bodil Jørgensen med på holdet - i øvrigt som den første professionelle skuespiller i Højt til Himlens historie - har været med til at tiltrække endnu flere gæster. Men også bag scenen har det gjort et stort indtryk og en stor forskel for hele egnsspillet, forklarer Henrik S. Dahlmann:

- Vi er jo kommet tæt på en superstjerne her. Det har betydet meget for os at se, hvordan Bodil arbejder, men også på det personlige plan føler vi, at vi har lært en stjerne at kende af at lave Sorgagre. Hun er utroligt behagelig og altomfavnende - og altid god for et fif. Hun har en helt anden tilgang til at se og forstå en karakter, hvor vi andre som amatører har det med at læne os lidt mere op ad instruktøren. Det har været utroligt lærerigt.

Samtidigt var megasuccessen ved Vadehavet også med til at åbne op for, at mange gæster udefra fik et kig på, hvad kulturlivet i Tønder Kommune kan. Alligevel mener Henrik S. Dahlmann ikke, at der kommer en gentagelse i samme omfang - i hvert fald ikke foreløbigt:

- Vi gør os ikke rigtigt forhåbninger om en gentagelse. Meningen med at satse på noget så stort var at udbrede kendskabet til, hvem vi er. Fint sagt ville vi gerne gøre noget for den kulturelle selvforståelse - og at det så lykkedes at få gæster til helt fra eksempelvist København og Aalborg blev lige netop det, vi håbede. Flere ved nu, hvem vi er, og hvad vi kan.

Nyt sted i 2020

Alligevel bliver Sorgagres omfang en engangsforestilling for Højt til Himlen. Men arbejdet med 2020-forestillingen er i fuld gang, tilføjer han:

- Næste gang er der ingen Bodil, men så må vi se, om vi kan gøre det selv. Vi regner med færre gæster næste år, når der den 5. maj er premiere i Zeppelinhangaren, for der bliver stor konkurrence fra andre begivenheder omkring genforeningen. Stykket er skrevet og har arbejdstitlen "Sammen". Det går på livet på Zeppelinbasen og ikke mindst de personligheder, der satte deres præg på historien for 100 år siden, forklarer han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce