Annonce
Esbjerg

Anders Agger: De seneste år er jeg desværre blevet litterær doven og er faldet for meget ned i krimi-gryden

Anders Agger er aktuel med bogen ”Kærlighed”. Foto: Mingo
Annonce

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Med at glemme mig selv, indimellem. Det er sundt at få udfordret sin rationelle verden.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- ”Meter i sekundet” af Stine Pilgaard var jeg glad for. Ligesom cirka resten af Danmark. Da jeg var ung, ramte ”Eureka Street” af Robert Wilson mig hårdt - i dag ved jeg ikke helt hvorfor. Det tidlige Jens Christian Grøndahl var jeg også fascineret af. Den vibrerende stemning og det totale forlis i parforhold. De seneste år er jeg desværre blevet litterær doven og er faldet for meget ned i krimi-gryden. Det skal der gøres noget ved.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Hvis jeg 1:1 kunne få min første koncert med The Eagles tilbage. Det var i 1994 på en travbane i Hamborg. Og ingen troede, at det amerikanske fænomen skulle samles igen. Men der stod de, min barndoms helte, og spillede ”Tequila Sunrise”, så jeg måtte kæmpe med tårerne. Jeg tabte. I cirka 2011 så jeg Bon Iver i Prospect Park i Brooklyn, NY, med yngste-sønnen. Det var pænt magisk, mens flyene sejlede ind over Manhattan. Det var dengang, hvor man rejste ud i verden. Kan I huske det?


”Meter i sekundet” af Stine Pilgaard var jeg glad for. Ligesom cirka resten af Danmark.


- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Filmen ”Seven” ødelagde mig nærmest. Det gjorde ”Gøgereden” også, da jeg blev stor nok til at forstå den. Filmen ”Almost Famous” har jeg en helt særlig svaghed for. Jeg går kold i serier. ”House of Cards” blev ædt af Netflix-syndromet. Teater forsømmer jeg skandaløst.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Vi har lige været på Trapholt for at se den retrospektive Arne Jacobsen-udstilling. Den er et fremragende tidsbillede. Samme sted fik vi øjnene op for maleren Anette Harboe Flensburg. Wow. Første gang jeg så Lucian Freud-malerier i levende live, var de også ved at vælte mig. Ligesom Michael Kvium tvinger mig ud til kanterne.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg interesserer mig for møbel-design. Bliver simpelt hen grundglad over at sidde i den spanske stol eller høvdingestolen.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Måske teater. Der er jeg bagud.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Det kan jeg heldigvis ikke huske. /db

Anders Agger

Født i 1964. Uddannet journalist fra Ringkøbing Amts Dagblad.

Han har været ansat på DR siden 1989, hvor han startede på DR Nyheder, men siden kastede sig over dokumentargenren. Første gang med ”Heavy Agger - 14 år senere” i 1999, og siden fulgte serier som ”Herlufsholm”, ”Kongehuset”, ”Sømanden og juristen - fortællinger fra et hospice”, ”Indefra” - og senest en række programmer med Anne Hjernøe.

Han har blandt andet modtaget KLF, Kirke og Mediers hæderslegat, Danmarks Radios Sprogpris og Landsforeningen Liv & Døds Liv & Død-pris.

Anders Agger er aktuel med bogen ”Kærlighed”, der er udkommet på Politikens Forlag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce