Annonce
Livsstil

Amanda Lagoni: - Nogle af mine mest mindeværdige oplevelser har indeholdt god mad og vin

Amanda Lagoni er terapeut og forfatter. Foto: Les Kaner
Annonce

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Nydelse og sansning. For mig indeholder kulturelle oplevelser en eller anden form for sansning. Synet forkæles, øregangene stimuleres, smagssansen overraskes og udvides, intellektet stimuleres. En god kulturoplevelse for mig bidrager til udvidelse af sanseapparatet og derigennem nydelse.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Jeg elsker krimier. Der er ingen krav til mig som læser, og jeg forsvinder helt i plot, spænding og drama. Jeg har generelt svært ved at få læst fagbøger til ende og hører mange lydbøger af forskellig slags, når jeg cykler. Men hvis jeg rigtig skal forkæle mig selv med en god bog og virkelig slappe af - så skal jeg læse en krimi.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Prince spillede en række koncerter og aftershows i London i 2007. Jeg havde givet min mand (dengang kæreste) en tur til London for at høre Prince i gave, og vi hørte to koncerter og to aftershows på en weekend. Det ville jeg gerne opleve igen. Og så vil jeg gerne igen stå i Rio de Janeiro under Arcos da Lapa og jamme og danse i varmen. Jeg har boet et semester i Rio de Janeiro og har været dernede og spille koncerter ad flere omgange. Rio og den brasilianske musikkultur har en stor plads i mit hjerte.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Den første film, jeg kan huske, jeg har set, som virkelig gjorde indtryk på mig, var ”Solens rige” af Steven Spielberg. Jeg var ni år og helt blæst bagover. Dernæst husker jeg, at jeg så ”Schindlers liste”, nok også samme år. Den gjorde så voldsomt et indtryk på mig dengang. Jeg var helt betaget af Liam Neesons rolle - selvopofrelsen, smerten, handlekraften - og det store drama. De to film har efterladt et særligt aftryk hos mig. Og det er den slags film og stykker, der har rørt mig siden ... Jeg blev også ekstremt rørt og overvældet, første gang jeg så operaen ”Tosca”. Alle sanser var i spil - og igen er jeg forfalden til store følelser, drama og smerte.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Som barn holdt vi alle ferier i familiens folkevognsbus. Vi kørte Østeuropa tynd. Da jeg var otte år gammel, besøgte vi Dachau - en af de store koncentrationslejre, som var åben som museum. Det var varmt - cirka 30 grader - og jeg husker at se billederne af fangerne, der var stillet op på rad og række på den gigantiske plads i lejren i solen. Og de måtte ikke sætte sig ned eller falde. Jeg stillede mig ud i den bagende sol for at se, hvor længe jeg kunne holde ud at stå der. Det var ikke mange minutter. Jeg var dybt berørt af Dachau. Igen - smerten og lidelsen har altid draget mig. Og senere i livet er nydelsen blevet et vigtigt modstykke til netop den side.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Mad, vin og musik. Jeg har virkelig respekt for det håndværk og den kunst det er at sammensætte smag, konsistens og visuelt udtryk til en helhedsoplevelse. Nogle af mine mest mindeværdige oplevelser har indeholdt god mad og vin. Jeg elsker nye madoplevelser og restauranter - og jeg er altid spændt på, hvad der ligger på tallerkenen. Jeg spiser med alle sanser. Og jeg nyder måske netop mad og vin særligt, fordi jeg ikke ved så meget om det selv. Jeg læner mig bare tilbage og nyder uden så megen censur og kritik. Og så er der musikken. Jeg er selv uddannet rytmisk solist fra konservatoriet og sætter stor pris på det kunsthåndværk, som musik kan være. Her har jeg til gengæld en arbejdsskade, som gør, at jeg vurderer lidt mere og nyder lidt mindre. Det udfordrer jeg dog jævnligt og nyder særligt jazz og gerne latin eller brazil.


Nogle af mine mest mindeværdige oplevelser har indeholdt god mad og vin.


- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg vil gerne på vin- og vandrerejser. Gerne kombineret. At opleve madkultur, vin og natur i hele verden. Jeg vandrer en del og finder stor nydelse i naturen - igen er det sanseligheden, der er i spil. Og så elsker jeg det ukendte, nye ruter, steder, jeg ikke har gået før, mad, der skal smages for første gang eller på ny, og vin, der skal nydes og duftes. Jeg vil gerne have mere tid til at rejse og møde andre kulturer.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Jeg har ikke lige ”en værste”, der dukker op. Men den ”klassiske” malerkunst - af kvinder i Skagen og åkander i damme - keder mig (undskyld Claude og Skagensmalere). /DB

Amanda Lagoni

Hun er født i 1985.

Oprindeligt uddannet rytmisk sanger fra Det Jyske Musikkonservatorium og har senere uddannet sig til sexolog og parterapeut fra sexologiskolen Mercury Uniflow.

Derudover har hun en eksamen i coaching og har gennem sine forskellige uddannelser og erfaringer udviklet konceptet vokalterapi.

Hun har drevet klinik for parterapi og sexologi i København siden 2011.

Ud over sit virke som terapeut er hun foredragsholder, underviser, skribent på chrichri.dk og vært på podcasten ”Kvart i sex”.

Amanda Lagoni har sammen med sexolog Asgerbo Persson tidligere udgivet bogen ”Kvart i sex” og er nu aktuel med bogen ”At elske er ikke en følelse”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce