Annonce
Erhverv

Analyse: Nu, nej NU har de fået en pletfri topchef i Danske Bank

Carsten Egeriis er en talknuser, der har sidder skærmet fra både kunder og offentlighed. Nu får han hovedkulds opgaven med at tegne Danske Bank udadtil, skabe nye rokader i topledelsen og ikke mindst holde banken langt væk fra nye møgsager. Pr-foto

Midt i en kritisk genopretning af Danske Banks forretning og image sker det sidste, som Danmarks tungeste finansielle virksomhed havde brug for: Topchefen, hollandske Chris Vogelzang, stoppede mandag morgen med omgående virkning.

Plettet af en hvidvasksag fra sin gamle arbejdsplads, den hollandske storbank ABN Amro, der netop har indgået et forlig og betaler en bøde på 3,6 milliarder kroner. Sagen har rullet længe, men uden at blive sat i forbindelse med Chris Vogelzang. Nu er han sigtet i sagen.

Da han tog jobbet i Danske Bank, sagde han selvsikkert til Berlingske: "I am a very clean guy". Altså, Chris var ren. Nu skal han hjem til Amsterdam og forsvare sin uskyld, men alene mistanken mod ham er uforenelig med at lede Danske Bank, der stadig roder med sin egen hvidvaskskandale.

Annonce

Meget tydede ellers på at gå den rigtige vej i Danske Bank, men nu er bundlinjen, at storbanken endnu engang udløser hovedrysten hos kunderne, frustration hos de tusindvis af ansatte og hævede øjenbryn hos politikere og myndigheder.


Egeriis forbindes ikke med oprydningen efter hvidvaskskandalen. Med lidt held kan han tegne billedet af en Danske Bank, der er kommet videre. Det kræver blot, at det sidste skelet er væltet ud af skabet.


For bankens bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, er situationen ekstra prekær. Han har tidligere fortalt om de grundige baggrundstjek, han lavede af Chris Vogelzangs fortid, inden topchefen blev ansat. Selvfølgelig lavede han det. Der måtte for alt i verden ikke været snavs på den nye redningsmands cv, og da slet ikke noget, der lugtede af hvidvask.

I omverdenen lignede Chris Vogelzang den rigtige mand på det rigtige tidspunkt. Store dele af toppen af Danske Bank var enten fyret, smuttet videre til andre jobs eller stod foran udskiftning. Hollænderen ankom efter et ydmygende forløb, hvor det havde vist sig umuligt for Danske Bank at finde en kronprins i egne rækker.

Da hvidvaskskandalen kostede topchefen Thomas Borgen jobbet i 2018, stod et meget anerkendt medlem af direktionen, Jacob Aarup-Andersen, klar som afløser. Men Finanstilsynet underkendte Aarup-Andersens erfaring med bankdrift, og Danske Bank sadlede om at pegede på en anden af sine direktører, den joviale Jesper Nielsen, som ny topchef.

Men han havde også rod i bagagen og måtte tage skraldet for, at tusindvis af privatkunder havde tabt penge på et af Danske Banks mest populære investeringsprodukter, Flexinvest Fri. Han var også uegnet.

Derfor var det en lettelse, at Chris Vogelzang kom udefra og kunne tage hårdt fat om Danske Bank og alle bankens problemer. Udover at erklære sig ”ren” delte han som det første sin e-mail-adresse med hele Danmark. Enhver kunne skrive sine tanker og kritik direkte til topchefen. Der skulle fejes gulv helt ud i hjørnerne.

Talrige gange har man hørt Chris Vogelzang fortæller om projektet "Better Bank", der i 2023 både skal have ryddet op i fortidens synder og samtidig skabe en langt mere effektiv og konkurrencedygtig bank. Han havde omsider sat sit eget lederteam, og så skulle resultaterne vise sig.

Nu er Vogelzang væk, men denne gang havde Danske Bank faktisk en kronprins inden for rækkevidde. Chefen for risikostyring, Carsten Egeriis, 44 år, tiltræder straks jobbet som chef for finanskæmpen, som han har arbejdet for i blot fire år. Samlet har han dog over 20 års erfaring fra den internationale bankverden, og han mener selv at have fået det nødvendige nik fra Finanstilsynet til at iklæde sig topjobbet.

Carsten Egeriis er en talknuser, der har sidder skærmet fra både kunder og offentlighed. Nu får han hovedkulds opgaven med at tegne Danske Bank udadtil, skabe nye rokader i topledelsen og ikke mindst holde banken langt væk fra nye møgsager.

Med ja-hatten på kan Chris Vogelzangs overraskende exit blive en fordel for Danske Bank. Hollænderen forbindes med en kras oprydning i banken. Store fyringsrunder og spareprogrammer bærer hans navn. Og så lærte han aldrig at tale dansk, som han ellers lovede ved sin tiltrædelse.

Egeriis forbindes ikke med oprydningen efter hvidvaskskandalen. Med lidt held kan han tegne billedet af en Danske Bank, der er kommet videre. Det kræver blot, at det sidste skelet er væltet ud af skabet.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Erhverv For abonnenter

Restauranter: Drikkepenge...? Dem deles vi da om

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Blæst og regn stopper ikke en pælesidder: Tre kæmper om 20.000 kroner og det får arrangør til at overveje reglerne

Kolding For abonnenter

Ungt par sælger lejligheden på Frederiksberg og flytter ind i gammelt elektricitetsværk i Sydjylland: - Vi går og niver os i armen

Sydjylland For abonnenter

Blodigt drab i Sønderborg: Offeret rev hår ud af drabsmandens hoved

Varde For abonnenter

Mette er nybagt mor – men det er lige før, kæmpehunden Baby betyder mere

Sydjylland For abonnenter

Ansatte og pårørende råbte op om patientsvigt: Nu retter styrelse mindre kritik af behandlingen på kaosramt psykiatriafdeling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Varde For abonnenter

Jens plantede 5.000 træer og ventede ti år med at udsætte dåvildt: Nu er det slut

EfB

Målscorer: Hyballa solgte projektet til mig

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Varde

Jeg får hug: De unge udskammes og dømmes over en kam

Vejen For abonnenter

Den knaldrøde socialdemokrat: Jeg er til politik i øjenhøjde

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Energien var større end kvaliteten

Annonce