Annonce
Sydjylland

Anders-Peter Mathiasen 60 år: Feteret journalistisk sporhund med nedture

Pressens minister, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), med prismodtagerne Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen, midt i billedet, fra Ekstra Bladet og Miki Mistrati og Thomas Stokholm fra Bastard Film, der modtager Cavlingprisen 2004 for Dan Lynge-sagen. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Anders-Peter Mathiasen har høstet mange laurbær i journalistikken, men branchen har også haft store personlige omkostninger for ham. Den 24. maj bliver han 60.

Anders-Peter Mathiasen er af en ganske særlig journalistisk støbning og blev allerede som studerende nomineret til fagets ypperste hæder, Cavlingprisen. Det skete efter hans og medstuderendes afdækning af Gullestrup-sagen, hvor Herning Kommune var løbet fra løfter til lokale landmænd om at opkøbe deres ejendomme.

Journalisten og forfatteren in spe modtog ganske vist ikke den prestigefyldte statuette ved den lejlighed. Men senere - i 1989 og 2004 - har han sammen med kolleger hentet trofæet hjem hele to gange. For afslørende artikler om Stadsarkitektens Direktorat i København og om eksrockeren Dan Lynge, der blev agent for PET.

- Jeg tror, jeg er mere journalist, end jeg er menneske, sagde Mathiasen, da han blev tildelt Cavlingprisen for anden gang.

I alt syv gange har Anders-Peter Mathiasen - af venner og kolleger kaldet AP - været i spil til en Cavling.

Han har tillige modtaget "Den Lille Cavlingpris" - Kristian Dahls Mindelegat - sammen med fem kolleger for en artikelserie om kunststøtte.

Han har arbejdet for TV-Avisen, Politiken, Jyllands-Posten og i flere omgange på Ekstra Bladet, hvor han blev en journalistisk stjerne, som i udpræget grad opdyrkede og forfulgte sine egne historier.

Karrieren har dog på ingen måde været snorlige eller forgyldt for Mathiasen, der den 24. maj fylder 60. I et åbenhjertigt interview i fagbladet Journalisten i 2017 berettede han om nedture og alkoholmisbrug - og om samtidig at være besat af den journalistiske metier.

Forfatter til flere bøger

Ifølge gamle kolleger kræver AP tid og plads og har i sine skiftende job haft meget vanskeligt ved at indordne sig under vagtskemaer og pligtopgaver, som de fleste journalister må underkaste sig. Anders-Peter Mathiasen er frygtelig stædig og ofte besværlig, lyder det. Ekskolleger beskriver ham ifølge Journalisten som "konspirationsteoretiker".

Han har også i al offentlighed udkæmpet en indædt fejde med sin tidligere nære kollega Miki Mistrati efter en bitter strid om netop dækningen af Dan Lynge-sagen. Mathiasen blev af daværende chefredaktør Hans Engell taget af sagen på Ekstra Bladet - ifølge AP, fordi Engell som tidligere justitsminister og personligt involveret ikke ville have rodet op i Lynge-sagen.

Anders-Peter Mathiasen har skrevet adskillige bøger, udgivet på forlagene People's Press, Lindhardt og Ringhof og Politikens Forlag. Senest "Det bedste bud" fra 2015, en kritisk skildring af statens omstridte salg af Dong Energy-aktier til den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs. Og lidt af et comeback for den gamle blodhund sammen med bogen fra 2017, "Søren og Mette i benlås", om lærerkonflikten i 2013.

Annonce
Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Sydjylland For abonnenter

Alkohol og selvmordstanker styrede Lises liv, men så fik hun nok: Nu har hun tabt 33 kilo og sat sig for at hjælpe kriseramt psykiatri i Aabenraa

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce