Annonce
Aabenraa

Her kan du få det store overblik: Sådan gik det dramatiske valg i Aabenraa punkt for punkt

Mandag morgen i denne uge blev konstitueringsaftalen præsenteret i Mediehuset i Aabenraa. Der er fem partier bag den aftale. Fra venstre ses: Erwin Andresen, Slesvigsk Parti, Jan Køpke Christensen, Nye Borgerlige, Rasmus Elkjær Larsen, gruppeformand for De Konservative, den nye borgmester, Jan Riber Jakobsen, De Konservative, den nye viceborgmester, Erik Uldall Hansen, Socialdemokratiet, og den nye formand for social- og seniorudvalget, Michael Christensen, SF. Foto: Ludvig Dittmann
Kommunalvalget 2021 er overstået. I Aabenraa Kommune endte det med en overraskende borgmester og fem vidt forskellige partier bag konstitueringen. Her får du et overblik over valgets vigtigste konsekvenser.

Aabenraa: For bare få måneder siden lignede det noget utænkeligt: At Aabenraa skulle få en ny borgmester pr. 1. januar 2022.

Sammenlignet med valgene i mange andre kommuner forekom det i Aabenraa ikke bare som et af de mere kedelige; der var reelt ikke så meget at stemme om, lød analyserne og vurderingerne igen og igen. Venstres Thomas Andresen var storfavorit til at vinde - ja, selv langt inde i valgkampen var det den gængse opfattelse.

Sådan kom det ikke til at gå.

Annonce

Aabenraa Kommune skal have en ny borgmester. I denne artikel vil vi i punktform fortælle om valgets vigtigste konsekvenser:

Aabenraa Kommunes nye borgmester fra 1. januar, Jan Riber Jakobsen fra De Konservative. Her er han fotograferet på Folkehjem meget tidligt onsdag morgen efter valget, da det stod klart, at der var et flertal bag ham som ny borgmester. Foto: Karin Riggelsen, Der Nordschleswiger

Den nye borgmester

Fra 1. januar 2022 hedder Aabenraa Kommunes nye borgmester Jan Riber Jakobsen.

Han er konservativ, 55 år og bor i Padborg. Han har været gift med Inge siden 1990, og de har en søn, Daniel.

Tilbage til det politiske: Jan Riber Jakobsen har været politisk aktiv siden 2002, han var den politisk valgte formand for forsyningsselskabet Arwos, men blev fjernet fra den post under konstitueringsforhandlingerne i 2017. I den forbindelse følte De Konservative sig hældt ned ad brættet, som det hedder, af Venstre og ikke mindst borgmester Thomas Andresen.

Det var blandt andet de oplevelser dengang, der gjorde, at De Konservative, da resultatet af valget forelå for en uge siden, bevidst gik efter at erobre borgmesterposten fra Venstre og Thomas Andresen. De Konservative følte ganske enkelt ikke, at de skyldte Venstre noget som helst.

Da der samtidig var et endog meget stort ønske hos Socialdemokratiet og SF om at komme af med Thomas Andresen som kommunens politiske overhoved, og det samme ønske var mere eller mindre udtalt hos også Nye Borgerlige og dets spidskandidat, Jan Køpke Christensen, var Thomas Andresens skæbne som borgmester reelt beseglet.

Annonce

Fem partier bag den nye borgmester

I alt står fem partier bag den nye borgmester og konstitueringsaftalen. Ud over De Konservative, Socialdemokratiet, Nye Borgerlige og SF er også Slesvigsk Parti en del af aftalen.

Både Venstre og Dansk Folkeparti er blevet spurgt, men har ikke ønsket at indgå i forhandlingerne. Venstre med den begrundelse, at de havde et ultimativt krav, og det var, at Thomas Andresen skulle fortsætte som borgmester.

De to partier - altså Venstre og Dansk Folkeparti - havde til onsdag middag kl. 12 at melde tilbage, om de ville være med i konstitueringsaftalen for dermed at kunne få del i nogle udvalgsposter. Aftalens indhold kunne de ikke ændre. Begge partier har meddelt, at de ikke ønsker at være en del af aftalen.

Annonce

Syv partier i det nye byråd

I det nuværende byråd blev syv partier valgt ind i 2017, senere kom et ottende til, da viceborgmester Ejler Schütt forlod Dansk Folkeparti og meldte sig ind i Liberal Alliance.

Det nye byråd kommer også til at bestå af syv partier. De kommer her med antal mandater skrevet i parentes:

Venstre (11), Socialdemokratiet (9), De Konservative (4), Slesvigsk Parti (2), Nye Borgerlige (2), Dansk Folkeparti (2) og SF (1).

Annonce

De to største partier

Venstre blev valgets største parti med 10.250 stemmer, procentuelt var det en marginal tilbagegang på 0,1 procentpoint, hvilket set på baggrund af de nationale meningsmålinger var en for partiet positiv overraskelse.

Venstre står til massiv tilbagegang nationalt, skulle der blive udskrevet folketingsvalg i morgen, og på den baggrund var det forventningen, at Venstre ikke kunne bevare antallet af stemmer og mandater, men det skete, hvilket er en lille sejr i sig selv.

Men borgmesterposten rakte den så ikke til.

Socialdemokratiet blev valgets næststørste, og ligesom i det nuværende byråd har partiet ni mandater. 8678 stemte på Socialdemokratiet, også en mindre tilbagegang på 0,7 procentpoint, men i modsætning til Venstre var det faktisk en lille skuffelse.

De fleste socialdemokrater havde forventet fremgang, også målt på mandater.

Annonce

Valgets vindere

Valget havde to vindere; den ubetinget største vinder er naturligvis De Konservative.

Ikke alene bliver partiets spidskandidat, føromtalte Jan Riber Jakobsen, ny borgmester; partiet mere end fordoblede sit stemmetal sammenlignet med valget i 2017.

Dengang for fire år siden fik De Konservative 1573 stemmer; ved valget for en uge siden - den 16. november - fik liste C 3544 stemmer. I forhold til det samlede stemmetal fik De Konservative 11,6 procent af stemmerne - en fremgang på 6,7 procentpoint.

Det er også på den borgerlige fløj, at vi skal finde valgets anden vinder: Nye Borgerlige.

For fire år siden var partiet spritnyt, og derfor er en direkte sammenligning ikke rimelig, men 2045 stemte på liste D, og dermed fik partiet i egen ret to mandater i det nye byråd. En klar succes for partiet.

Annonce

Valgets tabere

Ud over de partier, der ikke kom i byrådet, er det indlysende, at valgets to tabere er Venstre og Dansk Folkeparti.

Venstre, fordi partiet mistede borgmesterposten - Dansk Folkeparti, fordi partiet mistede seks ud af ti stemmer. 61,5 procent af stemmerne sagde farvel til DF, og af den grund måtte partiet nøjes med to mandater i det nye byråd. I 2017 vandt partiet fem.

En voldsom tilbagegang, der samtidig gjorde DF til byrådets næstmindste - kun undergået af SF.

Viceborgmester Ejler Schütt (i midten), Liberal Alliance, blev en af valgets tabere. Han måtte på valgaftenen erkende, at Liberal Alliance ikke fik stemmer nok til en plads i byrådet, og dermed er en næsten 30 år lang byrådspolitisk karriere forbi for den 77-årige Schütt. Foto: Karin Riggelsen, Der Nordschleswiger
Annonce

13 nye blev valgt

Det nye byråd bliver stærkt fornyet - ikke kun fordi Aabenraa Kommune har fået en ny borgmester. Hele 13 af byrådets 31 sæder bliver besat af nye kandidater, svarende til en udskiftning på næsten 42 procent af mandaterne.

Venstre og Socialdemokratiet fik hver valgt fire nye ind i byrådet. De Konservative fordoblede sin gruppe til fire, de to af dem er nye, Nye Borgerlige er nye i byrådssammenhæng, og det samme gælder naturligvis deres to mandater.

Endelig får Slesvigsk Partis Kurt Asmussen også debut i byrådssammenhæng, når det nye byråd træder sammen første gang i januar.

Annonce

Fem blev stemt ud

I alt otte af det nuværende byråds medlemmer havde på forhånd sagt farvel og var altså ikke blandt kandidaterne ved dette års valg. Men derudover blev fem stemt ud.

De fem, der ikke opnåede genvalg, er: Viceborgmester Ejler Schütt, Liberal Alliance, formanden for kultur- og fritidsudvalget, Lars Kristensen, Venstre, Ditte Vennits Nielsen, Venstre, formanden for social- og sundhedsudvalget, Karsten Meyer Olsen, Socialdemokratiet, og næstformanden i kultur- og fritidsudvalget, Jette Julius Kristiansen fra Dansk Folkeparti.

Valgets topscorere

Den nu afgående borgmester, Thomas Andresen, blev helt som ventet valgets topscorer.

4426 stemte på Thomas Andresen, men værd at bemærke i den sammenhæng er, at borgmesteren personligt fik et dårligt valg.

Selv om Venstre bevarede antallet af mandater og kun mistede 0,1 procentpoint af de afgivne stemmer, tabte Thomas Andresen selv 880 stemmer - mere præcist 16,6 procent, svarende til næsten hvert femte kryds.

De to øvrige på top 3-listen over valgets topscorere blev den kommende viceborgmester og fremtidige borgmester. Viceborgmester fra 1. januar Erik Uldall Hansen fik 2020 stemmer, Jan Riber Jakobsen 1162 stemmer.

For Erik Uldall Hansen var det en markant fremgang i forhold til, hvor mange stemmer Socialdemokraternes spidskandidat i 2017, Karsten Meyer Olesen, fik. Dengang blev det til 1434 stemmer for Socialdemokratiets borgmesterkandidat.

For den kommende borgmester, Jan Riber Jakobsen, blev valget også stemmemæssigt en succes. 1162 satte deres kryds ved den nye borgmester. En fremgang på 40 procent. Og det højeste antal, han på noget tidspunkt har fået i sine 20 år som byrådspolitiker.

Signe Bekker Dhiman havde grund til at smile på valgaftenen på Folkehjem. Med 689 stemmer blev hun ikke alene valgets topscorer blandt de kvindelige kandidater; hun blev nok så vigtigt nr. to på den socialdemokratiske liste og ligner nu en klar 2'er i det interne hierarki i sit parti. Foto: Karin Riggelsen, Der Nordschleswiger

De stærkeste kvinder

Endelig slutter vi af med at kigge på de mest populære kvinder ved valget.

Topscorer blev Socialdemokratiets Signe Bekker Dhiman, der fik 689 stemmer.

Partifællen Dorte Soll blev nummer to på den liste med 532 stemmer, mens Ida Smed oven i Dansk Folkepartis kolossale nedtur trods alt kan glæde sig over, at hun ikke alene blev den kvinde med tredjeflest stemmer, men også fik flere personlige krydser end DF's spidskandidat, Arne Leyh Petersen.


Den nye politiske frontduo i Aabenraa Kommune: Den konservative gruppeformand, Rasmus Elkjær Larsen (t.v.), og så den kommende borgmester, den ligeledes konservative Jan Riber Jakobsen. Foto: André Thorup
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Rotterne kommer på uønsket visit i private boliger: Anmeldelser fra borgerne steget voldsomt

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Aabenraa

Efter katastrofevalg for DF: Ida har vippet Arne af pinden

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Sydjylland

I aften går det løs: Politiet klar med kæmpe julerazzia

Annonce