Annonce
Sport

Se videoanalysen: Da fodbold blev inderlig ligegyldig

Da Christian Eriksen faldt omkuld blev den største fodboldkamp i flere år på dansk grund helt uden værdi. Danmark gik i sort mod undertippede finner og tabte i øvrigt 1-0 efter en pause undervejs på syv kvarter.

FODBOLD: Det skulle have været en af de helt store dage for dansk fodbold og for det danske samfund i det hele taget.

Man var ekstra rørt under nationalsangene, fordi man i snart halvandet år har været forment adgang til at være sammen om noget og føle noget af det der udefinerlige, der sker ved store sportsbegivenheder.

Det var Danmarks første EM-kamp på eget græs og finnernes første EM-kamp overhovedet og lige på et splitsekund blev det hele så inderligt ligegyldigt.

Annonce

Reporteren kiggede væk lige i de sekunder, hvor Christian Eriksen faldt livløs forover efter at have fået et blødt indkast i brystet. Mange års rutine gør, at man bliver god til at skrive lidt og kigge væk i milli-sekunder, når bolden er ufarlige steder henne på banen.

Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix

Der var vist to minutter tilbage af den ordinære tid af første halvleg, men det lå i baghovedet, at der ville blive lagt mange minutter til, fordi der havde været et hav af afbrydelser. Især havde finnerne fået mange skader, der skulle tilses.

Der var absolut intet tegn på, at Eriksen fejlede noget lige, da han løb ud mod bolden.

Men så gik det stærkt.

Et par danske spillere og især Simon Kjær drejede hurtigt om og vendte sig over mod udskiftningsbænken og vinkede desperat efter hjælp. Flere spillere gjorde det samme. På tv kunne man se, at Eriksen vendte det hvide ud af øjnene.

I løbet af få minutter var Parken midt i årets måske største fest forvandlet til fortvivlelse og usikkerhed.

Slog ring om Eriksen

Spillerne dannede ring om Christian Eriksen, men mange af dem græd og det samme gjorde de finske spillere. Paulus Arajuuri gik væk og over mod bænken helt utrøstelig og Kasper Hjulmand foldede hænderne om nakken.

Lars Høgh gik hovedrystende over mod bænken og et hvidt klæde blev holdt op omkring det sted ved modsatte tribune, hvor Eriksen lå og fik hjertemassage. En båre kom ind og et par minutter før, han blev kørt væk udbrød der kortvarig jubel fra nogle tilskuere, der var tæt på og kunne se optrinnet.

En ung kvinde var pludselig løbet fortvivlet ind på græsset. Det var Eriksens kæreste Sabrina Kvist Jensen - og Simon Kjær og Kasper Schmeichel tog sig af hende.

På storskærmen kunne man se danske og finske tilskuere græde og med et var græstæppet tømt for spillere. De 16.000 tilskuere var efterladt i uvished.

Men folk fandt hurtigt opmuntrende billeder på Twitter, hvor Christian Eriksen var afbilledet ved bevidsthed og en læge havde givet "thumbs up" på vej ud.


En ung kvinde var pludselig løbet fortvivlet ind på græsset. Det var Eriksens kæreste Sabrina Kvist Jensen - og Simon Kjær og Kasper Schmeichel tog sig af hende.


Fynboen blev kørt væk med ambulance uden udrykning, hvilket i første omgang fik uhyggen til at krybe ind over Parken. Men det var gode tegn.

- Eriksen, Eriksen, Eriksen, begyndte de finske fans at råbe ned mod de danske fans, der takkede med klapsalver og selv istemte hans navn.

Det var rørende men også dybt tankevækkende.

Efter lang ventetid kunne også stadionspeakeren annoncere, at Christian Eriksen var stabil. Jublen brød løs, selv om langt de fleste havde erfaret det via deres smartphones.

Minutterne gik. Eriksen havde været i stand til at tale og lå nu på Rigshospitalet et Schmeichel-udkast fra stadion, men han kunne intet huske. Hans hjerte havde været stoppet og han var blevet genoplivet - og så var der ingen, der kunne tænke på hans karriere efter sådan en hændelse.

Annonce

Genoptog kampen

Til langt de flestes overraskelse sagde de to hold god for at genoptage kampen kl. 20.30. De finske spillere klappede det danske hold tilbage på banen, mens vi andre bare var rystede over beslutningen.

- Vi er danskerne, danskerne...vi er røde, vi er hvide, vi står sammen side om side...blev der tappert sunget fra lægterne.

Tjah. Mathias Jensen kom ind i stedet for Christian Eriksen, der blev spillet to minutter mere, og der blev holdt en kort pause. Danmark forsøgte at sætte finnerne under pres, men var uskarpe og uden brod.

Og pludselig var Finland foran og Schmeichel så ikke godt ud.

Det tempo, som Hjulmand havde dekreteret blev kvalt i finnernes blå mur. Helt i pagt med aftenens natur tog Lukas Hradecky let Pierre-Emile Højbjergs straffespark, der var tyndt dømt mod Yussuf Poulsen.

Kasper Hjulmand smed Andreas Skov Olsen og Andreas Cornelius i front og Skov var lige ved at nå frem til en tværbold, men Lukas Hradecky var vågen som i hele kampen.

Danskerne virkede rystede og måske skulle den kamp aldrig have været genoptaget.

Danmark er gået i sort på en dag, der blev alt andet end den forventede sejrsdans. Det blev endda værre end værst.

Danmarks EM synes at lakke mod enden, før det overhovedet kom i gang. Men vi tænker mest på Eriksen.

KAMPEN KORT

Danmark-Finland, EM-gruppe B 0-1 (0-0)

Mål: 0-1 Joel Pohjanpalo (59) header tværindlæg i kassen, da Kasper Schmeichel fumler den ind,

Advarsler: Robin Lod, Finland (4), Tim Sparv, Finland (51),

Danmark (4-3-3)  Kasper Schmeichel - Daniel Wass (76. Jens Stryger Larsen), Simon Kjær (63. Jannik Vestergaard), Andreas Christensen, Joakim Mæhle - Thomas Delaney (76. Andreas Cornelius), Christian Eriksen (43. Mathias Jensen - karakter: 4 ), Pierre-Emile Højbjerg - Yussuf Poulsen, Jonas Wind (63. Andreas Skov Olsen), Martin Braithwaite.

Finland (5-3-2) Lukas Hradecky - Jukka Raitala, Joona Toivo, Paulus Arajuuri, Daniel O'Shaughnessy, Jere Uronen - Robin Lod, Glen Kamara, Tim Sparv (76. Rasmus Schüller)  - Joel Pohjanpalo (84. Marcus Forss), Teemu Pukki (76. Joni Kauko)

Bedste spillere: Danmark: Andreas Christensen Finland: Lukas Hradecky

Dommer: Anthony Taylor, England - karakter: 4 - for detaljeorienteret.

Tilskuere: 15.900

Næste kamp: EM-gruppe B, torsdag kl. 18.00, Danmark-Belgien.

KARAKTERER:

Kasper Schmeichel 4 - Daniel Wass 4, Simon Kjær 4, Andreas Christensen 7, Joakim Mæhle 7 - Thomas Delaney 02, Christian Eriksen -, Pierre-Emile Højbjerg4  - Yussuf Poulsen 02, Jonas Wind 02, Martin Braithwaite 02.

Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Pludselig dumpede bolden ned foran Mpindis fødder: Tordendrønet kom fra et uventet sted

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Inden Marco fyldte et år, fik hans forældre at vide, han kun havde seks måneder tilbage at leve i: De har kun en time om ugen med døende søn

Varde For abonnenter

Succes i specialklassen: Nu er hunde de nye hjælpelærere

Sydjylland

Syd- og sønderjyske forældre siger farvel til folkeskolen til fordel for fri- og privatskoler

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterer: Forsvarer overbeviser igen, og midtbanemand ramte den lige i rumpetten

Varde For abonnenter

Ægtepar i vejhelvede føler sig kørt over af kommunen: - De har taget røven på os

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Ny angriber har underskrevet lang kontrakt: Elias Sørensen på plads i EfB

Haderslev

Efter oversvømmede gader: Nu advarer politiet - 'får du feber, skal du kontakte læge'

EfB

Hyballa: Jeg ville elske at arbejde med van der Vaart

Tarm

Mand død af ildebefindende under kørsel: Bilen trillede i grøften

Navne For abonnenter

Alle kendte Holger, der nu runder 100 år: - Heldigvis fejler knoppen ikke noget

Haderslev

Se fotos: Syndfloden i Fole

Annonce