Annonce
Udland

Angola kræver datter af ekspræsident hjem til retsforfølgelse

Toby Melville/Reuters
Statsadvokat beder Portugal, Dubai og andre lande om at hjælpe med at få Isabel dos Santos tilbage til Angola.

Angolas statsadvokat vil bruge "alle midler" for at få Isabel dos Santos tilbage til hjemlandet.

Det siger han mandag til angolansk radio.

Milliardæren Dos Santos, der er datter af Angolas tidligere præsident og derudover er Afrikas rigeste kvinde, beskyldes for at have plyndret Angolas statskasse for enorme summer.

- Vi vil bruge alle midler og sætte internationale mekanismer i gang for at få Isabel dos Santos tilbage til landet, siger statsadvokaten, Helder Pitra Gros.

- Vi har bedt om international støtte fra Portugal, Dubai og andre lande, tilføjer han.

Det fremgår dog ikke, om Angola har udsendt en international arrestordre eller er ved at udarbejde en sådan.

Den 46-årige Isabel dos Santos opholder sig i dag først og fremmest i den britiske hovedstad, London, og i Portugals hovedstad, Lissabon.

Hun forlod Angola, da hendes far, José Eduardo dos Santos, måtte overdrage præsidentposten til efterfølgeren, Joao Lourenco, i 2017.

Isabel dos Santos har angiveligt opbygget en milliardformue gennem lyssky aftaler. Det fremgår af et omfattende læk af dokumenter, som gravergruppen International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) har fået adgang til.

Dos Santos anklages for, at hun gennem sin status som præsidentdatter sikrede sig favorable aftaler hos statslige selskaber i Angola.

Angolas myndigheder har tidligere anklaget hende for at have styret betalinger til en værdi på op mod en milliard dollar - over 6,7 milliarder kroner - fra de statslige olieselskaber Sonangol og Sodiam til sig selv og sin mand, Sindika Dokolo.

Angola er Afrikas næststørste olieproducent. Omkring 95 procent af eksportindtægterne kommer fra olie.

I slutningen af december blev Isabel dos Santos' midler indefrosset i Angola.

Statsadvokaten siger mandag, at "det var noget af et tilfælde, at hun fik besked om vores efterforskning i løbet af dagen og forlod landet om natten".

Han oplyser ikke, præcis hvornår hun udrejste af Angola.

Erhvervsmediet Bloomberg anslår, at hun har en formue på i alt 2,1 milliard dollar, svarende til omkring 14 milliarder kroner.

Dos Santos afviser selv at have gjort noget forkert. Hun har sagt, at efterforskningen er "politisk motiveret".

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Ny hobbybutik åbner i Kolding

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce