Annonce
Varde

Efter historisk godt regnskab: Andelskasse overvejer at bruge udbytte på at hjælpe erhvervskunder

Administrerende direktør Jan Pedersen fra Danske Andelskasses Bank har haft de første drøftelser med bestyrelsen, om det foreslåede aktieudbytte på 97,8 millioner kroner skal sænkes. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Danske Andelskassers Bank overvejer lige nu, om en del af udbyttet på 97,8 millioner kroner til aktionærerne skal bruges på lempelser til bankens erhvervskunder.

Hammershøj: Da Danske Andelskassers Bank i slutningen af februar fremlagde sit årsregnskab, var verden en anden. Den hårdt prøvede bank havde endelig smidt klædet med krise og kom ud med et historisk godt regnskab i 2019. Overskuddet før skat lød på 344,4 millioner kroner.

Og nok så væsentligt har aktionærerne udsigt til et samlet udbyttet på 97,8 millioner kroner. Det første udbytte nogensinde i Danske Andelskassers Bank, siden den gik på fondsbørsen i 2011 på fundamentet af de gamle andelskasser.

Annonce
Det er den måde, vi skal stå sammen på. Der kommer også en tid efter det her.

Adm. direktør Jan Pedersen, Danske Andelskassers Bank

Mere likviditet

Men det foreslåede udbytte kan blive reduceret:

- Det er noget, jeg drøfter med bankens bestyrelsen, siger administrerende direktør Jan Pedersen. Ved at udbetale et mindre udbytte, er der flere penge til lempelser til især bankens erhvervskunder, hvoraf flere virkelig er hårdt ramt af konsekvenserne af coronavirussen.

- Vi kan hjælpe med at forlænge kassekreditten. Måske tilføre mere likviditet. Det er den måde, vi skal stå sammen på. Der kommer også en tid efter det her, siger Jan Pedersen. Bestyrelsen kan senest tre uger inden den ordinære generalforsamling den 29. april beslutte, hvad aktieudbyttet skal være. En ikke helt let øvelse med tanke på de seneste ti år i Danske Andelskassers Bank.

- Vi har også nogle fonde og aktionærer, der har stået last og brast med os i lang tid, siger Jan Pedersen.

Nødberedskab

I skrivende stund indfører Danske Andelskassers Bank et nødberedskab. Hidtil har halvdelen af personalet i bankens filialer arbejdet hjemmefra. Men i den kommende tid vil der kun være en enkelt medarbejder i selve filialen tilbage. For der vil fortsat være behov for, at kunderne kan møde fysisk op i filialen. Og de kommende dage vil samtlige erhvervskunder modtage en opringning af Danske Andelskasser Bank.

- Det første, vi gør, er at afdække, hvor galt det er, siger Jan Pedersen, der roser regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) for dens håndtering af coronakrisen. Senest med en hjælpepakke til de mindre erhvervsvirksomheder, som Danske Andelskassers Bank har så mange af.

- Det er summen af de små tab, der kan give os store nedskrivninger, siger Jan Pedersen. Og som manden bag landets største ejendomsmæglerkæde Poul Erik Bech forleden sagde i JydskeVestkysten, så kan vi alle hjælpe de små erhvervsdrivende ved at være konstruktive forbrugere. Helt i Jan Pedersens ånd: - Jeg har forsøgt af få fat i min frisør. Så vil jeg betale for de næste fem klip.

Årsregnskab 2019

  • Danske Andelskassers Banks årsregnskab for 2019 med 2018 i parentes i millioner kroner:
  • Nettorente- og gebyrindtægter: 598 (576).
  • Kursreguleringer 223 (-21).
  • Løn og administration: 442 (435).
  • Nedskrivninger på udlån: 24 (8).
  • Resultat før skat: 344 (106).
  • Balance: 12.504 (11.099).
  • Egenkapital 1.982 (1.164).
  • Udbytte: 97,8 (0) eller 0,56 kroner per aktie.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce