Annonce
Tønder

Anerkendt filmfestival gæster Tønder

Den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX har masser af bevågnhed, når den løber af stablen. Nu dukker den op i Tønder Kommune til foråret.

Den internationalt anerkendte dokumentarfilmfestival CPH:DOX gæster Tønder Kommune i løbet af foråret. Besøget sker i samarbejde med Kulturregion Vadehavet.

Til marts bliver der rig lejlighed til at se spændende dokumentarfilm af højt, internationalt niveau, når filmfestivalen CPH:DOX for første gang gæster Tønder Kommune.

Dokumentarfilmfestivalen er en af de største i verden og byder hvert år på op mod 200 dokumentarfilm udarbejdet af professionelle filmfolk, instruktører og journalister.

Pressemedarbejder for filmfestivalen, Benjamin Wigø, fortæller, at der vil være mulighed for at opleve "en håndfuld" af festivalens film i Tønder Kommune. Filmene varer typisk lidt kortere tid end en sædvanlig spillefilm, nemlig under halvanden time.

Besøget i Tønder Kommune skyldes ikke mindst Kulturregion Vadehavet og de øvrige tre kommuner i samarbejdet: Fanø, Esbjerg og Varde.

Men hvorfor rykke en københavnsk begivenhed til Vestjylland?

- Vi vil gerne gøre festivalen til en fælles dansk oplevelse. Den skal ikke kun være forbeholdt elitens København, siger Benjamin Wigø.

Formand for kultur- og fritidsudvalget, Jørgen Popp Petersen (SP) glæder sig til besøget.

- Det vil forhåbentlig skabe debat og oplevelser, siger han.

Festivalen løber af stablen i marts. Hvor og hvornår filmene kan opleves i Tønder Kommune, ligger endnu ikke fast, men Benjamin Wigø tør godt love, at der venter tilskuerne gode oplevelser:

- Filmene er på et højt internationalt plan og lavet af folk på et højt niveau.

Det er ikke gratis at opleve dokumentarfilmene, men det er billigere end en sædvanlig spillefilm i biografen, oplyser Wigø.

Annonce

CPH:DOX

CPH:DOX blev skabt i 2003. Filmfestivalen er vokset fra et besøgstal på 14.000 til 91.400 i 2015.


  • Programmet favner alt fra værkerne af de største internationale dokumentarister til unge talenter, storslåede biografudgivelser og snæver videokunst.

  • CPH:DOX har lavet en samarbejdsaftale med Kulturregion Vadehavet over to år.

  • Festivalen foregår i dagene 16. til og med 26. marts.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce