Annonce
Trekantområdet

"Amerikanske tilstande i misbrugsmiljøet"

De unge eksperimenterer med stoffer, som er 50 gange stærkere end heroin.

FREDERICIA: Misbrugsmiljøet i Fredericia er slået ind på et meget farligt spor, hvis man spørger centerlægen på Fredericia Misbrugscenter.

Erik Østerballe har 20 års erfaring med behandling af byens misbrugere, og han tøver ikke med at kalde misbrugssituationen i byen meget alvorlig:

- Udviklingen er kommet dertil, hvor jeg vil betegne det som amerikanske tilstande inden for misbrugsproblematikken.

- I USA er der et kæmpe misbrug af oxycontin og fentanyl. Der har været i tusindvis af dødsfald, siger centerlæge Erik Østerballe, der advarer om, at de unges eksperimenter med morfinpræparater i Fredericia er yderst farlig.

Uvidenhed er dødelig

Afdelingsleder på alkohol- og stofbehandlingen Trine Smith Ndzoboyi fortalte for nylig til Fredericia Dagblad, at en gruppe af unge i Fredericia eksperimenterer med morfinpræparater, som er stærkt afhængighedsskabende.

Det er især fentanyl, som de unge i byen har kastet sig over. De unge klipper fentanyl-plastre i små stykker, varmer dem op og inhalerer.

Afvænning er svært

- Det forfærdelige ved det er, at de unge ikke ved, hvor farligt det er.

- De unge har en uskyldig tro på, at det ikke er så farligt, når man ryger det, siger Erik Østerballe.

Erik Østerballe har flere unge misbrugere mellem 18 og 25 år i behandling for afhængighed af fentanyl, men de er svære at afvænne.

- Fentanyl er meget sværere at behandle med substitutionsmedicin.

- Fentanyl er så potent et stof, så derfor bliver afhængigheden stærkere, og så skal der stærkere midler til at behandle afhængigheden, forklarer han.

Han peger desuden på, at man heller ikke ved, hvilken virkning de andre stoffer i plastrene har.

- De unge her i byen ryger dampen.

- Udover fentanylen får de masser af giftstoffer fra plastret i kroppen. Vi ved ikke, hvad langtidseffekten er i forhold til lungerne. I værste fald er det cancerfremkaldende, siger han.

Derfor advarer han både forældre og unge om at eksperimentere med fentanyl og oxycontin.

- Det er livsfarligt, det her de unge begiver sig ud i, siger Erik Østerballe.

Annonce

De unge har den tro, at de ikke er narkomaner, fordi de ikke stikker sig. De ryger bare. Det er den uvidenhed, som er dødelig.

Erik Østerballe læge, fredericia misbrugscenter

Fentanyl

Fentanyl er en opioide, og den slags stoffer kan lamme

vejrtrækningen. Det kan føre til døden. Stoffet er 50 gange stærkere per vægtenhed end heroin.


  • Desuden er fentanyl meget afhængighedsskabende. De

unge opdager ofte ikke afhængigheden, før det er for sent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce