Annonce
Tønder

Anerkendt filmfestival gæster Tønder

Den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX har masser af bevågnhed, når den løber af stablen. Nu dukker den op i Tønder Kommune til foråret.

Den internationalt anerkendte dokumentarfilmfestival CPH:DOX gæster Tønder Kommune i løbet af foråret. Besøget sker i samarbejde med Kulturregion Vadehavet.

Til marts bliver der rig lejlighed til at se spændende dokumentarfilm af højt, internationalt niveau, når filmfestivalen CPH:DOX for første gang gæster Tønder Kommune.

Dokumentarfilmfestivalen er en af de største i verden og byder hvert år på op mod 200 dokumentarfilm udarbejdet af professionelle filmfolk, instruktører og journalister.

Pressemedarbejder for filmfestivalen, Benjamin Wigø, fortæller, at der vil være mulighed for at opleve "en håndfuld" af festivalens film i Tønder Kommune. Filmene varer typisk lidt kortere tid end en sædvanlig spillefilm, nemlig under halvanden time.

Besøget i Tønder Kommune skyldes ikke mindst Kulturregion Vadehavet og de øvrige tre kommuner i samarbejdet: Fanø, Esbjerg og Varde.

Men hvorfor rykke en københavnsk begivenhed til Vestjylland?

- Vi vil gerne gøre festivalen til en fælles dansk oplevelse. Den skal ikke kun være forbeholdt elitens København, siger Benjamin Wigø.

Formand for kultur- og fritidsudvalget, Jørgen Popp Petersen (SP) glæder sig til besøget.

- Det vil forhåbentlig skabe debat og oplevelser, siger han.

Festivalen løber af stablen i marts. Hvor og hvornår filmene kan opleves i Tønder Kommune, ligger endnu ikke fast, men Benjamin Wigø tør godt love, at der venter tilskuerne gode oplevelser:

- Filmene er på et højt internationalt plan og lavet af folk på et højt niveau.

Det er ikke gratis at opleve dokumentarfilmene, men det er billigere end en sædvanlig spillefilm i biografen, oplyser Wigø.

Annonce

CPH:DOX

CPH:DOX blev skabt i 2003. Filmfestivalen er vokset fra et besøgstal på 14.000 til 91.400 i 2015.


  • Programmet favner alt fra værkerne af de største internationale dokumentarister til unge talenter, storslåede biografudgivelser og snæver videokunst.

  • CPH:DOX har lavet en samarbejdsaftale med Kulturregion Vadehavet over to år.

  • Festivalen foregår i dagene 16. til og med 26. marts.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce