Annonce
Erhverv

Andst handler lokalt: Høkeren har fået travlt

- Det går faktisk helt fint lige nu, og selv om man sagtens kan ringe og bestille varerne som takeaway, er mine kunder nu blevet flinke til selv at komme her for at handle i butikken, siger Lilly Ellegaard. Arkivfoto: Søren Dippel
Midt under coronakrisen er borgerne i Andst blevet flinke til at handle i byens lokale købmandsbutik.

Andst: Det er ikke mere end fire måneder siden, vi her i JydskeVestkysten skrev, at det i mere end et års tid har knebet for borgerne i Andst at købe tilstrækkeligt stort ind i byens købmandsbutik Høkeren. Så galt stod det til, at butikken ikke mere kunne give købmanden en rimelig årsløn, hvilket købmanden selv, Lilly Ellegaard, den gang meddelte på Facebook.

Men nu er det helt andre toner, der lyder fra købmanden i Andst.

- Det går faktisk helt fint lige nu, og selv om man sagtens kan ringe til Høkeren og bestille varerne som takeaway, er mine kunder nu blevet flinke til selv at komme her for at handle i butikken, siger Lilly Ellegaard.

Hun er ikke selv i tvivl om, hvorfor hun dagligt har fået flere kunder end for bare fire måneder siden.

- Det er helt sikkert, fordi vi alle sammen i Andst går hjemme nu. Det er derfor de også har fået tid til at komme ind ad døren hos Høkeren.

Annonce

Stopper til januar

Lilly Ellegaard fortæller, at hun kan skaffe mange af de fleste ting, som kunderne efterspørger.

- Men det er blevet helt umuligt at skaffe håndsprit. Ja, og så kunne jeg faktisk også godt bruge lidt mere gær.

Da Lilly Ellegaard i sin tid selv overtog Høkeren og siden har boet til leje, gjorde hun opmærksom på, at hun ville drive butikken i fem år og ikke mere. De år er snart ved at være gået, og hun har for længst besluttet sig at gå på pension til næste år.

Høkeren i Andst har en lærling, som er udlært i januar 2021, så indtil da holder Lilly Ellegaard butikken kørende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce