Annonce
Udland

Amazon sagsøger Pentagon for milliardkontrakt med Microsoft

Pascal Rossignol/Reuters
Amazon var favorit til at vinde kontrakt på ti milliarder dollar med Pentagon, men Microsoft løb med sejren.

Tech-giganten Amazon sagsøger det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, for at have indgået en milliardkontrakt med Microsoft.

Det oplyser en talsmand for den amerikanske virksomhed natten til lørdag dansk tid.

Amazon var favorit til at vinde kontakten på ti milliarder dollar - svarende til 67 milliarder danske kroner - med det amerikanske forsvarsministerium.

Men i oktober oplyste Pentagon, at Microsoft havde vundet kontakten.

Amazon bestrider beslutningen og har derfor indgivet et søgsmål til den amerikanske domstol, der behandler føderale klager.

Klagen er indsendt forseglet, og de nærmere oplysninger omkring den er derfor ikke offentligt tilgængelige.

Amazon oplyser i de retsdokumenter, hvor der anmodes om at hemmeligholde oplysningerne i klagen, at klagen indeholder mange følsomme informationer. Herunder forretningshemmeligheder og fortrolige økonomiske oplysninger.

Derfor vil offentliggørelsen af klagen kunne skade Amazons konkurrenceevne, lyder det.

I sidste uge afviste USA's forsvarsminister, Mark Esper, at Pentagon har været partisk i forbindelse med beslutningen om at give kontrakten til Microsoft.

Amazon har tidligere hævdet, at der gik politik i beslutningen om, hvem kontakten skulle gives til.

Tech-giganten har henvist til, at USA's præsident, Donald Trump, længe har kritiseret Amazon og virksomhedens stifter, Jeff Bezos.

Den omstridte kontrakt er en del af en større modernisering af Pengatons it-systemer.

Projektet kaldes "The Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud", som forkortes Jedi. Målet er at fremme digitaliseringen af ministeriet.

Microsofts aktier steg med 2,5 procent, i timerne efter at nyheden om at Microsoft vandt kontrakten blev offentliggjort. Amazons faldt omvendt med 0,98 procent.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce