Annonce
Haderslev

Amerikansk flybase opfordrer til at fjerne beboere nær Skrydstrup

F35-kampflyene larmer fire gange så meget som F16-flyene. Derfor opfordrer en ekspert fra flybasen i USA til, at man flytter folk i området omkring Flyvestation Skrydstrup væk. Foto: Matthew Freeman/Scanpix

På en flybase i Utah i USA er erfaringen, at man skal fjerne beboerne omkring flybasen i Skrydstrup, hvis ikke F35-flyene skal genere for meget.

Skrydstrup: På Hill Airforce Base i Utah i USA er man vant til F-35 kampflyet. Derfor er opfordringen til flyvebasen i Skrydstrup, hvor Forsvarsministeriet er i gang med at beregne, hvor meget de 27 nye kampfly støjer, også klar fra miljøekspert på basen: Fjern beboerne fra området. Det skriver DR.dk.

- Reducér antallet af folk, som er tæt på basen så meget som muligt, for det beskytter basen, og det beskytter folk omkring den, siger miljøeksperten på Hill Airforce Base, Krista Hoffart, til DR.dk.

Derfor sørger myndighederne i Utah også for at opkøbe ejendomme, der ligger tæt på basen.

Annonce

Larmer fire gange så meget

Grunden er ganske simpel. De nye F35-kampfly larmer markant mere end de F16-fly, de skal erstatte. I USA har flyvevåbnet pligt til at offentliggøre støjniveauet fra dets baser. Målingerne viser, at F35'erne i gennemsnit larmer mere end 16 decibel mere end F16. På jorden kan den forskel opleves som op til fire gange højere.

-Korrekt. Det handler om, hvordan flyet bliver opereret. Om det er på fuldt kraft. Og der er et spørgsmål om skydækket, som i Danmark, og hvordan lyden rammer skyerne: Det kan larme fire gange mere, siger miljøekspert Krista Hoffart til DR.dk.

Christopher Ebert fra det amerikanske luftvåbens 388. Fighter Wing Operations Group flyver F35-kampflyet, så han ved også, at flyet larmer mere end F16-flyet, fordi den har en større motor.

- Den ligner F16-motoren, den har almindelig kraft, og så har den efterbrænder, som giver mere kraft og larmer mere. Men den er større, fordi flyet er større, siger Christopher Ebert til DR.dk.

En anden lyd

F35-kampflyene har også en anden lyd end de gamle F16-fly.

- En F16 har en mere diskantagtig lyd i forhold til F35, som har mere bas og er mere buldrende. Så vi opfatter dem forskelligt. Som på et piano, hvor en F16 ville være de lyse tangenter, højere og kortere - mens en F35 er de dybe toner, som vibrerer anderledes, og du føler dem. Så forskellen på, hvordan vi hører en F16 og en F35, er forskellen på en diskant og en bas lyd, siger Krista Hoffart til DR.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce