Annonce
Sønderborg

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

47-årige Anja Kulby Rick fra Sønderborg er til daglig under uddannelse som administrationselev. Hun er en af de tusindvis af danskere, som under pandemien har fået udskudt en operation. I foråret sidste år var hun til forundersøgelser, og indtil videre er operationen udskudt to gange. Privatfoto
47-årige Anja Kulby Rick fra Sønderborg er én blandt tusindvis af danskere, der under pandemien har fået udskudt en operation. Indtil videre er hendes operation udskudt to gange, og hver gang er det et psykisk pres, når man pludselig skal omstille sig til noget andet end det, der var planlagt.

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

- Jeg var til forundersøgelse i Esbjerg i april 2021, hvor jeg fik en tid til operation 1. november, fordi der i forvejen var så lang ventetid, siger hun.

Dengang kunne hun principielt have anmodet om en tid på et privathospital i stedet, men som studerende passede en operation i november hende godt. Derfor beholdt hun tiden.

Annonce

På Anja Kulby Ricks fødselsdag i september fik hun dog besked om, at operationen var udskudt. Denne gang til 24. november, som passede dårligt i forhold til uddannelsen.

Derfor bad hun selv om en ny tid - men inden da sørgede hun for at sikre sig, at den nye tid ikke kunne blive aflyst. Det ville den kun blive i tilfælde af sygdom blandt personalet, lød det. Men sådan skulle det ikke gå.

Selvbetalt livskvalitet

Tilbage i november 2019 fik Anja Kulby Rick foretaget sin gastric bypass-operation på Privathospitalet Mølholm ved Vejle. Et indgreb, hun selv betalte for og som skulle gøre hendes mavesæk mindre, så hun for alvor kunne tabe sig.

Operationen var effektiv. Anja Kulby Rick tabte sig 45 kilo i tiden derefter. Men de mange tabte kilo gav anledning til flere operationer.

Mit hoved siger, at selvfølgelig kan jeg forstå det. Jeg forstår godt situationen med, at der jo mangler sygeplejersker. Men i min egen lille boble er det træls.

Anja Kulby Rick

- Jeg er 47 år, og huden trækker sig ikke sammen på samme måde mere, som når man er 20. Det kræver lidt, fortæller hun.

Hun blev derfor godkendt til både 360 graders hudreduktion rundt om hoften og hudreduktion på arme og lår. I januar 2021 fik hun fjernet overskudshud om hoften, hvilket også foregik på privathospitalet på grund af de lange ventetider i det offentlige. Siden få måneder efter sin første hudreduktion har hun ventet på den næste i rækken - og det er den, der er udsat flere gange.

Annonce

Pludselig omstilling

Halvandet døgn inden hun skulle møde op på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg 5. januar, fik hun beskeden. Begrundelsen var dog ikke sygdom blandt personalet, men coronavirus. Akkurat som da operationen blev udskudt første gang.

- Mit hoved siger, at selvfølgelig kan jeg forstå det. Jeg forstår godt situationen med, at der jo mangler sygeplejersker. Men i min egen lille boble er det træls, siger hun.

Én ting er, at en operation, man har ventet på, bliver udskudt. For Anja Kulby Rick er det ikke livstruende. Hun kan godt leve som hun gør nu, men det er generende. Og hendes livskvalitet påvirkes af det.

Noget andet er, at hun hver gang bruger energi på at forberede sig mentalt til operationen.

- Det er jo ikke helt ufarligt. Og pludselig bliver der pustet til korthuset, og så skal man begynde forfra igen. Rent psykisk er det noget af et pres, siger hun.

Lige nu har Anja Kulby Rick en tid til sin operation 21. marts. Men hun kan være i tvivl, om det kommer til at ske.

- Jeg tør næsten ikke at tro på det, siger hun.

Hun er skrevet på venteliste, hvis der pludselig skulle komme en ledig tid inden.

Samtidig går hun stadig og overvejer, om hun skal søge om omvisitering til et privathospital. Her er ventetiderne stort set de samme som i det offentlige, men hun risikerer ikke at få sin operation udskudt igen på samme måde som i det offentlige.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Lone elsker at bo på Als: Men hun græd første gang, hun kom til øen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce