Annonce
Livsstil For abonnenter

Anders Morgenthaler: - Der er ingen idé i at være en sur, gammel mand

Morgenthaler er et gammelt familienavn, der stammer fra Ursenbach i Schweiz og Zarens Rusland. Sat sammen med kollegaen gennem 20 år, Mikael Wulff har Anders Morgenthaler skabt navnet Wulffmorgenthaler, der udover at skrive børnebøger og lave animationsfilm også leverer den daglige stribe til Politiken. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Han søger det inspirerende fællesskab, den gode energi og handling bag ordene for at gøre livet så sjovt som overhovedet muligt. Det er ifølge tegner, børnebogsforfatter og filminstruktør Anders Morgenthaler langt mere livgivende end bare at provokere eller være gammelsur. Inspireret af sit eget villakvarter er han sammen med Mikael Wulff biografaktuel med familiefilmen "Mugge og vejfesten", der foruden at give underholdende stikpiller til de voksne også forsøger at give børnene troen på, at alt kan lade sig gøre. For sådan har han det selv.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce