Annonce
Livsstil

Amalies Brevkasse: Sådan dater du

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Denne klumme handler om dating. Om hvad man skal og ikke skal.

Det eneste, man ikke skal, når det gælder dating, er at beslutte på forhånd, at dating ikke er noget.

Det gælder, uanset om du er 20 år eller har rundet de 60.

Som terapeut oplever jeg, at mange især efter 50-årsalderen afskriver dating helt. Ikke fordi de ikke vil have en kæreste, møde deres livs største kærlighed eller prøve uforpligtende sex af, men fordi de er usikre.

Det er, som om jo ældre man bliver, jo større tabu er det, at man ikke har 100 procent styr på tingene.

Dating involverer i dag forskellige elementer, som gør det både lettere og sværere. Det omfatter teknik - for eksempel dating-apps og internet, det involverer brug af foto og tekst. Det betyder, at man skal være god til at reklamere for sig selv, og det føler mange i den ældre generation er akavet.

Derudover er dating også ensbetydende med, når man er plus 50 år, at man selv og dem, man dater, har haft et liv før med børn, partnere, glæder og sorger og måske sår, der gør det svært at lukke op for kærligheden igen.

Oven i det er man måske lidt "rusten" seksuelt, fordi man har levet som single eller måske i et parforhold uden ret meget sex og uden at eksperimentere. Man er kort sagt bange for ikke at være sexet nok, spændende nok og for at blive afvist.

At tonen på de sociale medier også kan være lidt vel fokuseret på sex og udseende gør det ikke lettere. Men som sexolog og parterapeut ved jeg, at alle har det sådan. Også dem, der ikke virker sådan.

At date er sårbart, og det er godt, for det er også, når vi er sårbare, at vi er allermest åbne for nyt. Apropos sårbarhed og åbenhed, så er det lige præcis det, du skal være: 100 procent dig selv. Og det er fra første date.

Arbejdet med at date begynder hjemme i sofaen med at date dig selv. Hvem er du? Hvad kan du virkelig lide? Kender du dine seksuelle tændingsmønstre? Hvor går dine grænser? Hvordan har du det med din krop?

Trænger du til at føle dig lækker og sexet, så gør de ting, der skal til for, at det sker. Træn, spis sundt og gør noget ud af dig selv, så du faktisk tænker "ikke værst", når du ser dig selv i spejlet. Når du begynder at føle dig klar, så begynd med at "prøve-date". Skriv med nogle stykker, for eksempel gamle venner/kærester på Facebook, og lav en aftale - eller brug telefonen.

Hvis du har lyst til at bruge Tinder, så få en ven, veninde eller en kollega, der er på til at hjælpe dig. Du bliver overrasket over, hvor let og sjovt det er. På nettet kan du finde opskrifter på, hvordan du skal tage dit profilbillede (drop dem med børn og hunde), hvad du skal skrive om dig selv (husk at være ærlig) og i det hele taget idéer til, hvordan du gør fra start til slut.

Hvis de andre kan, kan du også!

Når du har datet et stykke tid, kan det sagtens være, at du mister noget af lysten. Det er fint.

Statistisk set bruger 61 procent af alle unge under 25 år dating-apps, mens lidt færre - nemlig 44 procent singler - er på Tinder og andre dating-apps. En ny undersøgelse viser dog, at man kan blive dating-træt efter en periode, hvor man har datet meget, så 84 procent ville hellere møde deres kærester i virkeligheden.

Min pointe er, at man ikke skal lade være med at date, fordi man ikke tør.

Annonce

Gode dating-råd

1) Aftal at mødes om eftermiddagen til kaffe første gang eller gå en tur.

2) Split regningen.

3) Kom til tiden eller giv besked, hvis du er forsinket. Det er ikke rart at vente.

4) Giv noget af dig selv og fortæl, hvem du er. Vær åben og svar ærligt på spørgsmål. Tal ikke for meget om din eks.

5) Hvis du er mand, så vær galant og skriv først. Hvis du er kvinde, så lad være med at skrive først og hele tiden. Giv ham tid til at mærke, hvad han synes. Du vil alligevel ikke have en kæreste, der ikke er frivilligt vild med dig, vel?

6) Lad være med at drikke for meget første gang.

7) Lad være med at have sex, hvis du ikke har lyst. Lad være med at gøre ting, du ikke har lyst til at gøre igen, i det hele taget. Skal I være kærester, kan du lige så godt vise, hvem du er fra starten.

8) Træk vejret, træk vejret, træk vejret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];