Annonce
Udland

Amerikansk støtte til Hongkong-demonstranter forarger Kina

Anthony Wallace/Ritzau Scanpix
På tværs af partier var der opbakning til lovforslag, der giver amerikansk støtte til Hongkong-demonstranter.
Annonce

Kina beder Repræsentanters Hus i USA om at ikke at blande sig i protesterne i Hongkong, hvor et utal af prodemokratiske demonstranter de seneste måneder er gået på gaden.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer. Herunder AFP.

Meldingen kommer, efter at der i det ene kammer af Kongressen blev givet grønt lys til et lovforslag omhandlende Hong Kong.

- Vi udtrykker på stærkeste vis vores harme og modstand mod Repræsentanternes Hus' insisteren på at vedtage en såkaldt "Hong Kong Human Rights and Democracy Act", siger talsmand for Kinas udenrigsministerium Geng Shuang.

Lovforslaget skal dog vedtages i Senatet for at træde i kraft.

Forslaget fastslår, at Hongkongs særlige handelsstatus med USA er afhængig af, at myndighederne i byen respekterer menneskerettighederne og basale retsstatsprincipper.

- I dag opfordrer vi simpelthen Kinas præsident og Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, til trofast at overholde regeringens løfter, siger republikaneren Chris Smith, som har fremsat lovforslaget, ifølge AFP.

I Repræsentanters Hus hentede lovforslaget støtte på tværs af partiskel. I alt fire tiltag blev stemt igennem.

Senatet har endnu ikke planlagt afstemninger om dem. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

En godkendelse i Senatet vil betyde, at USA's præsident, Donald Trump, i sidste ende skal skrive under eller nedlægge veto.

Et andet lovforslag har til formål at blokere for kommerciel eksport af militært udstyr og andre genstande, som politiet i Hongkong kan bruge mod demonstranterne.

Et tredje tiltag, der blev stemt igennem, var en ikke-forpligtende resolution. Den anerkender USA's forbindelser til Hongkong og fordømmer Beijings "indblanding" i den delvist uafhængige storbys anliggender.

Det fjerde tiltag var ligeledes en ikke-forpligtende resolution. Den roser Canada for dets handlinger i forbindelse med et amerikansk ønske om at få udleveret Meng Wanzhou.

Wanzhou er en del af topledelsen af det kinesiske teleselskab Huawei. Hun blev arresteret i Canada i december.

Kina har på det seneste beskyldt "udefrakommende kræfter" for at blande sig i den politiske krise og bære brænde til bålet i Hongkong.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce