Annonce
Haderslev

Alternativet: Borgerne skal høres om Gravene

Frank Truelsen fra Alternativet hilser træerne omkring Gravene velkommen, men vil have, at borgerne skal høres, inden der træffes beslutninger om Gravenes anvendelse. Personligt ønsker han sig et grønt, urbant miljø med udeservering, der kan være med til at styrke Haderslev som en grøn turistby. Foto: Inge Rogat Møller
Frank Truelsen fra Alternativet blander sig i debatten om, hvad Haderslevs centrale torv skal kunne. Han vil have et grønt, urbant miljø med musik og liv på pladsen.

Haderslev: Alternativet blander sig nu også i koret af meninger om Gravene. Det lille parti, der er repræsenteret af Frank Truelsen i Haderslev, glæder sig over, at der kommer træer:

- Der bliver jo talt meget om selve pladsens udformning, men det vigtigste er dog, at borgerne bliver inddraget. Der skal laves en undersøgelse, der viser, hvad borgerne vil bruge pladsen til - det er jo trods alt borgernes plads. Når det er blevet kortlagt, kan vi begynde udformningsarbejdet sammen med arkitekterne, siger Frank Truelsen.

Alternativets lokale mand hilser debatten om Gravene velkommen og roser Liberal Alliances Thomas Vedsted for at genåbne debatten med sit forslag om store parasoller på 13 gange 13 meter. Parasoller, der kan hæves op fra undergrunden under pladsen på regnvejrsdage og igen sænkes ned, når der ikke er brug for dem.

- Det er vigtigt, at bolden ruller, så vi sammen kan få skabt et pulserende og aktivt byrum med musik, kultur og liv i alle former, siger han.

Annonce

Baggrund

Gravene var i 2019 centrum for en af tre byrumsafprøvninger i Haderslev i forbindelse med det projekt, som Haderslev Kommune gennemførte i samarbejde med det sociale arkitektkontor Hele Landet.

Mange hundrede borgere engagerede sig i debatten og udtalte plusser og minusser til de to afprøvninger, der fandt sted på Gravene. I første omgang blev pladsen åbnet for parkering, siden blev der totalt spærret for biler og langt græs og sat flytbare møbler op til ophold. Samtidig blev der holdt nogle kunst-events i sammen med Kunsthal 6100.

Haderslev Byråds økonomiudvalg skulle have drøftet afprøvningerne og taget stilling til, hvad der skulle ske med Gravene på sit møde i juni 2019. Punktet blev dog udsat på grund af dårlig økonomi.

På det seneste møde i økonomiudvalget blev der skabt enighed om, at der allerede i år skal etableres nye træer rundt om Gravene.

Grønt og urbant

Som alternativ ser han gerne, at Gravene får et grønt, urbant miljø med udeservering. Inspirationen har han hentet i Esbjerg, I vestkystbyen er der på torvet pavilloner, der om aftenen kan klappes sammen, og hvor stole og borde efter lukketid kan samles og boltet fast. I vinterperioden bliver pavillonerne afmonteret.

- Gravene er stor, der kan vel være tre-fire pavilloner, siger han og peger på, at det blandt andet kan gavne de spisesteder, der i forvejen befinder sig rundt om pladsen.

Men hvad så med torvedagene, de har jo stor betydning for Haderslevs andet handelsliv?

- Jamen personligt synes, jeg rundkørslen rundt om Gravene skal stoppes, og at der helt skal lukkes for trafikken - kun så der bliver tilladt at køre ind på Kannikepladsen. Parkeringspladserne rundt om pladsen kan så blive inddraget til torvedage, baggagerumsmarkedet og andet, lyder det fra Frank Truelsen.

Uudnyttet potentiale

Handels- og turistmæssigt er der et uudnyttet potentiale i Gravene, der ifølge Frank Truelsen ikke er udnyttet.

- Men tænk, hvis vi kunne få det, så den også kunne blive en turistmagnet og være med til at markedsføre Haderslev som en natur-turistby - eksempelvis som caminoen, der begynder ved domkirken.

Frank Truelsen og Alternativet har ikke fået mandat til at få en stemme i byrådet ved sidste kommunalvalg. Men de alternative holdninger og ønsker for Gravene skal frem. Derfor vil Frank Truelsen også bruge de midler, der er til hans rådighed, for at igangsat en dialog om, hvad Gravene skal kunne i 2020 og i årene frem. En dialog, der kan føre til handling.

- Der har jo på grund af den kommunale økonomi været nogle begrænsninger, men inden længe har vi forhåbentlig den plads, som borgerne og Haderslev ønsker, siger Frank Truelsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Svømmehalsdirektør er dybt frustreret over lange udsigter til genåbning: Op mod 200 kunder har skrevet til Slotssøbadet

Annonce