Annonce
Udland

Amerikansk støtte til Hongkong-demonstranter forarger Kina

Anthony Wallace/Ritzau Scanpix
På tværs af partier var der opbakning til lovforslag, der giver amerikansk støtte til Hongkong-demonstranter.

Kina beder Repræsentanters Hus i USA om at ikke at blande sig i protesterne i Hongkong, hvor et utal af prodemokratiske demonstranter de seneste måneder er gået på gaden.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer. Herunder AFP.

Meldingen kommer, efter at der i det ene kammer af Kongressen blev givet grønt lys til et lovforslag omhandlende Hong Kong.

- Vi udtrykker på stærkeste vis vores harme og modstand mod Repræsentanternes Hus' insisteren på at vedtage en såkaldt "Hong Kong Human Rights and Democracy Act", siger talsmand for Kinas udenrigsministerium Geng Shuang.

Lovforslaget skal dog vedtages i Senatet for at træde i kraft.

Forslaget fastslår, at Hongkongs særlige handelsstatus med USA er afhængig af, at myndighederne i byen respekterer menneskerettighederne og basale retsstatsprincipper.

- I dag opfordrer vi simpelthen Kinas præsident og Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, til trofast at overholde regeringens løfter, siger republikaneren Chris Smith, som har fremsat lovforslaget, ifølge AFP.

I Repræsentanters Hus hentede lovforslaget støtte på tværs af partiskel. I alt fire tiltag blev stemt igennem.

Senatet har endnu ikke planlagt afstemninger om dem. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

En godkendelse i Senatet vil betyde, at USA's præsident, Donald Trump, i sidste ende skal skrive under eller nedlægge veto.

Et andet lovforslag har til formål at blokere for kommerciel eksport af militært udstyr og andre genstande, som politiet i Hongkong kan bruge mod demonstranterne.

Et tredje tiltag, der blev stemt igennem, var en ikke-forpligtende resolution. Den anerkender USA's forbindelser til Hongkong og fordømmer Beijings "indblanding" i den delvist uafhængige storbys anliggender.

Det fjerde tiltag var ligeledes en ikke-forpligtende resolution. Den roser Canada for dets handlinger i forbindelse med et amerikansk ønske om at få udleveret Meng Wanzhou.

Wanzhou er en del af topledelsen af det kinesiske teleselskab Huawei. Hun blev arresteret i Canada i december.

Kina har på det seneste beskyldt "udefrakommende kræfter" for at blande sig i den politiske krise og bære brænde til bålet i Hongkong.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Annonce