Annonce
Indland

Alternativet går tilbage trods vælgernes klimafokus

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Alternativet har ikke kunnet udnytte, at partiets mærkesag er blandt de vigtigste for vælgerne.

Alternativets absolutte mærkesag er klimaet. Partifarven er grøn. Samtidig har vælgerne klimaet historisk højt på dagsordenen.

Alligevel går Alternativet tilbage i måling efter måling og er så småt begyndt at flirte med spærregrænsen.

- Selv om Alternativet politisk har fat i noget, der flytter som aldrig før, føler vælgerne sig åbenbart ikke overbeviste om, at de er de rigtige til at gøre noget ved det.

- Jeg tror, at det kan skyldes personsager, hvor ledende medlemmer har gjort ting, der er i strid med den grønne dagsorden.

- Når man fremstiller det, som om kloden er ved at gå under, men så alligevel skal have dykkerferien på Zanzibar med, så tror jeg, vælgerne står af, siger politisk kommentator for Altinget Erik Holstein.

Det sker med henvisning til partiets gruppeforperson, Carolina Magdalene Maier, der har fløjet en del. Derudover har partiet været ramt af en stribe personsager og tumult i ledelsen.

Ved valget i 2015 kom Alternativet ind i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne. I midten af april i år lå partiet ifølge en meningsmåling fra Voxmeter på 2,9 procent, og ved den seneste måling er partiet helt nede på 2,5 procent.

Det sker, samtidig med at klimaet er det emne, som flest adspurgte vælgere i en Voxmeter-undersøgelse har udpeget som de tre vigtigste for dem.

- Vi har da bestemt spurgt os selv om, hvordan det kan være. En forklaring er helt åbenlyst, at vi får massiv konkurrence fra andre partier på klimadagsordenen, hvor der er kommet det ene klimaudspil efter det andet.

- Det er jo kun positivt, siger Carolina Magdalene Maier og fortsætter:

- Det andet er, at vi har haft en række dårlige historier. Der har været uro i baglandet og kritik af ledelsen. Det kan gøre folk usikre på, om der er styr på butikken, siger hun.

Altingets Erik Holstein har svært ved at se, hvordan Alternativet skal vende udviklingen i den resterende valgkamp.

- Jeg kan ikke se, hvad de skal trække ud af hatten for at ændre på det. De har fremlagt en ambitiøs klimaplan, og folk ved godt, hvad de mener.

- Deres problem er den totale mangel på driftssikkerhed og sammenhæng mellem ord og handling. Det er svært at rette op på hurtigt. Jeg tror, at de kommer ind, men der kan sagtens blive tale om en halvering, siger han.

Carolina Maier fortæller, at partiets opgave er at sige, at det ikke er nok at være grøn. Man skal være grøn nok.

- Vi er stadig det mest ambitiøse parti på klimapolitikken. Vi skal fortælle danskerne, at vi er det mest radikale parti på det område, siger hun.

Samtidig vil partiet fremhæve andre dele af sin politik, der kan adskille det fra andre partier, efter at klimapolitikken er blevet mere ens.

- På en eller anden måde har vi sejret os selv ihjel ved at have rykket dagsordenen.

- Vi sagde til os selv, at hvis Alternativet blev overflødigt en dag, så var det kun en succes. Men det mener vi langtfra, vi er blevet. Der er mange opgaver tilbage, siger Carolina Maier.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Annonce