Annonce
Vejen

Alvorlige miner prægede byrådets debat: - Vi har sendt en meget stor udfordring videre til det nye byråd med dette budget

Det er igen muligt at møde op på rådhuset i Vejen til møderne i byrådet, som også fortsat sendes via kommunens hjemmeside vejen.dk. Arkivfoto
Tirsdag eftermiddag sendte et enigt byråd budgetforslag for 2022 og overslagsårene 2023-2025 i høring. Budgettet er i høring til 29. september og vedtages endeligt ved byrådsmødet tirsdag 12. oktober.

Budget: Det ser skidt ud med Vejen Kommunes økonomi. Både for næste år og især for de tre efterfølgende år. Det var der bred enighed om, da Vejen Byråd 1. behandlede budgetforslag for 2022 tirsdag eftermiddag.

Hos Venstre valgte Morten Thorøe dog at tage de positive briller på.

- Det har været en udfordring af finde reduktioner på 30 mio. kr. Det er ingen hemmelighed. Vi er i Venstre også kede af nogen af dem, og havde gerne været foruden, men nu er vi kommet i mål med et budget i balance. Vi er stolte over, at vi fortsætter med at investere i Bække og Askov med nye børnecentre. Og i Vejen Syd med en ny børneinstitution. I alt investerer vi cirka 65 mio. kr. i nye børneinstitutioner det kommende år, fremhævede Morten Thorøe blandt andet, men erkendte også, at selvom han måske lød "jubelglad", så ser han også en udfordring i at holde budgettet i overslagsårne 2023-2025.

Annonce

Blandt de overvejende positive var også Martin Boye fra Liberal Borgerliste.

- At budgettet er stramt, anerkender jeg, men det er et kompromis, som jeg kan se mig selv i, fordi jeg har fået sat et stort aftryk, konstaterede Martin Boye med henvisning til, at budget 2022 indeholder et nyt forslag om, at forældre kan få tilskud for at passe egne børn i hjemmet.

- Jeg har haft forslaget med hvert år, og nu gjorde Venstre det til en mærkesag, det vil jeg gerne kvittere for. Det er vigtigt, at folk selv kan vælge denne form for pasning og det er en klar win win for alle parter i en tid, hvor kommunen har svært ved at finde pasningspladser nok.

Også Konservative med Frank Schmidt-Hansen bakkede op om det nye tiltag med tilskud til pasning af egen børn i hjemmet.

Et af de værste

Og han glædede sig ligeledes over, at der er fundet 4,5 mio. kr. til nye cykelstier. Men ellers var begejstringen så som så hos de Konservative.

- 2022 har været et af de værste budgetter, vi skal sende til 2. behandling. Overslagsårene er rigtig trist læsning og noget, det nye byråd skal arbejde med. Vi skal allerede i 2023 finde 50-60 mio. kr. i øgede effektiviseringer eller besparelser. Vi har sendt en meget stor udfordring videre til det nye byråd med dette budget. Vores driftsoverskud er for lille til at kunne udvikle i hele kommunen. Vi må skabe yderligere indtægter, eller gå hele organisationen igennem med en tættekam, konstaterede Frank Schmidt-Hansen, som håber på et langt mere progressivt budget for 2023.

Samme ønske kom fra Socialdemokratiets Jørgen Thøgersen, som kalder budgetforslaget for skrøbeligt, og flere gange omtalte forudsætninger for budgettet som ikke fornuftige eller ligefrem letsindige.

- Vi skal spare 32 mio. kr., som der er der peget på. Vi sparer ikke så stort et beløb i Vejen Kommune, uden det kan mærkes. Vi har været rundt i alle kroge for at finde forslag helt ned til 15.000 kr. Men nogle af dem bygger på forhåbninger, og der skal løbes stærkt, for at nå det.

Jørgen Thøgersen lod samtidig forstå, at forslaget om at give tilskud til pasning af børn i eget hjem ikke er en ide, partiet er tilhænger af, men at socialdemokraterne alligevel bakker op.

- Det nye byråd må se på kommunens indtægtsgrundlag. I de kommende år bliver det endnu sværere at få enderne til at nå samme. Og vi skulle gerne kunne skabe os et råderum.

Annonce

Skattestigning

SF's Bodil Baagø sagde det lige ud.

- På trods at besparelser og effektivisering er der et træk på kassen på 16 mio. kr. næste år Det er ingen katastrofe, men når man ser på kassebeholdningen, så er det svært at se lyset forude. For mig at se, er der kun enighed om, at det er det her, vi arbejder videre med. Jeg mener, der er behov for en skattestigning i Vejen Kommune.

Også løsgænger Maya Ryom Mønster kunne kun bakke op om processen med at sende budgetforslaget i høring.

- Jeg er ikke pjattet med det foreliggende forslag. Vi roser dem, der står i front, samtidig med at vi skærer ind til benet. Tallene taler sit tydelige sprog. Der er ikke mere at tage af. Jeg kan ikke være med til det, som det ligger her. Hermed forvarsel om et alternativt budgetforslag. Jeg bakker op om, at det sendes videre, men jeg håber, at der bliver forhandlinger eller noget, der ændrer sig.

Også løsgænger Anni Grimm havde sine forbehold.

- Det er ikke kun, fordi budgetforslaget mangler saft og kraft, at det kan være svært at sende det videre. Det får byrådet til at fremstå i et mindre fornuftigt skær, sagde hun og henviste til besparelser på asfaltkontoen som et eksempel.

Derudover fremhævede hun flere nye tiltag, som hun ikke mener, hører hjemme i næste års budget, som fx en coach til sosu-elever.

- Nej tak til budgetforslaget som det foreligger. Hvis der er en chance for, at man kan arbejde lidt videre med det, så ville det da være herligt, hvis jeg også kunne være med, konstaterede Anni Grimm.

Efter en kort debat konstaterede borgmester Egon Fræhr, at et enigt byråd sendte budgetforslaget i høring frem til 29. september.

Kassebeholdningen

Når alt er regnet ind, viser oversigten over de næste års økonomi, at Vejen Kommunes kassebeholdning bliver betydeligt mindre.

I budget 2022 er kassebeholdningen beregnet til 33.394.000 kroner, mens den for de næste år skrumper gevaldigt.

I 2023 er kassebeholdningen beregnet til 9.104.000 kroner, mens den i 2024 er beregnet til 12.300.000 kroner.

Annonce
Vejen For abonnenter

Skolebestyrelsesformand tager orlov: - Debatten er løbet lidt af sporet, og der er måske kommet for mange følelser ind over

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år: - Min verden gik fuldstændig i sort

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Flere blev blitzet: Bilist kørte 150 km/t på hovedvej

Haderslev

Byråd skal beslutte sig for en naturnationalpark - og det er i sidste øjeblik

Haderslev

Stor udrykning: Brand i ældre kvindes bryggers fik beredskabet i aktion

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Erhverv

Danmarks bedste tagdækkerlærling kåres i Brørup

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Billund For abonnenter

Hvornår skal man kunne få hjælp af det offentlige? 36-årige Lisbeth har sklerose og må klare sig selv - og det slider

Esbjerg For abonnenter

Håbløst gravearbejde i gågade rykkes: Julehandel kan foregå i rolige rammer

Annonce