Annonce
Esbjerg

Fanø drukner i biler: Lavprisbilletter forvandler Esbjerg Havn til gigantisk trafikprop

Bølgerne gik højt blandt færgepersonalet og nogle af de ventende bilister. Både de fastboende og turister var ved at miste tålmodigheden efter tre timers ventetid. Foto: Lars Stokbro
Tusindvis af familier er mandag eftermiddag strandet i gigantisk feriekø på havnen i Esbjerg på grund af op mod fire timers ventetid ved Fanøfærgen. Kæmperabat på færgen kan udløse kaos på øen.
Annonce

Fanø/Esbjerg: Ventetid på op til fire timer ved Fanøfærgen i hedebølgen. Fastboende og håndværkerbiler fanget i kaos, og den tunge lastbiltrafik på havnen fastlåst. Det er situationen på Esbjerg havn mandag eftermiddag.

Fastboende og folk med sommerhus frygter for de kommende uger, hvor øen oversvømmes med tusindvis af biler. Færgerne kan overføre omkring 1000 personbiler i døgnet.

- Fanø nærmer sig bristepunktet for turister, siger Marianne Hagen med eget sommerhus i Sønderho.

Efter fem ugers ferie forlod familien øen mandag morgen, og blev mødt af kilometerlange køer i Esbjerg - tusindvis af bilister i uendelige køer gennem byen på vej til Fanø - heraf mange tyskere med campingvogne.

Annonce

Vi har ventet 3,5 timer

- Vi har ventet i over tre timer, hvornår kommer vi med, spurgte en desperat turist.

I køen sad en nordjysk familie efter en times ventetid stadig langt fra færgeriet.

Jørgen og Berit Andersen, selv fra en ø, Fur, havde ventet i en lille time, da de holdt i køen for at nå til billetkontrol og opmarchbåsene - med udsigt til yderligere et par timers ventetid, før de kunne komme med færgen til Fanø. Foto: Lars Stokbro

- Er det virkelig så galt,sagde Jørgen og Berit Andersen, da de hørte om ekstra 1,5 timers ventetid ved færgen.

Kristian Brinch havde været ved mekaniker med varebilen og havde byggematerialer med retur til virksomheden i Nordby. Han havde problemer med at komme ind i køen for de fastboende.

- Det koster et par timer af min løn, sagde han.

Kristian Brinch måtte bruge nogle timer af sin arbejdstid mandag på at sidde i kø, fordi han skulle have bilen på værksted i Esbjerg og have byggematerialer med retur til Nordby. Foto: Lars Stokbro

Presset opstod trods skoleferiens afslutning, da de billige 50 kroners coronabilletter for biler blev frigivet. Lavprisbilletterne fortsætter frem til den 30. september.

- Det er fuldstændig håbløst, siger Marianne Hagen, som med familien netop har forladt Sønderho og Fanø efter fem ugers coronakaos på øen. Det har været et chok for familien at holde ferie i sommerhus under en hidtil uset sommertrængsel.

Sådan så trafikken ud på havnens hovedfærdselsåre - Østre Havnevej og Toldbodvej. Både turister og lastbiler til havnens virksomheder sat fast i en kilometer lang kø. Foto: Lars Stokbro

- Vi måtte opgive at komme ud at spise på restauranterne, og folk gik i lange køer gennem Nordbys gader. Det endte i fuldstændig kaos, da det blev gratis for gående og cyklister at komme til øen, siger Marianne Hagen.

Annonce

Alle de biler kan slet ikke være på Fanø

Med åbning for biler til kun 50 kroner mod normalt 199 kroner er Aarhus-familien sikker på, at Fanø nærmer sig bristepunktet for turister på den lille ø.

- Hvordan bliver det ikke, når folk skal derfra igen, spørger de ved synet af de lange køer i Esbjerg.

En betonkanon, varebiler, bussen til Færgefarten og utallige andre biler på job sad uvirksomme i køen på havnen. Foto: Lars Stokbro

- Man må gøre noget. Trafikken til færgerne er helt umuligt her mandag over middag Alle de biler kan slet ikke være på Fanø. Der er ikke parkeringspladser, så de må holde på stranden hele vejen ned til Sønderho, frygter Marianne Hagen.


Folk gik i lange køer gennem Nordbys gader. Det endte i fuldstændig kaos, da der blev gratis for gående og cyklister at komme til og fra øen-

Marianne Hagen efter fem uger i familiens sommerhus i Sønderho


Hun er rystet over, at øen oversvømmes af biler og turister, samtidig med at der er skrappe corona-regler om afstand.

De lange køer rammer også de mange håndværkere, der skal til øen og arbejde, ligesom de fastboende og folk med sommerhuse kommer i klemme, mener hun.

Annonce

Kommer ikke for at parkere på en strand

Endelig er hun overbevist om, at turisterne tager fra øen med et skuffet indtryk af Fanø.

- Folk kommer jo ikke til Fanø for at parkere på en strand, de vil da ud at opleve noget, ud at spise og nyde de mange attraktioner uden at stå i kø, siger hun.

Mandag og i weekenden var de fleste turister på stranden i sommerheden, så der var masser af biler ved vandkanten. Længere oppe på stranden var der god plads.

Og det var der også i Nordby og Sønderho, hvor der på dage med dårligt vejr ellers har været rigtig meget trængsel.

Reglerne for coronaens sommerpakke 2 med de billige bilbilletter og gratis overførsel af alle biler med handicapskilt er vedtaget ved en borgmesterbeslutning af viceborgmester Erik Nørreby (V), da borgmester Sofie Valbjørn (Alternativet) holdt ferie på daværende tidspunkt.

Oprindelig ville Molslinjen, der driver Fanølinjen, gøre det gratis for bilister at sejle til Fanø, og det skulle ske allerede fra 1. august.

Borgmesterbeslutningen ændrede denne plan, så bilpriserne først blev nedsat fra den 10. august til en enhedspris på 50 kroner. Alle med handicapskilt rejser gratis. Derudover fortsætter alle gående og cyklister i perioden med gratis overfart.

I skolernes sommerferie var alle hoteller og sommerhuse booket fuldt ud, så for at sikre turisterne overnatning og mindske presset på Fanø valgte viceborgmester Erik Nørreby en blød lynløsning med lavprisbilletter i stedet for gratis overførsel, og først fra afslutningen af skolernes sommerferie mandag den 10. august.

- Det ville have set forfærdeligt ud på Fanø, hvis bilerne var kommet gratis over fra den 1. august, siger han og konstaterer, at coronaens sommerpakker til øerne har været "mere end effektfuld".

Fortsætter succesen i august, kan man blive nødt til at hæve færgepriserne, men dette kan dog ikke gøres med kort varsel.

Et flertal i byrådets Økonomi- og Planudvalg bekræftede mandag eftermiddag aftalen. Det konservative medlem af udvalget,  Christian Lorenzen, har nægtet at tage sagen til efterretning.

- Det har jeg gjort, fordi jeg ikke er enig i  beslutningen, og fordi præmisserne for en sådan borgmesterbeslutning faktisk ikke har været i orden, siger han.

Borgmesterbeslutningen skal også behandles ved byrådets møde mandag den 17. august.

De varme biler blev luftet ud, og feriefamilierne fik lidt frisk luft på færgeriets arealer. Foto: Lars Stokbro
Campinglivets glæder venter - om et par timer. Foto: Lars Stokbro
Køen fortsætter - nærmest uendeligt. Foto fra broen Landgangen i den sydlige del af havnen. Foto: Lars Stokbro
En amerikanerbil skal der også være plads til for en 50'er med coronastøtte fra sommerpakke 2. Foto: Lars Stokbro
Gad vide, hvordan det kommer til at se ud på Fanø, når alle disse biler skal hjem til fastlandet igen. Og hvor skal de parkere under opholdet på Fanø, spørger flere familier med sommerhus på Fanø. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: 'Journalisterne er bare mikrofonholdere. De stiller jo ingen kritiske spørgsmål.'

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce