Annonce
Sydjylland

Kend din kandidat: Anders Kronborg vil tage Esbjerg tættere på beslutningerne

Anders Kronborg har siddet 12 år i Esbjerg Byråd, men nu håber han på en plads i Folketinget. Arkivfoto: Annett Bruhn.
Anders Kronborg har boet i Esbjerg hele sit liv, og han har ingen planer om at flytte. Han mener, at Vestjylland har brug for en socialdemokratisk stemme i Folketinget, og han håber, at det kan blive ham.

Esbjerg: Der har altid stået 'Esbjerg' på post adresseret til den socialdemokratiske folketingskandidat Anders Kronborg. Postnummeret har været skiftet ud et par gange, efterhånden som han er flyttet fra bydel til bydel, men byen er forblevet den samme. Det er her, han har dyrket sin interesse for teater og løb, og her han har mødt sin kone og stiftet familie.

- Jeg har aldrig haft lyst til at flytte fra Esbjerg. Der er bare noget ved de grønne områder og den vestjyske blæst, der gør, at jeg føler mig fri her, siger 37-årige Anders Kronborg.

- Der er ikke noget bedre end at komme hjem efter et par dage ude og mærke den friske luft, når man stiger af toget.

Han har siddet i Esbjerg Byråd i 12 år, men da tiden kom til et kommunalvalg i 2017, valgte han ikke at genopstille. Anders Kronborg var nemlig blevet valgt som Socialdemokratiets vestjyske folketingskandidat, og han vidste, at han ikke ville kunne give sig selv 100 procent, hvis han blev valgt ind både i byrådet og Folketinget.

Men det handlede også om tillid. Anders Kronborg ville være ærlig med, hvad han gerne ville, og vælgerne skulle vide, at en plads i Folketinget stod øverst på ønskelisten.

Annonce

Blå bog

Navn: Anders Kronborg

Født: 18. marts 1982 (37 år) i Esbjerg

Familie: Bor i Esbjerg med sin kone Helle og deres to børn Lauge og Leonora

Job: Uddannet fra Ribe Seminarium i 2006 og arbejder i dag som folkeskolelærer på Vitaskolen i Esbjerg

Politisk CV: Har siddet i Esbjerg Byråd i 12 år for Socialdemokratiet. Han blev i 2016 valgt som socialdemokratisk folketingskandidat i Esbjerg Bykreds

Fritidsinteresser: Løbe- og cykelture i naturen omkring Esbjerg. Han har tre gange cyklet med Team Rynkeby Bramming til Paris

For stor afstand

For Anders Kronborg er roden til Esbjerg vigtig. Han vil være Vestjyllands socialdemokratiske stemme i Folketinget, hvis han bliver valgt ind, og ifølge ham vil det være til gavn for både Vestjylland og resten af Danmark.

- Der er sager fra Christiansborg, som er vigtige for Esbjerg, men omvendt er der også sager fra Esbjerg, der er vigtige for Christiansborg. Det gælder blandt andet vindmølleparken ud for Esbjerg Havn i Nordsøen, der er den største af sin slags i Danmark. Det er en udvikling, som er værd at kigge på, siger han.

Og netop vindmølleparken i Nordsøen spiller en stor rolle i den grønne omstilling, Anders Kronborg har fokus på.

- I fremtiden skal Nordsøen være en slags Silicon Valley inden for energiomstilling til havvind. Vi skal fortsætte med at udbygge vindmølleparken, fordi det er godt for miljøet, og fordi det vil kunne skabe tusindvis af arbejdspladser i Vestjylland, siger han.

Det næste punkt på den grønne dagsorden er privatbilismen. Der er for mange, der vælger bilen frem for den offentlige transport, mener Anders Kronborg. Hans løsning er at gøre kollektiv trafik mere attraktiv ved at investere i jernbanen.

Togene skal simpelthen køre hurtigere.

- Jeg vil arbejde for at få vedtaget en timemodel, der gør det muligt at komme fra Esbjerg til København på to timer. Lige nu er der for stor åndelig afstand mellem Esbjerg og Christiansborg, hvor beslutningerne bliver taget, og det kræver politisk mod og vilje at få mindsket den afstand. Men det er mit arbejde at lobbye for min by, siger Anders Kronborg.

Et godt liv

I 2006 blev Anders Kronborg uddannet som folkeskolelærer fra Ribe Seminarium, og siden da har han arbejdet på folkeskoler i Esbjerg. Han har med egne øjne set udviklingen og mærket, hvordan folkeskolen gennem årene er blevet valgt mere og mere fra til fordel for privatskolerne.

Det er en udvikling, han gerne vil stoppe i alle dele af samfundet.

- Jeg prioriterer velfærd højere end skattelettelser, og for mig betyder velfærd flere hænder i det offentlige. Det kan være flere lærere og pædagoger i folkeskolen, men også flere medarbejdere i plejesektoren, siger han.

Han håber, at flere ressourcer vil kunne gøre det offentlige attraktivt igen. For Anders Kronborg er den offentlige sektor nemlig der, hvor borgere mødes på tværs af skel, og han frygter en opdeling af samfundet, hvis tendensen til at vælge det private frem for det offentlige fortsætter.

På samme måde ser han også Christiansborg som et sted, hvor politikere mødes på kryds og tværs af partier. Bliver han valgt ind, vil han glæde sig at finde løsninger på de politiske problemer sammen. 12 år i et byråd har nemlig lært Anders Kronborg en ting eller to om samarbejde.

- I byrådet har vi på tværs af partierne fundet løsninger, og det er noget, jeg vil tage med mig til Christiansborg. Vi skal styre et land, og vi skal gøre det sammen.

Anders Kronborgs mærkesager

- Grøn omstilling med rod i Nordsøen. Vindmølleparken ud for Esbjerg Havn skal udbygges, så den grønne omstilling kan realiseres. Det vil også føre flere tusind arbejdspladser med sig.

- Bedre togforbindelser. Jernbanen skal styrkes, så togene bliver hurtigere og mere effektive. Det skal mindske privatbilismen og derved hjælpe klimaet.

- Velfærd først. I stedet for skattelettelser vil han investere i flere hænder i det offentlige, blandt andet lærere og pædagoger i skoler. Det skal få flere til at vælge den offentlige sektor frem for den private.

- Centraliseringen er gået for vidt. Hvis de mindre samfund skal overleve, skal der kigges på udligningsmetoden. Pengene skal fordeles, så de også understøtter de mindre samfund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce