Annonce
Trekantområdet

Analyse om beskæftigelse: Fredericia hopper langt op på ny liste

Fredericia Kommune klarer sig bedre på beskæftigelsesområdet. Udvalgsformand håber, tallene fremover bliver endnu bedre. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Dansk Arbejdsgiverforening har offentliggjort analyse om kommunernes indsats om at få ledige i job. Fredericia ligger nummer 49 ud af 94 kommuner. En væsentlig forbedring i forhold til andre analyser.

Fredericia: De seneste år har analyser, undersøgelser og lister ikke været godt nyt, når det kom til Fredericia Kommunes indsats på beskæftigelse. Igen og igen har kommunen været at finde i bunden af listerne.

Men denne gang er det anderledes. Dansk Arbejdsgiverforening har netop offentliggjort analysen "Danmarks bedste beskæftigelseskommune". Her har organisationen taget temperaturen på, hvor effektive kommunerne er, når det handler om at skabe gode resultater på beskæftigelsesområdet.

En sammenfatning af 10 indikatorer viser, at Fredericia indtager en plads som nummer 49 ud af 94 kommuner. Landets bedste til at få ledige i job udråber undersøgelsen til at være Jammerbugt Kommune. Fredericias gode placering glæder formand for social- og beskæftigelsesområdet Peder Tind (V).

- Det er helt fantastisk og glædeligt. Det viser noget om, at vi er på rette vej. Det er jeg yderst tilfreds med. Det sidste år har vi brugt på at lægge indsatsen på beskæftigelsesområdet om. Det er til fordel for borgere og virksomheder. Det begynder at bære frugt nu, siger han.

Nabokommunerne klarer sig stadig bedre. Middelfart indtager pladsen som nummer fire, mens Vejle ligger nummer 30 og Kolding nummer 40.

Annonce

Skaber flere fleksjob

Fredericia scorer højst på ledigheden for fleksjobbere med en 17. plads. Det er netop et af de steder, hvor Fredericia Kommune både i 2018 og 2019 har ændret sin indsats.

- Tallene, de har brugt i rapporten, er fra 2018, og når vi kigger på 2019 var vores mål at skabe 164 nye fleksjob. Vi er lige nu lykkedes med at få 144 nye fleksjob, og vi når målet i år. I 2018 skabte vi 114 fleksjob. Så jeg forventer, placeringen bliver endnu bedre, siger Peder Tind.

130.000 fuldtidspersoner modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse. På landsplan vurderer kommunerne, at en tredjedel af de 130.000 personer er jobparate. Men der er stor forskel i kommunerne. Fredericia Kommune vurderer, at 44 procent af de ledige på en af de tre ydelser er jobparate. Det placerer kommunen på en 25. plads.

- Forudsætningen for at komme i job er at få folk erklæret jobparate. Dermed har virksomhederne nogle folk at vælge imellem, siger Peder Tind.

Mange søger ikke job

Der er dog også en række områder, hvor Fredericia Kommune ikke klarer sig ret godt i analysen. Det gælder blandt andet, hvor mange job kontanthjælpsmodtagere søger.

Analysen har trukket tal fra juni 2019, og her viser tallene, at på landsplan overholder hver fjerde kontantshjælpsmodtager ikke kravet om at søge job. I Fredericia Kommune er det over halvdelen - 55 procent - som ikke har søgt et job i juni, selvom kontanthjælpsmodtagere skal være aktivt jobsøgende.

Det samme gælder Fredericias indsats, når det handler om at føre langtidsledige og virksomheder sammen. I Fredericia Kommune har kun 28 procent af de langtidsforsørgede borgere deltaget i virksomhedsrettede tilbud de seneste seks måneder. I Middelfart har næsten halvdelen deltaget i sådanne forløb.

Forventer yderligere forbedring

Peder Tind erkender da også, der er et stykke vej endnu for Fredericia Kommune, når det handler om at få ledige ud i job.

- Der har vi noget at komme efter. Vi har for mange kontanthjælpsmodtagere uden registreret jobsøgning, og det samme gælder det at bringe virksomheder og langtidsforsørgede sammen. Der har vi brug for at sætte ind. Og det er lige præcis de to områder, der er styrket ved ændringerne på jobcentret, som vi begyndte i sommer. Det skal skabe flere samtaler med de ledige og bedre virksomhedsservice, fortæller udvalgsformanden.

Han forventer, der i de kommende år vil komme analyser, der viser yderligere forbedringer på beskæftigelsesområdet i Fredericia, når ændringerne på jobcentret for alvor begynder at slå igennem.

- Lige nu vil vi opleve, der er byer rundt om os, som gør det bedre, og vi kan ikke følge med landsgennemsnittet. Det her er et langt sejt træk for at komme op på gennemsnittet, siger Peder Tind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Esbjerg

Queen Machine gæster Esbjerg

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];