Annonce
Danmark

Analyse efter Jens Rohdes exit: De ånder lettet op i Radikale Venstre

Engang var det et særsyn med løsgængere i Folketinget. Nu er det ved at være hverdag. Alene i januar måned har to prominente skikkelser valgt at kappe båndene til deres respektive partier. Først Lars Løkke Rasmussen og nu Jens Rohde.

Da det skete for sidstnævnte kunne man næsten hører lettelsens suk gå igennem store dele af Radikale Venstre. Jens Rohde var efterhånden blevet persona non grata i partiet, hvor flere og flere partimedlemmer var begyndt at omtale ham som en slags gøgeunge, der var i gang med at smadre partiet indefra.

Jens Rohde har nemlig været på kollisionskurs med partiets ledelse og flertallet i folketingsgruppen i en række sager. I metoo-debatten gik han stik imod linjen og advokerede for bedre retssikkerhed for de mænd, der blev anklaget for krænkelser. Det skete blandt andet i et stort interview her i Avisen Danmark for under en uge siden. Det var ikke populært i partiet.

Og senest havde Jens Rohde ifølge Ekstra Bladet udarbejdet et medieudspil, som partiets ledelse ikke ville vide af, hvilket førte til en stor konflikt mellem Rohde og den politiske leder Sofie Carsten Nielsen.

Det var også Jens Rohde, der førte kniven overfor Morten Østergaard på det efterhånden sagnomspundne gruppemøde i Radikale Venstre i Den Sorte Diamant for nogle måneder siden.

Rohde blev på mødet ved med at udfordre Østergaard på, om han nu også var sikker på, at han var habil i sagen om Lotte Rod. Det insisterede den daværende politiske leder på, at han var, hvilket var det, der fik Lotte Rod til at rejse sig op og erklære, at Morten Østergaard løj. Det var ham, der havde krænket hende, og så var det slut for Østergaard. Heller ikke en episode der vandt Jens Rohde venner i eget parti.

Men selvom mange i Radikale Venstre har ønsket Jens Rohde ud af partiet, har de ikke kunnet slippe af med ham. Radikale Venstre har nemlig ikke en eksklusionsparagraf i deres vedtægter.

Jens Rohde har dog ikke kunnet været i tvivl om, at han ikke længere var særlig velkommen i partiet. Både hans kollegaer i folketingsgruppen og ledelsen har åbenlyst sænket deres tolerancetærskel overfor hans særstandpunkter. Mest af alt ligner han derfor også en mand, der blev presset ud.

Spørgsmålet er nu, hvad Jens Rohde så gør. Umiddelbart er det svært at se en lysende politisk fremtid for den engang så fremtrædende politiker. Rohdes exit fra Radikale Venstre ligner unægtelig afslutningen på hans landspolitiske karriere.


Jens Rohdes ry og rygte er nemlig ikke det bedste på Christiansborg, hvor hans til tider meget konfrontatoriske stil har gjort, at mange af hans kollegaer er en smule skeptiske overfor ham. Forløbet i Radikale Venstre – rimeligt eller ej – har ikke gjort det bedre.


Jens Rohdes ry og rygte er nemlig ikke det bedste på Christiansborg, hvor hans til tider meget konfrontatoriske stil har gjort, at mange af hans kollegaer er en smule skeptiske overfor ham. Forløbet i Radikale Venstre – rimeligt eller ej – har ikke gjort det bedre.

Sandsynligheden for, at han får lov til at melde sig ind i et af de andre borgerlige partier, er derfor også meget lille, og det er svært at se den meget liberale politiker overveje et af de røde partier.

Det efterlader et parti tilbage. Og det er så faktisk ikke et parti, men et ”netværk”. Lars Løkke Rasmussens prøveballon af et politisk parti.

Det kan Jens Rohde selvfølgelig melde sig ind i. Det er åbent for enhver. Men Lars Løkke Rasmussen har ikke brug for endnu en politisk fredløs som ham selv. Han har brug for en profil, der kan give hans projekt noget vinder-momentum, så mon dog ikke, den tidligere statsminister forsøger at holde Rohde stangen.

I sin afskedssalut begrunder Jens Rohde sin udmeldelse med, at han mener, Radikale Venstre er blevet et sekterisk parti, der har glemt fortidens pragmatiske dyder.

Nogle vil mene, at det er en besynderlig pointe fra en mand, der i så høj grad selv lever ved sværdet. Men den rammer alligevel ned i en fortløbende diskussion i det gamle husmandsparti.

Efter Morten Østergaards afgang som politisk leder sidste år, var der således kampvalg om posten. Sofie Carsten Nielsen vandt valget over Martin Lidegaard, der stillede op med løftet om en mere samarbejdende linje overfor Socialdemokratiet.

Lidegaard tabte magtkampen, men han og Rohde sidder ikke alene med deres opfattelse af, at Radikale Venstre har udviklet sig til et parti, der til tider går mere op i at have de rigtige holdninger end at få indflydelse.

Så selvom Jens Rohde nu er fortid i Radikale Venstre, er det langt fra sikkert, at det er det sidste, vi har hørt til den diskussion.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Forældre skuffede over tilsyn fra Arbejdstilsynet i asbestsag

Annonce