Annonce
Vejen

Amatørmusikere bruger en uge i Askov på musikken

Amatørmusikerne mødes på Askov Højskole. Foto: Peder Krabbe
270 medlemmer af Dansk Amatørorkester Samvirke bruger en uge sammen på Askov Højskole. Det munder ud i gratis koncerter for alle.

Askov: Igen i år er Askov Højskole rammen om det traditionelle sommerstævne for orkestermusik, som Dansk Amatørorkester Samvirke (DAOS) afholder for 71. gang. Stævnet forløber i ugen fra lørdag 27. juli til lørdag 3. august.

DAOS er en landsorganisation for danske amatørsymfoniorkestre og danske kammerorkestre inden for den symfoniske musik. DAOS repræsenterer omkring 75 danske amatørsymfoni- og kammerorkestre med tilsammen cirka 2800 medlemmer.

Annonce

Koncertprogram

Torsdag 1. august kl. 17: Rued Langgaard: Symfoni nr. 4 Dirigent: Sebastian Krahnert.

Kl. 19.30: Richard Strauss: Aus Italien Dirigent: Jules van Hessen. Kl. 21: Peter Tjajkovskij: Symfoni nr. 5 Dirigent: Morten Ryelund.

Fredag 2. august kl. 14.45: Zoltan Kodály: Danse fra Galanta og Gabriel Fauré: Pelléas og Mélisande, suite. Dirigent: Jules van Hessen. Kl. 16.30: Igor Stravinsky: Petrusjka. Dirigent: Kaisa Roose. Kl. 17.30: Jean Sibelius: Symfoni nr. 2. Dirigent: Kaare Hansen.

Fem dirigenter

Sommerstævnet er årets største begivenhed og byder velkommen til cirka 270 deltagere samt fem dirigenter og 13 instruktører, som alle i ugen løb vil kaste sig over de seks symfoniske værker, der er hovedopgaven på stævnet. Der bliver straks fra ankomsten lørdag eftermiddag øvet intenst på disse værker, så de bliver klar til de koncerter, der afrunder stævnet de to sidste hele stævnedage. Koncerterne spilles i højskolens festsal i en koncentreret og samtidigt uformel stemning og som regel for en fuld sal. Koncerterne er åbne for publikum, og der er gratis adgang.

Stævnet er for alle deltagerne en stor musikalsk familiefest, hvor unge og ældre mødes om én fælles passion: Den store klassiske musik. Den bliver dyrket både med de store orkesterværker, der opføres ved koncerterne, og en masse anden musik.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russisk storhold

Annonce