Annonce
Billund

Amanda måtte afbryde udveksling i Californien: - Det hele trappede meget hurtigt op

Amanda Kjærgaard Poulsen måtte stoppe sit udvekslingsophold i Californien tre måneder før tid på grund af coronavirus. Billedet blev taget, før hun tog afsted. Arkivfoto: Martin Ravn
17-årige Amanda Kjærgaard Poulsen landede lørdag i Københavns Lufthavn - tre måneder før tid. Hun har været på udvekslingsophold i Californien med Rotary siden sommer. Det afslutter hun nu med 14 dages hjemmekarantæne i Grindsted.

Grindsted: Først var meldingen, at Californien ville køre videre. Lukkede skoler og andre stramme restriktioner ville ikke komme på tale. Dagen efter lukkede skolerne i den amerikanske delstat - også den skole, som Amanda Kjærgaard Poulsen har gået i i de seneste mange måneder som dansk udvekslingsstudent.

- Først virkede det ikke så alvorligt, og folk tog let på tingene. Coronavirus var noget, der skete i Kina, fortæller Amanda om sin oplevelse i USA i de seneste uger. Skolen lukkede den 13. marts, og den 18. marts kom der en melding om, at skolerne ikke ville åbne igen foreløbigt.

- Samme dag ringede jeg til mine forældre, og vi fandt ud af, at jeg skulle komme hjem. Det var ret stressende, for det var rigtig svært at finde et fly. Alle flyselskaberne blev lukket ned, og mange fly blev aflyst to timer, før de skulle lette, så vi kunne ikke være 100 procent sikre, fortæller Amanda, der meget hurtigt måtte tage afsked med sit nye liv i Californien.

Annonce
Min værtsfamilie kørte mig ud til lufthavnen, hvor jeg blev stoppet af de lokale nyheder, fordi de ville høre, hvordan jeg forholdte mig til at skulle rejse internationalt - det var der nemlig ikke ret mange der gjorde lige dér. Folk blev meget bange på meget kort tid.

Amanda Kjærgaard Poulsen, hjemvendt udvekslingsstudent, Grindsted

En trist afslutning

Halvanden dag gik der fra beslutningen var taget, til Amanda stod i Sacramento International Lufthavn.

- Jeg fik sagt farvel til min værtsfamilie, min counsellor og min svenske veninde, men jeg fik ikke tid eller mulighed for at tage afsked med mine amerikanske venner, der tog så godt imod mig, fortæller Amanda - det ærgrer hende meget:

- Vi måtte ikke mødes, og der måtte ikke komme nogen hjem til os, fortæller Amanda, der boede hos et værtspar i 70'erne uden børn.

- De har hele tiden kaldt mig deres adoptivdatter, og de var virkeligt kede af det, men de var også bekymrede for udviklingen, fortæller Amanda, der skulle have boet hos sin tredje værtsfamilie fra april. Ej heller turen til Hawaii for alle udvekslingsstudenterne blev til noget, og selvom det er kedeligt og en trist afslutning, var det alligevel en lettelse at lande i København i lørdags - efter en lang rejse hjem.

Iklædt masker, handsker og dragter

- I Sacramento var der måske 40 mennesker i alt i en stor international lufthavn. Medarbejderne var bange og bad hele tiden om at holde afstand. Mange bar handsker, masker og endda dragter. Jeg gik igennem security helt alene, og medarbejderne sagde, at de aldrig havde oplevet noget lignende, fortæller Amanda, der oplevede det hele som meget skræmmende og stressende, men hun kom med sit fly til Chicago, hvor der var plads til over 100 passagerer.

- Men der var måske nogle og 20 med i alt, siger. Jeg skulle sidde bagerst i flyet, men fik at vide af nogle af de andre ældre medpassagerer, at jeg skulle rykke frem, så vi ikke sad så tæt. Det var ret underligt, for jeg har hele tiden mødt meget søde, venlige og smilende mennesker i Californien, men alle var sure og bange, fortæller Amanda, der var ked af at forlade Californien og bekymret for at lande i Chicago, da meldingen var, at her var der mange mennesker.

- Det gik egentlig fint nok. Jeg skulle vente i tre timer og så mødes med en anden dansker. Der var mange mennesker og igen var de iklædt masker, handsker og dragter. Der var en underlig stemning, folk var rystede over situationen, fortæller Amanda, der satte sig ombord på et fly med mange danskere og skandinaver på vej hjem.

Amanda havde svært ved at tage afsked med Californien, men det var dejligt at se hunden Fie igen, og hun får nogle ekstra gåture lige i øjeblikket. Arkivfoto: Martin Ravn

Ikke kramme

- Da jeg fløj til USA var der mange forretningsrejsende. Sådan var det slet ikke denne gang, fortæller hun, der i København fik at vide, at hun ikke kunne få en kurv til sine kufferter, fordi man ville mindske smittefare, og igen stod der medarbejdere og bad om at holde afstand.

- Mine forældre måtte ikke komme ind i lufthavnen, men skulle vente udenfor i et lukket område, og de havde fået at vide, at vi ikke måtte kramme. Det kom vi nu til alligevel, siger Amanda, der syntes, det var betryggende atter at være på dansk jord efter de mange oplevelser.

- Nu skal jeg være i karantæne i 14 dage - jeg må godt gå en tur med min hund, men jeg må ikke møde andre mennesker end min familie. Det er ret irriterende, for jeg har jo ikke set mine venner i lang tid, og der er ingen tegn på, at jeg er blevet smittet, siger Amanda, der ikke som sådan oplevede syge i de forskellige lufthavne.

- Men folk hostede, og det gjorde jeg også selv, for luften i sådan en lufthavn er aldrig særlig lækker, smiler Amanda, der for alvor har oplevet livet som amerikansk teenager i Californien i de seneste måneder - og hun er helt sikker på, at hun gerne vil tilbage igen og hilse på venner og familierne, hun boede hos.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Johnny fulgte lysten til et anderledes hjem: En rund drøm af et hus

SønderjyskE Fodbold For abonnenter

Tilbage efter 466 dage i kulden: - Jeg kommer fra en fattig familie, så jeg ved, at jeg skal arbejde hårdt

Kolding

Eleverne skulle have noget at stå op til: Skole gennemførte fuld skoledag i en måned under nedlukningen

Annonce