Annonce
Esbjerg

Altan i indre by centrum for nyt politisk slagsmål i byrådet

Hjørne-ejendommen Norgesgade 44/Torvegade 32 er opført 1969 og var oprindelig butik og erhverv. I 2010 blev bolig på hele 2. sal godkendt, og denne lejlighed har tagterrasse. Samme år blev facaden renoveret fra fibercement til sort teglfacade. I 2016 godkendtes to boliger i en del af 1. sal, og i 2017 godkendtes endnu en bolig på 1. sal. Visualisering fra ansøgning.
En sag fra det forrige byråd bliver ved med at spøge - sagen om en ny altan i Norgesgade 44. Efter flere politiske slagsmål i Plan & Miljøudvalget og en klagesag til Tilsynet for ulovligheder skal sagen nu i byrådet - igen.

Esbjerg: Det er sagen, der tilsyneladende ikke vil dø.

Siden 2016 har et ønske om at etablere en syv kvadratmeter stor altan på Skind & Pels-bygningen i Norgesgade 44 spøgt i de politiske kulisser, og nu ender den for anden gang i denne byrådsperiode i Esbjerg Byråd.

Som nævnt går sagen tilbage til 2016, nærmere bestemt oktober samme år, hvor det daværende Plan & Miljøudvalg bliver orienteret om, at forvaltningen agter at give ansøgeren afslag på opsætning af en altan. I januar 2017 bliver ejeren så officielt meddelt afslag. En rum tid sker der ikke noget, men i april 2019 bliver altan-sagen sat på Plan & Miljøudvalgets dagsorden til politisk drøftelse foranlediget af Venstres gruppeformand og medlem af det nye Plan & Miljøudvalg, Kurt Bjerrum efter anmodning fra Borgerlistens Henrik Vallø, som ikke har sæde i det pågældende udvalg, men som til gengæld har fået en henvendelse af ejendommens ejer, Søren Gravesen, der stadig gerne ville have en altan.

Sagen ender dog i første omgang med at blive udsat, men få måneder senere - i august - ender de politiske uenigheder i Plan & Miljøudvalget med, at Venstre og Dansk Folkeparti begærer sagen i byrådet, da S og SF ønsker at fastholde forvaltningens oprindelige afslag på etablering af altanen.

Lokalplan

  • Det tidligere meddelte afslag fra 2016-2017 fra den kommunale forvaltning til etablering af altanen og Plan & Miljøudvalgets senere indstilling om afslag var begge med hjemmel i lokalplan 204-1, der sagde, at bygninger ikke må ombygges eller ændres uden byrådets tilladelse i hvert enkelt tilfælde.
  • Efter byrådets flertalsbeslutning fra august sidste år om ikke at følge indstillingen om afslag på altanen er der for den indre by i Esbjerg, og det område altanen ønskes opsat i, blevet vedtaget en ny lokalplan. Det skete 3. oktober 2019. I samme forbindelse blev lokalplan 204-1 aflyst.
  • Ifølge den nye lokalplan må der mod gadesiden kun etableres såkaldt indeliggende altaner, og den ansøgte altan vil derfor forudsætte, at der meddeles dispensation fra lokalplanen.
  • Spørgsmålet om dispensation har i øvrigt været sendt i naboorientering, og der er ikke indkommet bemærkninger, men det er forvaltningens vurdering, at "det på eksisterende bygninger er vanskeligt at placere altaner på gadesiden, hvor de er indarbejdet som en del af arkitekturen, da en altan ofte vil være et fremmed element i forhold til bygningens samlede arkitektoniske udtryk". At der kun er ansøgt om én altan, gør - efter embedsmændenes mening - ikke sagen bedre, fordi den får en placering og et omfang, "som ikke vurderes at medføre en god og harmonisk tilpasning".

Ulovlig?

Mandag den 19. august 2019 tørner partierne så sammen i Esbjerg Byråd, hvor Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Borgerlisten med ét mandats flertal trumfer igennem, at afslaget på altanen skal bortfalde, selv om Socialdemokratiet truer med at indbringe sagen for Tilsynet udfra det synspunkt, at beslutningen er et brud på Styrelsesloven og dermed ulovlig.

Socialdemokratiet mener således, at Esbjerg Kommune er bundet af det tidligere afslag, fordi der hverken foreligger nye oplysninger eller ændrede forhold i forhold til den konkrete sag. Da byrådet debatterer sagen, foreligger der heller ikke en fornyet ansøgning fra bygningens ejer.

Byrådsflertallet beslutter imidlertid kun, at afslaget på altanen skal bortfalde - ikke, at der samtidig gives tilladelse - og den 14. februar i år sender bygningens ejer en ansøgning om byggetilladelse til den konkrete altan.

Annonce

Frem og tilbage

Dermed får medlemmerne af Plan & Miljøudvalget fornøjelsen af at gense sagen - første gang i år den 17. marts, hvor sagen udsættes, anden gang den 24. marts, hvor sagen sendes ud til drøftelse i de politiske grupper og for tredje gang den 21. april, hvor Socialdemokratiet og SF begærer sagen udsat med den begrundelse, at der verserer en klagesag om brud på Styrelsesloven i Tilsynet - en afgørelse, der kan tage op mod otte måneder om at falde.

Det ønsker Venstre og Dansk Folkeparti dog ikke at vente på, og de to partiers medlemmer, der har flertal, stemmer S og SFs ønske ned og kræver afstemningen om tilladelse til altanen gennemført. Den afstemning taber mindretallet S og SF helt som forventet, hvilket får den konsekvens, at de to venstrefløjs-partier griber til den sidste mulighed, de har, nemlig at begære sagen indbragt for byrådet.

Derfor kan Esbjerg Byråd på mandag nu hygge sig med en ny debatrunde om det rimelige og fornuftige i at opsætte en altan på en facade i indre by.

I 2016-2017 ønskede ejeren at etablere en altan i forbindelse med den sidst godkendte bolig. Til en af lejlighederne på 1. sal er der etableret en altan på bagsiden. De to andre lejligheder har ingen altaner. I ansøgningen er altanen placeret over baldakinen i Norgesgade og flugter murværket på facaden. Visualisering fra ansøgning.
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Se billederne: Kloak under lokale naturperler får strømpe på

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

En Europa-palle er steget med 100 kroner: Pallefabrik har aldrig oplevet noget lignende

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Kultur

Fantasy: "De Strittende Ørers Festival" har vokset sig fra dværg til kæmpe

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Se videoanalysen og højdepunkter: Derfor var sejren over Brøndby helt fortjent

Sydjylland

Dansk Handicap Forbund: Familier må tit kæmpe for at få den hjælp, de har krav på

Annonce