Annonce
Danmark

Analyse: Den oplagte klimakæmper Mads Nipper træder et stort trin op ad stigen

Der er mindst tre gode grunde til, at Mads Nipper egner sig som topchef for Ørsted-koncernen, mener erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Arkivfoto: Henning Bagger / Scanpix
Annonce

En glad jyde overtager nu et af landets mest profilerede topjob. Det sker, når Grundfos-direktør Mads Nipper efter nytår sætter sig i spidsen for energigiganten Ørsted.

Det er helt oplagt af tre årsager.

For det første er Mads Nipper en klimakæmper helt ind til knoglerne. Han sprang ud af skabet, da familieejede Grundfos i 2014 hyrede ham til at sparke gang i væksten i den gamle pumpekoncern. Det lykkedes for ham, og en af hemmelighederne er let at gennemskue: Mads Nipper har formået at gøre Grundfos til en koncern, der ikke bare sælger pumper.

Nej, Grundfos er i dag en nøglespiller i at sikre rent drikkevand til verdens befolkning. Det sælger billetter, både når der skal promoveres pumper og rekrutteres dygtige medarbejdere til hovedsædet i Bjerringbro. En ægte klimabegejstring er god at have med i bagagen, når Mads Nipper nu skal rejse rundt i verden og sælge havvindmølleparker og meget andet, der kan reducere den globale udledning af drivhusgasser.

For det andet er Mads Nipper en fremragende formidler. Det lærte han igennem sine 23 år hos Lego, hvor han i de sidste mange år sad i direktionen som marketingdirektør. Ingen kunne som Mads Nipper - med lys i øjnene - fortælle om næste års Lego-nyheder, der skulle skabe begejstring på børneværelserne.

Formidlingsevnerne får han brug for, for Ørsted - det tidligere Dong Energy - er en kompleks forretning, der opererer over hele verden med morgendagens teknologier. Det gør ingenting, at det sker med et smil på læben, og det kan ingen tage fra Mads Nipper.

For det tredje er han en dygtig leder. Det er selvfølgelig afgørende vigtigt, når man får ansvaret for en butik med en årlig omsætning på 68 milliarder kroner (det er 2,5 gange omsætningen i Grundfos). Også her er han skolet tilbage i Lego-tiden, hvor han spillede en nøglerolle, da Lego kæmpede for livet omkring årtusindskiftet. Det skete i øvrigt sammen med Henrik Poulsen, den afgående Ørsted-topchef, og de to er stadig gode venner.

Hans indsats for Grundfos har vist, at Mads Nipper sagtens kan håndtere topchefrollen. Sidste år blev han kåret til Årets Leder, der er en anerkendt pris, som tildeles af Ledernes Hovedorganisation. Det blev netop fremhævet, at Mads Nipper formår at skabe en ”naturlig sammenhæng mellem det forretningsmæssige og det bæredygtige”, og at han derfor er blevet en rollemodel for andre ledere.

Men Mads Nipper kan ikke se bort fra en række nye udfordringer. Han er vant til familieejede koncerner, hvor der er rimeligt ro på bagsmækken, hvis ejerne er trygge ved ledelsen og dens resultater. Ørsted har den danske stat som hovedaktionær og er derudover børsnoteret. Mads Nipper skal vænne sig til en bunke nye regler, og måske skal han også tænke sig om en ekstra gang, før han taler.

Et typisk Mads Nipper-citat faldt i sommer, da Grundfos aflagde et halvårsregnskab præget af coronanedlukningerne i foråret. "Den 12. marts ville jeg have givet både vitale organer og højre og venstre arm for det her resultat," sagde Mads Nipper bramfrit til Børsen.

Sådan er Finansministeriet nok ikke vant til at få præsenteret regnskaberne for statens selskaber.


Mads Nipper skal vænne sig til en bunke nye regler, og måske skal han også tænke sig om en ekstra gang, før han taler

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce