Annonce
Erhverv

Analyse: Vi åbner til en verden, der er gået i stå

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Erhvervslivets store koryfæer skød i sidste uge brystet frem og forlangte en exit-strategi af statsminister Mette Frederiksen (S). Det var navne som tidligere Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen, Danfoss-direktør Kim Fausing og Grundfos-boss Mads Nipper, der krævede en plan for, hvordan Danmark afslutter nedlukningen af landet.

Ordene blev selvfølgelig vejet på en guldvægt. Der er bred enighed om, at coronavirussen skal bekæmpes på en måde, så sundhedsvæsnet kan følge med. Men samtidig står det klart, at virksomhederne kun i en begrænset periode kan holde til de mange restriktioner, som regeringen har indført.

Statsministeren lyttede til de tunge erhvervsfolk, der blot sagde det samme som et bredt flertal i Folketinget: Der er brug for en plan. Derfor holdt Mette Frederiksen søndagsmøde med topcheferne, og mandag fulgte hun op med endnu et pressemøde af typen, hvor hele landet lytter med.

Hun havde ikke en plan med. Slet ikke, den skal først skrives færdig, når vi kender udviklingen i coronaspredningen igennem påskeugen. Men hun varslede et lille håb, fordi tallene foreløbig ser lovende ud, og dermed kan Danmark så småt åbne sig igen efter påske - hvis det hele flasker sig og danskerne bliver ved med at lytte til sundhedsmyndighedernes skrappe anvisninger.

Erhvervslivet kunne ikke ønske sig mere lige nu. Regeringen har vist, at den har forstået behovet for en balance mellem sundhed og økonomi, så ingen af delene lider uoprettelig skade.

Ellers blev det skåret ud i pap tirsdag, der gav endnu et skræmmende eksempel på, hvor slem tilstanden er i dansk erhvervsliv. På den sidste dag i marts skyllede en bølge af konkurser og massefyringer hen over kongeriget.

Selv Lego-familien, der fra morgenstunden præsenterede et astronomisk overskud for alle sine aktiviteter på 17 milliarder kroner sidste år, skærer ned. Familiens golfresort ved Kerteminde, Great Northern, fyrede samme dag hele sin spa-afdeling med 26 medarbejdere, fordi der ikke er udsigt til kunder i butikken i nogen forudsigelig fremtid.

Det store spørgsmål er nemlig, hvordan den gradvise genåbning af samfundet vil hjælpe de trængte virksomheder. Vi kan godt regne ud, at restauranterne ikke bliver de første, der får lov at fylde lokalerne med spisende gæster. Man kan måske åbne butikscentrene, men vil forbrugerne overhovedet shoppe, hvis coronapatienter i de samme dage midt i april indlægges i stort antal på landets hospitaler?

I virkeligheden løser en dansk genåbning kun en smule af erhvervslivets problemer. Fordi vi er en eksportnation af guds nåde. Mette Frederiksen kom selv ind på det under pressemødet: ”Det kan godt ske, at flyene kunne lette fra København, men hvor skal de lande? Vi kan ikke sælge de danske varer, hvis der ikke er nogen ude i verden, der vil købe dem”.

Kig til USA, som sidste år overhalede Tyskland som vores største eksportmarked. I 2019 solgte vi varer og tjenesteydelser for 158 milliarder kroner til USA. Lige nu lyser alle nøgletal rødt i USA, der med over 150.000 bekræftede smittetilfælde er hårdt ramt af corona. Mindst 100.000 medborgere forventes at dø af sygdommen.

Dansk Industri har beregnet, at et fald i USA’s bruttonationalprodukt på 10 procent vil medføre et dansk eksporttab på 32 milliarder kroner. Mønsteret er det samme i resten af EU og Storbritannien, og derfor kan ingen spå om varigheden af den økonomiske krise, der er fulgt i kølvandet på corona.

Vi har næppe set den sidste hjælpepakke fra regeringen. Mandag blev en få uger gammel aftale om lønkompensation styrket, men erhvervslivet efterlyser alligevel mere hjælp. Der må være noget om snakken, når selv Lego-familien ikke kan få økonomien til at hænge sammen i et spa-resort uden at ty til fyresedler.

Regeringen har vist, at den har forstået behovet for en balance mellem sundhed og økonomi, så ingen af delene lider uoprettelig skade.

Flyene kan lette, men hvor skal de lande? Sådan spørger statsminister Mette Frederiksen (S). Danmark kan lempe restriktionerne, men omverdenen er stadig lukket ned. Her er fly på stribe langtidsparkeret i en lufthavn i Pittsburgh i USA. Foto: Jeff Swensen/Getty Images/AFP
Annonce
Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Haderslev

Tine gik på pension som skoleleder: Nu er hun selvstændig psykolog

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Se videoanalysen og højdepunkter: Derfor var sejren over Brøndby helt fortjent

Sydjylland

Dansk Handicap Forbund: Familier må tit kæmpe for at få den hjælp, de har krav på

Annonce