Annonce
Livsstil

Amalies Brevkasse: Sådan dater du

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Denne klumme handler om dating. Om hvad man skal og ikke skal.

Det eneste, man ikke skal, når det gælder dating, er at beslutte på forhånd, at dating ikke er noget.

Det gælder, uanset om du er 20 år eller har rundet de 60.

Som terapeut oplever jeg, at mange især efter 50-årsalderen afskriver dating helt. Ikke fordi de ikke vil have en kæreste, møde deres livs største kærlighed eller prøve uforpligtende sex af, men fordi de er usikre.

Det er, som om jo ældre man bliver, jo større tabu er det, at man ikke har 100 procent styr på tingene.

Dating involverer i dag forskellige elementer, som gør det både lettere og sværere. Det omfatter teknik - for eksempel dating-apps og internet, det involverer brug af foto og tekst. Det betyder, at man skal være god til at reklamere for sig selv, og det føler mange i den ældre generation er akavet.

Derudover er dating også ensbetydende med, når man er plus 50 år, at man selv og dem, man dater, har haft et liv før med børn, partnere, glæder og sorger og måske sår, der gør det svært at lukke op for kærligheden igen.

Oven i det er man måske lidt "rusten" seksuelt, fordi man har levet som single eller måske i et parforhold uden ret meget sex og uden at eksperimentere. Man er kort sagt bange for ikke at være sexet nok, spændende nok og for at blive afvist.

At tonen på de sociale medier også kan være lidt vel fokuseret på sex og udseende gør det ikke lettere. Men som sexolog og parterapeut ved jeg, at alle har det sådan. Også dem, der ikke virker sådan.

At date er sårbart, og det er godt, for det er også, når vi er sårbare, at vi er allermest åbne for nyt. Apropos sårbarhed og åbenhed, så er det lige præcis det, du skal være: 100 procent dig selv. Og det er fra første date.

Arbejdet med at date begynder hjemme i sofaen med at date dig selv. Hvem er du? Hvad kan du virkelig lide? Kender du dine seksuelle tændingsmønstre? Hvor går dine grænser? Hvordan har du det med din krop?

Trænger du til at føle dig lækker og sexet, så gør de ting, der skal til for, at det sker. Træn, spis sundt og gør noget ud af dig selv, så du faktisk tænker "ikke værst", når du ser dig selv i spejlet. Når du begynder at føle dig klar, så begynd med at "prøve-date". Skriv med nogle stykker, for eksempel gamle venner/kærester på Facebook, og lav en aftale - eller brug telefonen.

Hvis du har lyst til at bruge Tinder, så få en ven, veninde eller en kollega, der er på til at hjælpe dig. Du bliver overrasket over, hvor let og sjovt det er. På nettet kan du finde opskrifter på, hvordan du skal tage dit profilbillede (drop dem med børn og hunde), hvad du skal skrive om dig selv (husk at være ærlig) og i det hele taget idéer til, hvordan du gør fra start til slut.

Hvis de andre kan, kan du også!

Når du har datet et stykke tid, kan det sagtens være, at du mister noget af lysten. Det er fint.

Statistisk set bruger 61 procent af alle unge under 25 år dating-apps, mens lidt færre - nemlig 44 procent singler - er på Tinder og andre dating-apps. En ny undersøgelse viser dog, at man kan blive dating-træt efter en periode, hvor man har datet meget, så 84 procent ville hellere møde deres kærester i virkeligheden.

Min pointe er, at man ikke skal lade være med at date, fordi man ikke tør.

Annonce

Gode dating-råd

1) Aftal at mødes om eftermiddagen til kaffe første gang eller gå en tur.

2) Split regningen.

3) Kom til tiden eller giv besked, hvis du er forsinket. Det er ikke rart at vente.

4) Giv noget af dig selv og fortæl, hvem du er. Vær åben og svar ærligt på spørgsmål. Tal ikke for meget om din eks.

5) Hvis du er mand, så vær galant og skriv først. Hvis du er kvinde, så lad være med at skrive først og hele tiden. Giv ham tid til at mærke, hvad han synes. Du vil alligevel ikke have en kæreste, der ikke er frivilligt vild med dig, vel?

6) Lad være med at drikke for meget første gang.

7) Lad være med at have sex, hvis du ikke har lyst. Lad være med at gøre ting, du ikke har lyst til at gøre igen, i det hele taget. Skal I være kærester, kan du lige så godt vise, hvem du er fra starten.

8) Træk vejret, træk vejret, træk vejret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce