Annonce
Esbjerg

Alternativet sætter sig i borgmesterstolen på Fanø

Sofie Valbjørn(Å) bliver den første kvindelige borgmester i Fanøs historie. Her ses hun på Fanø Rådhus foran billederne af øens mange mandlige ledere. Foto: Mark Michael Hede

Længe så det ud til, at Fanø Lokallistes Kristine Kaas krog ville snuppe posten som borgmester på Fanø. Men lørdag tog dramaet på Fanø en ny drejning, da den alternative Sofie Valbjørn annoncerede, at det i stedet er hende, der skal være kommunens nye borgmester.

FANØ: Lige siden den tirsdag aften i november, hvor valgresultatet lå klart har det været et stort puslespil at få mandaterne til at gå op på Fanø. Alligevel har det længe set ud til, at Fanø Lokallistes Kristine Kaas Krog skulle sætte sig i borgmesterstolen fra starten af det nye år.

Men lørdag ved middagstid skete der noget helt uventet i rådhuset på Fanø. Sofie Valbjørn fra Alternativet kunne med opbakning fra Venstre, Miljølisten og Socialdemokratiet erklære, at hun bliver Fanøs nye borgmester.

Den alternative politiker var ellers en del af den konstitueringsgruppe der udnævnte Kristine Kaas Krog til borgmester. Men i kølvandet på det mislykkede forsøg på at skabe en bredere konstituering har hun altså skiftet side.

- Det har været nogle hektiske 14 dage, hvor vi har gjort alt for at nå frem til en bredere aftale. Men det så ikke ud til at kunne lykkes i den gruppe som vi før var en del af. Og da Venstre, Miljølisten og Socialdemokratiet rakte hånden ud, valgte vi at takke ja, siger hun.

Annonce

Om Fanøs nye borgmester

Sofie Valbjørn bor på Fanø med sin mand og tre børn.Hun arbejder i Borger & Arbejdsmarkedsforvaltningen i Esbjerg Kommune.

Var med til at starte Alternativet på Fanø.

Har tidligere arrangeret middagsselskaber for nytilflyttere på øen.

Har en fortid i Miljølisten sammen med Niels Heinel, der også er en del af konstitueringsgruppen.

Vraget borgmesterkandidat: Skuffelse og en anelse bitterhed

Da Sofie Valbjørn under valgkampen kaldte sig for borgmesterkandidat var der mange, som rynkede på næsen. Men selv er hun ikke i tvivl om, at Fanø får den helt rigtige borgmester.

- Fanø får en modig, empatisk og lyttende borgmester. Jeg er sikker på, at jeg er den rigtige til at samle de erfarne og nye kræfter, og så er det min hensigt at bygge bro gennem hele byrådssalen.

Et andet sted på øen kunne Fanø Lokallistes Kristine Kaas Krog bare se til, mens hendes tidligere aftalepartner lod nyheden sive ud i den store verden. Og det var en tydelig rørt borgmesterkandidat, som JydskeVestkysten lørdag talte i telefon med.

- Jeg fik beskeden klokken 10 i formiddag og er stadig ved at komme mig. Det har været lidt af en rutsjebanetur. Først er man jo chokeret, men siden når man også at blive skuffet. Og nu er jeg nok nået til et punkt, hvor jeg er en anelse bitter, siger hun.

Borgermesterdramaet på Fanø

Den 22. november, dagen efter kommunalvalget, stod Kristine Kaas Krog frem som Fanøs kommende borgmester. Hun stod i spidsen for en konstitueringsgruppe bestående af Konservative, SF, Alternativet og hendes egen liste, Fanø Lokalliste. Tilsammen havde de seks mandater og dermed et flertal.Den 30. november gik Kristine Kaas Krog ud i pressen og bekendtgjorde, at hun var villig til at lave en bredere konstituering, hvorfor der blev indkaldt til yderligere forhandlinger. Dette skabte vrede og forundring i konstitueringsgruppen.

Fredag den 8. december gik borgmesterkandidaten atter i pressen og fortalte, at forhandlingerne var faldet til jorden, men at den oprindelige aftale bestod. Hun skulle være borgmester.

Lørdag den 9. december meddeler Sofie Valbjørn fra Alternativet, at hun står i spidsen for en ny konstitueringsgruppe. Dermed er der flertal for, at hun bliver borgmester.

Tvivl om bredere konstituering

Sofie Valbjørn fortalte ved pressemødet lørdag, at man også har opbakning til konstitueringen fra Fanø Lokalliste, og at man dermed har otte mandater bag sig. Men Kristine Kaas Krog garanterer ikke, at hun stiller sig bag den nye aftale.

- Vi skal finde ud af, om vi vil være en del af den her konstituering. Og det ved vi inden forhandlingerne går i gang igen i morgen, siger hun.

Forhandlingerne starter ifølge JydskeVestkystens oplysninger søndag klokken 16, og ifølge afgående borgmester Erik Nørreby ventes en endelig aftale på plads i løbet af aftenen. Det konstituerende byrådsmøde finder sted fredag den 15. december klokken 17 på Fanø Rådhus.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Børn føler sig flove og anderledes: Konfirmationstiden udpensler familiers manglende ressourcer

Annonce