Annonce
Billund

Anderledes jul i landsbyerne: Ingen juleboder og nissehygge

Hverken Vejen Garden eller julemanden kommer til at gå juleoptog i Vorbasse denne december. Aflyste juletraditioner står landsbyen ikke alene med. Arkivfoto: Soffi Chanchira Larsen
Traditionsrige julearrangementer er enten aflyst eller gennemføres i en noget mere skrabet udgave. Sådan lyder budskaberne fra de lokalforeninger i Billund Kommune, som avisen har været i kontakt med.

Billund Kommune: Man kan i år fristes til at omdøbe Drengene fra Angoras nyklassiske julehit til "Jul i Corona". For selvom julen som sådan ikke er truet, så er det tilfældet for mange af traditionerne omkring højtiden, og Billund Kommune er ingen undtagelse.

Avisen har været i kontakt med tre lokale landsbyforeninger, og fællesnævneren for dem er, at julen ikke kommer til at ligne den forrige.

I Sdr. Omme, Vorbasse og Hejnsvig har de alle en tradition for et optog gennem byen. Kun for sidstnævntes vedkommende gennemføres det i en skrabet udgave, mens de andre helt har aflyst.

Annonce

Hejnsvig får således stadig besøg af Skjern Garden og spiller julemusik gennem byen 29. november, som de plejer 1. søndag i advent, men borgerforeningens formand Lotte Habekost understreger, at resten er aflyst.

- Vi plejer samtidig blandt andet at have en traktor med lad bag på til julemand og nisser, som kaster med flødekarameller til børnene, men den del er der ingen grund til i år, da børnene efter vores vurdering kommer til at løbe for tæt på hinanden, siger formanden.

Normalt slutter optoget i hallen til gløgg og æbleskiver samt diverse boder, men det kan ikke lade sig gøre i år. Nogle år samles 300-400 mennesker, så i stedet bliver garder-optoget forlænget rundt på byens gader og stræder.

Jul på trods

I Vorbasse er byens optog i år blevet helt aflyst, fortæller erhvervsforeningens formand Jette Kring. Hos dem plejer det at være 2. søndag i advent, men der bliver end ikke nogen Vejen Garden i denne omgang.

- Vi har snakket med myndighederne om det og har fået at vide, at med mindre vi sidder ned og kigger i samme retning, må vi kun samles 50 mennesker på gaden, og så kan det ikke lade sig gøre, siger hun.

I Vorbasse bliver garden normalt fulgt af et optog på 15-20 pyntede vogne - ligeledes inkluderende karamelkast, og det hele sluttes af i fritidscentret med aktiviteter som i Hejnsvig.

- Så nej, der bliver desværre ingen fællesaktiviteter i december, men mon ikke det bliver jul alligevel i de private hjem, siger Jette Kring.


Så nej, der bliver desværre ingen fællesaktiviteter i december, men mon ikke det bliver jul alligevel i de private hjem.

Jette Kring, formand i Vorbasse Erhvervsforening


Annonce

Tager ingen chancer

I Sdr. Omme har Borger & Erhverv med den relativt nye formand Kristina Nørgaard Danielsen i spidsen haft flere alternative juleidéer oppe at vende som en slags 'erstatning' for deres normale juleoptog med efterfølgende fællesarrangement i hallen, som hos dem ligger fast 1. søndag i advent.

Blandt andet havde lokalforeningen overvejet en 'nissejagt', hvor man familievis blev sendt ud i grupper for at finde ledetråde rundt i byen, som til sidst skulle føre dem til bålhytten i anlægget med slikposer overrakt af selveste julemanden.

- Vi havde håbet, det kunne lade sig gøre, og i teorien må vi godt, men med de relativt høje smittetal på det seneste i Billund Kommune tør vi ikke gennemføre noget, hvilket er brandærgerligt, siger hun og tilføjer om deres aflysning af traditionen med julemusik fra Varde Garden:

- Det aflyste vi for lang tid siden, for selvom det ikke i sig selv er et problem, så er vi bange for, at folk stimler sammen og på den måde risikerer at blive smittet, og det vil vi ikke lægge navn til.

Annonce

Pynten på plads

Under alle omstændigheder vil man i de tre landsbyer tydeligt kunne se, at julen så småt er på vej.

Alle steder har man således i de samme lokalforeninger ikke holdt det mindste igen med at julepynte i og omkring hovedgaderne samt ikke mindst indfaldsveje.

Juletræer, stjerner og andet udsmykning er allerede - eller tæt på at være - på plads til at sætte den rette stemning, så det har coronaen trods alt ikke fået indflydelse på.

Annonce
Billund For abonnenter

Ditte blev draget af den magiske verden i hypnose: - Det er bare ikke så hokus pokus-agtigt

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Sydjylland

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce