Annonce
Esbjerg

AMU-Vest i Esbjerg på vej mod lukning

AMU-Vest går igennem en hård tid med besparelser og omsætningstab, og maskinerne kan ikke holdes smurte, indtil der igen kommer gang i aktiviteterne. Underskud følger på underskud på AMU-Vest. Arkivfoto.

Uddannelsesinstitutionen AMU-Vest i Esbjerg har ryggen mod muren. Direktør forudser lukning i første halvår af 2018.

Esbjerg: AMU-Vest i Esbjerg står til at lukke inden udgangen af første halvår 2018.

Sådan lyder den alarmerende melding fra skolens formandskab og direktør Torben Pedersen, der oplyser, at AMU-Vest er så trængt af en "voldsom nedgang i uddannelsesaktiviteterne og konstante effektiviserings- og sparekrav", at der skal omgående politisk handling til, hvis skolen skal reddes.

Ifølge Torben Pedersen har bestyrelsen netop bedt folketingsmedlemmer i Sydjyllands Storkreds, regionsrådspolitikere og borgmestrene fra Esbjerg og Varde komme til møde på AMU-Vest den 9. oktober, men det bliver også gjort klart, at det ikke er noget hyggemøde. Situationen kræver, at politikerne møder op med en overlevelsesplan.

Krise-årsager


  • AMU-Vests livstruende vanskeligheder hænger bl.a. sammen med, at elevtallene de senere år er styrtdykket - både på landsplan og lokalt. I 2006 havde AMU-Vest 16.444 kursister, mens sidste års tal var 9.720. Derudover er AMU-Vest ramt af oliekrisen, der har betydet, at 50 procent af aktiviteterne på skolen er væk.
  • Hertil kommer effektiviseringskravene, der fuldt indfaset koster AMU-Vest fem mio.kr. årligt, ligesom de såkaldte taksameter-betalinger fra staten ikke er pris- og lønreguleret. Det har også haft stor betydning, at jobcentrenes aktivering af de ledige styrtdykker.

På vej ned

Ifølge Torben Pedersen har AMU-Vest også haft kontakt til Undervisningsministeriet, der er villig til at yde et lån, men det er ingen farbar vej, siger han:

- Min mor har altid lært mig, at man ikke skal låne penge, som man på forhånd ved, at man ikke har nogen chance for at betale tilbage. Jeg kan ikke tillade mig at bringe skolen ud i en situation, hvor vi ikke kan betale enhver sit. Når likviditeten har nået det punkt, hvor vi lige nøjagtig kan betale alle regninger, så lukker vi, siger Torben Pedersen.

AMU-Vest beskæftigede for få år siden over 110 medarbejdere, men staben udgør efter tilpasninger til markedssituationen nu ca. 75. Skolen er er på vej mod et nyt minus i millionklassen i år, omkring 4,5 mio. kr., hvilket er en gentagelse af 2016-regnskabets røde tal. Ifølge direktør Torben Pedersen bør likviditetsreserven udgøre 10 mio. kr., og han skønner, at det vil kræve en tilførsel på seks mio. kr. inden udgangen af 2017.

Annonce

Nyt minus

- Hvis staten går ind med fremrykket likviditet, vil det naturligvis gavne os meget. Kommunerne driver jobcentre og har mulighed for at påvirke beskæftigelsesindsatsen i retning af mere uddannelse for at ruste arbejdsstyrken til fremtiden. Det ville også styrke os. Vi ved, at især olie- og gasindustrien vil få hårdt brug for AMU-Vest, når den nuværende nedgang er overstået, men det vil formentlig først være sent i 2019 eller i 2020. Den ventetid har vi ikke økonomi til at klare, siger Torben Pedersen.

John Schmidt, der er bestyrelsesformand for AMU-Vest, betegner det som grotesk, hvis Esbjerg-området med forholdsvis mange kortuddannede allerede inden for et år må undvære et AMU-center. En økonomisk håndsrækning i form af en kapitaltilførsel vil sammen med et stigende aktivitetsniveau kunne forhindre en lukning og bane vejen for faldende underskud i de næste to år og rentabel drift i 2020, mener han.

Borgmester Johnny Søtrup (V) er ikke voldsomt overrasket over meldingen fra AMU-Vest, som han kalder "trist", for han har løbende fået underretninger om, at det står skidt til, og at de bedre rammevilkår for olieindustrien endnu ikke er slået igennem.

- Vi vil selvfølgelig støtte i det omfang, vi kan, med uddannelse af arbejdsstyrken fra vores jobcenter. Jeg må sige, at jeg har meget svært ved at forestille mig et Esbjerg uden AMU-Vest. Virksomhederne skriger efter arbejdskraft, og AMU har en meget vigtig funktion i de kommende år, siger Johnny Søtrup.

Annonce
Kultur For abonnenter

Ping-pong om millioner: Fiskerimuseet justerer byggeambitioner og satser mere på indhold i stedet for arkitektur

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE tabte i Aarhus

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: De store lyspunkter manglede mod AGF

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Kolding For abonnenter

Bil bragede ind i Freddie og Marlenes hus: Nu risikerer de, at deres hus braser sammen

Esbjerg

Slim, skimmel og døde insekter: Superbrugs fik sur smiley

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Sport

Chris Anker Sørensen bliver begravet i stilhed

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

En hård skæbne: SønderjyskE tabte igen, men holdet leverede faktisk en fin præstation

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Varde

Han er inkarneret vinterbader og ”Store Nørd” – nu vil han i byrådet

Annonce