Annonce
Sønderborg

Amatøragtig dyrkning af cannabis mildnede dom

Dyrkning af cannabisplanten medførte onsdag ved Retten i Sønderborg en diskussion om udbyttet og virkningen af den og resulterede i en betinget dom til planteavleren. Arkivfoto

Retssag om dyrkning af hampplanter på privatadresse blev en øvelse i, hvordan man måler virkningen det euforiserende stof, og det endte med en betinget dom på 30 dage og 40 timers samfundsttjeneste.

SØNDERBORG: En efter forsvarerens bedømmelse amatøragtig dyrkning af cannabis på en privat adresse på Als udløste onsdag ved Retten i Sønderborg en dom på 30 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste til en 22-årig mand fra Sønderborg. Han havde dyrket hampplanter indendørs og udendørs derhjemme efter sigende ud fra en dyrkningsmetode, han havde googlet. Det endte efter hans eget udsagn med, en stor del af de 33 planter visnede, og bladene faldt af. Han nåede ikke at få det store udbytte af planteavlen. Det blev ikke bevist i retten, at han havde dyrket cannabis med salg af marihuana for øje. Han blev dømt for at fremstille planten til eget brug.

- Der har været vekslende praksis for beregningen af den dyrkede mængde genenm årene. Her er det beregnet ud fra reglerne om skunkværksteder. De 33 cannabisplanter står ikke i et skunkvæksthus. Så ville de være dyrket i telte og med plasticduge over tilsat gødning og vand efter professionelle dyrkningsmetoder. Her er der tale om nogle urtepotter i haven og udestuen. Beregningsgrundlaget er skævt, sagde forsvarer Lars Thousig, der ikke mente, anklager Sabina Vinter havde gjort sit hjemmearbejde ordentligt.

Hun havde nedsat den skønnede mængde marihuana på 1138 gram til 940,5 gram ud fra nye beregningsmetoder fra Højesteret. Da hun sagde, han åbenbart ikke kendte dem, kaldte han hende lidt for kæk. Planterne var fotograferet af politiet ved beslaglæggelsen 16. juli 2016. Forsvareren gjorde opmærksom på, den pågældende betjent ikke var indkaldt som vidne, og at planterne ikke var analyseret ved Retsmedicinsk Institut, så der forelå ingen beviser for deres euforiserende virkning.

- Jeg ryger ikke mere, sagde tiltalte i retten, hvor det fremgik, han startede med at ryge hash som 13-årig og kommer fra sårbare familiære forhold.

I dag lever han sammen med sin 18-årige kæreste og er ved at tage en landbrugsuddannelse. Han modtog dommen. Anklagemyndigheden har to uger til at overveje at anke.

Ifølge en ny dom fra Højesteret giver en cannabisplante 38 gram marihuana minus 25 procent i beregningsmodellen. Da tiltalte havde 33 planter, ville det ud fra den beregning svare til 940,5 gram. Mængden i anklageskriftet blev derfor nedsat fra 1138,5 gram til 940,5 gram, hvilket ifølge anklageren er en betydelig mængde, der, ud fra hvad anklagede selv forklarede, ville svare til to et halvt års forbrug. Der blev ikke ført bevis for, dyrkningen af hampplanter med salg for øje. Domsmandsretten brugte ikke beregningsmetoden i sin domsfældelse, da det ikke blev bevist, dyrkningsmetoden var af en karakter, der førte til den mængde marihuana, der var nævnt i anklageskriftet. Blandt andet stillede forsvarereren spørgsmålstegn ved, de "amatøragtigt" dyrkede hampplanters thc-procent svarende til den euforiserende virkningsgrad, der tilstræbes på det åbne marked. Tiltalte sagde i retten, at han på et tidspunkt havde røget et halvt til et helt gram hash om dagen blandt andet i forbindelse med en depression, men at han ikke ryger længere, og at han ikke har behov for misbrugsbehandling.

Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Hvorfor? Hvert tredje barn i Aabenraa må se langt efter flere varme hænder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce