Annonce
Erhverv

Mads forvandler dansk frugt til boblende vin

Mads Groom Andersen er den i trekløveret bag Andersen Winery, der står for vinproduktion. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det, der begyndte som en hobby for Mads Groom Andersen, har udviklet sig til en virksomhed med fem fastansatte. Andersen Winery producerer mousserende vine på frugt, som bliver købt hjem fra alle egne af landet, og de perlende dråber bliver serveret på nogle af Danmarks bedste restauranter.

Mads Groom Andersen skænker et lille glas mousserende vin og afventer. Selv er han ikke i tvivl. Han ved, at balancen mellem sødme og syre sidder lige i skabet, og at duftnoterne og smagsnuancerne er, som de skal være. Det er dog stadigvæk spændende, hvad andre synes om hans boblende frugtvin.

- Det her er en vin, som vi udviklede til 40-års jubilæet på Kong Hans, hvor de brugte den til en dessert. De var faktisk selv med til at justere den. Vi havde lavet den med forskellige sødmegrader, og så valgte de den, de syntes passede bedst til det, de ville have. Den er lavet på solbær, og selvom den har pænt meget dosage, 110 gram sukker pr. liter, virker den ikke voldsomt sød, for den har også en pæn syre, siger han og stikker næsen i glasset.

Vinen dufter af solbær, men har også en interessant grøn, urtet note.

Annonce

Vi er på Andersen Winery i det nedlagte Arla-mejeri i Vrinners på Mols. Her tog Mads Groom Andersen sammen med vennerne Morten Rinder Stengaard og Frantz Maurice Scott Lundby i 2015 hul på et vineventyr, der længe havde spiret på hobbyplan hjemme i Mads’ baghave.

- Min interesse for vin opstod på mine mange klatreture rundtom i verden. De fleste steder, hvor der er dejlige kalkklipper, er der som regel også en vinmark. Og hvor der er en vinmark, er der også et vinhus. Når det regner, skal man bruge tiden på noget, og vi brugte den på at besøge de her vinproducenter. Stille og roligt ændrede det sig til, at det ikke gjorde det helt store, hvis det regnede, siger Mads Groom Andersen, der, efter at have været en tur i New Zealand i 2009, besluttede sig for at plante sine egne vinplanter.

- Jeg fik plantet alt det forkerte. Jeg troede, jeg skulle fremstille god, tung rødvin, men det gik ret hurtigt op for mig, at det var en fejl. Til gengæld fik jeg lavet en mousserende rosévin på rondo-druen, som, hvis jeg selv skal sige det, blev ret god. Der var så nogle år, hvor høsten ikke lykkedes. For ikke at spilde tiden øvede jeg mig på de æbler, vi havde, og kom ad den vej i gang med at lave æblevin.

På menukortet

Der er forskel på æblevin og cider. Æblevin har højere alkoholstyrke, og der er også forskel på produktionsmetoden. På Andersen Winery bruger de samme metode til at lave frugtvin, som franskmændene bruger til at lave mousserende vin: méthode traditionel.

Andersen Winery har fem fastansatte. Her står Anneline Lunding ved maskinen, der sætter etiketter på flaskerne. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Vores indgang til alt er at spørge os selv, hvordan vi ville have gjort det, hvis det var druer. Altså at krydre de traditionelle teknikker med det, der skal til for at få det bedste ud af de frugter, vi bruger. Udgangspunktet fra starten har hele tiden været, at hvis ikke vi selv synes, det smager godt, kommer det ikke på flaske. Vores vin skal kunne bruges til mad på lige fod med en fransk cremant, siger Mads Groom Andersen.

Andersen Winery

Bag Andersen Winery står vinmager Mads Groom Andersen, madspecialist Frantz Maurice Scott Lundby og iværksætter Morten Rinder Stengaard.

Målet er at lave dansk mousserende frugtvin, der kan måle sig med champagne.

Vinproduktionen begyndte på hobbyplan I 2009, hvor Mads begyndte at fremstille vin af æbler fra egen have. I 2015 var niveauet blevet så højt, at partnerskabet besluttede sig for at øge produktionen og overtog det gamle Arla-mejeri i Vrinners på Mols, hvor vineriet ligger i dag.

Læs mere på: www.andersenwinery.dk.

Den målsætning er vineriet lykkedes med. Tager man på nogle af landets absolutte toprestauranter, er der en god chance for at blive præsenteret for en vin fra Andersen Winery.

- Nogle restauranter har den på vinkortet, men oftest bliver vores vin brugt i vinmenuerne. Det har helt klart været en strategi at komme ind på markedet ad den vej. Det er jo en blåstempling af vores vine, at de er gode nok til at blive serveret på toprestauranterne og kan fungere til mad. Og når folk får øjnene op for det, skeler de heller ikke så meget til prisen, siger Mads Groom Andersen og peger på, at også udenlandske restauranter viser interesse for den mousserende frugtvin.

- Nu begynder det at folde sig så meget ud, at restauranter fra andre lande begynder at henvende sig. Vi skal sende en palle til Malta, hvor vi er kommet ind på de tre bedste Michelin-restauranter, og årets dessertkok i Basel havde på et tidspunkt smagt vores solbærvin og var blevet så forelsket i den, at han lavede en nytårsdessert ud fra vinen. Det kører for fuld skrue. Og det er, fordi folk har været på restaurant her i landet, hvor de har smagt vores vin og syntes, den var spændende.

Annonce

Over stok og sten

Der er i det hele taget sket meget, siden de tre venner registrerede virksomheden og producerede den første årgang. Cirka 3000 flasker.

- I trekløveret var vi enige om, at vi skulle prøve det her af. Der blev egentlig ikke taget en beslutning om, hvorvidt vi skulle give den gas eller ej. Konstellationen gjorde, at vi ikke kunne andet. Vi stod herovre i den anden ende af bygningen og kiggede på et lille rum på ni kvadratmeter og overvejede, om vi kunne have et par tanke stående derinde. En måned senere havde vi købt syv ton æbler og lejet 250 kvadratmeter. Det skete bare, fortæller Mads Groom Andersen og forsætter:

Andersen Winery laver mousserende vin af dansk frugt. Det begyndte med æble- og solbærvin, men i dag er der også vin på rabarber, ribs og kirsebær i porteføljen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Jeg har fra starten sagt, at jeg kunne lave vinen og var sikker på, at den kunne blive ret god. Morten havde på det tidspunkt ikke det store indblik i vin, men forstod sig på, hvordan man starter en virksomhed op, og Franz, som er kok, har styr på det med, hvordan mad og vin spiller sammen.

Der var ikke engang den helt store diskussion om, hvad virksomheden skulle hedde.

- Nu hedder jeg Andersen, og det var mig, der lavede vinen, men vi syntes også, at navnet klingede godt i forhold til, at det er et nordisk produkt, og samtidig klinger det godt, hvis man tænker internationalt, fortæller Mads Groom Andersen.

Efter de første 3000 flasker er produktionen steget støt år for år, og i 2021 regner Mads Groom Andersen med at fremstille 100.000 flasker.

- Det er nødvendigt - både i forhold til at bevare lidt lager og i forhold til, at vi skal have det her til at løbe rundt. I år bliver produktionslinjen optimeret til at kunne håndtere det store antal flasker. Men sammenlignet med, hvad man producerer i udlandet, er vi stadig et mikrovineri, siger han.


Det er jo en blåstempling af vores vine, at de er gode nok til at blive serveret på toprestauranterne og kan fungere til mad. Og når folk får øjnene op for det, skeler de heller ikke så meget til prisen.

Mads Groom Andersen


En ombygning har givet plads til et nyt laboratorium, og planen er at anskaffe to nye, store tanke, der øger kapaciteten med 20.000 liter. En gyropalette optimerer processen med at få gæraflejringerne ned i flaskehalsen, så de kan fjernes ved en proces, der kaldes degorgering. Det er der også en maskine, der klarer. Og der er søgt LAG-midler til et spritnyt flaskeanlæg, som stadig er så nyt, at det indtil videre kun har flasket vand - for at være sikker på, at det fungerer, som det skal.

Andersen Winery har efterhånden modtaget en del hædersbevisninger for sine frugtvine, der også bliver serveret på nogle af landets bedste restauranter. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Det kommer til at redde mit helbred. Den anden maskine var meget håndholdt, og det var ret hårdt for håndleddene. Før i tiden havde jeg fat i hver flaske cirka 70 gange. Det holder jo ikke, nu hvor volumenen er så høj. Der er mange arbejdsgange, og det er derfor, mousserende vine koster noget mere, for de her maskiner er altså ikke helt billige, og vi mangler stadig en eller to, siger han og fremviser resten af produktionslinjen med prop- og labelmaskine.

Annonce

Den bedste danske frugt

Ude i lagerrummet står pallebure med flasker stablet oven på hinanden. Der er allerede fyldt godt op, og der skal findes plads til yderligere 40.000 flasker.

- Vi bruger meget tid på at flytte rundt på tingene for at komme til noget andet, og vi har allerede et eksternt lager i brug, siger Mads Groom Andersen, men understreger, at det som sådan ikke er antallet af flasker, der er det vigtigste, selvom det har sine fordele:

- Kvalitetssikring bliver bare nemmere, når man har bedre udstyr, og det kræver en vis mængde at have råd til det. Om vi laver 100.000 eller 150.000 flasker er ikke det afgørende. Det, vi synes er sjovt, er det her med at finde de rigtige markeder også uden for landets grænser, og det kan man kun, hvis man har noget at sælge af.

Frugten til de mange flasker vin kommer fra hele landet. Partnerne blev ret hurtigt enige om, at de ville lade andre om at dyrke råvarerne.

- For os giver det ingen mening at producere det selv, som mange andre gerne vil. Jeg er overbevist om, at de her frugtplantager er langt bedre til den del, end jeg er. De har erfaringen. De har høstmaskinerne. Så hvorfor ikke drage nytte af det? spørger Mads Groom Andersen retorisk.

Frugtvinene fra Andersen Winery bliver lavet på den traditionelle metode. Det vil sige, at den mousserende vin får sin kulsyre ved gæring på flaske. Når vinen har lagret 12 måneder sammen med gærresterne, bliver bundfaldet samlet i flaskehalsen og fjernet ved en teknik, man kalder degorgering. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Hele mindsettet er, at vi skal bruge råvarer, som fungerer i Danmark og altid har fungeret i Danmark. Vi stiller nogle rimelig skrappe krav til de råvarer, vi bruger i forhold til, hvordan de er dyrket, hvornår de er blevet høstet, hvor længe de har ligget. Nu, hvor vi har større volumen, er det blevet noget nemmere, men til at begynde med kunne vi kun overtale én æbleavler til at acceptere de krav, vi havde, fortsætter han.

Frugten kommer fra hele landet. Selv om der territoriemæssigt ikke er de samme udsving herhjemme, som man har sydpå, er der små klimaforskelle, der gør, at visse frugter udvikler sig bedre i nogle landsdele end i andre. Det er kvaliteten og ikke kiloprisen, der er det afgørende for Mads Groom Andersen.

- Vi får vores bær fra mange små producenter. Hvis vi ville, kunne vi få enormt billige bær, fordi prisen er styrtdykket på grund af polske bær, som har kørt med EU-ordninger i mange år. Prisen er så latterligt lav, at ingen kan tjene penge på det herhjemme. Vi har jo en interesse i at bevare de danske producenter, for vi bruger kun dansk frugt. Derfor betaler vi også en pris, hvor det er sjovt for dem at være med, og som gør, at de gerne vil levere til os, siger han.

Annonce

Eksperimenterer stadig

Gærlåsene i egetræsfadene bobler af potentiale. I fadene ligger vinen Ingrid Barique. En ingridmarie-baseret æblevin, der lagres på fadet i et år. Hver uge bliver gærresterne vendt op i vinen, både for at få mest ud af de autolytiske aromaer, som gæren producerer, og for at holde vinen, til den kommer på flaske, hvor den skal lagre i 15 måneder.

Egetræsfadene gemmer også på nogle af de forskellige eksperimenter, som forhåbentlig skal blive til nye produkter.

- Det er mange sjove ting på vej, som jeg ikke kan løfte sløret for. Vi er heldigvis begyndt at eksperimentere på en skala, hvor vi også kan sælge vinen, når det lykkes. Før lavede vi kun 100 eller 200 flasker, når vi skulle prøve noget nyt. Problemet med det er, at der går to år, inden man ved, om det bliver godt, på grund af lagringstiden, og så går der så yderligere to et halvt år, inden man har en flaske, man kan sælge. Det duer ikke, så man er nødt til at tage nogle chancer. Det kan jo ikke betale sig at lave etiketter til 200 flasker, forklarer Mads Groom Andersen.

- Der skal være plads til leg og eksperimenter, ellers er der ikke noget vineri. Det er vigtigt, og heldigvis bliver succesraten højere og højere, jo mere erfaring vi får. Vi har gang i nogle ting, som er megaspændende, hvor man ikke kan andet end at blive glad i låget, fortæller han med et hemmelighedsfuldt smil.

- Hvornår det kommer på markedet, kan jeg ikke sige, men jeg kan godt afsløre, at etiketterne er bestilt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Tilflyttere fra Danmark får fornem pris for istandsættelse af kæmpevilla i Flensborg

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Sønderborg

Nanna er ny på JydskeVestkysten: Vil fortælle grønne historier

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Skal du ud og spise i Flensborg? Flere restauranter kræver stadig test, selvom myndighederne har lempet reglerne

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Tønder For abonnenter

Fra Moldova med kærlighed: Alina og Denis er flyttet ind i et nedbrændt hus, og nu stiller hun op til kommunalvalg

Nordtyskland

Kæmpe lettelse: De fleste i grænselandet er undtaget fra Tysklands nye krav om test

Annonce