Annonce
Haderslev

Ankestyrelsen klar til at gribe ind: Stærk omstridt indsatsplan dumpes

Ankestyrelsen har bebudet, at den overvejer at indlede en tilsynssag mod Haderslev Kommunes indsatsplan på beskæftigelsesområdet. Nu bliver den omstridte plan, som har været udgangspunkt for sagsbehandlingen i Jobcenter Haderslev skrottet. Arkivfoto: Jacob Schultz
Beskæftigelses- og integrationsudvalg vedtog i august 2019 en plan, der har vakt opmærksomhed hos både en minister og nu Ankestyrelsen.

En mulig tilsynssag mod Haderslev Kommune kan være afværget, efter at beskæftigelses- og integrationsudvalget på et ekstraordinært møde mandag endegyldigt fastslog, at den stærkt omstridte indsatsplan fra 15. august 2019 ikke længere er gældende.

På mødet, der fandt sted på baggrund af en stærk opfordring fra økonomiudvalget, vedtog udvalget samtidig en ny beskæftigelsesplan for 2021.

- Det er nu op til Ankestyrelsen, om der skal rejses en tilsynssag mod kommunen. Jeg tror ikke, det bliver tilfældet, siger formanden for udvalget, Jon Krongaard (DF), der  hilser Ankestyrelsens opmærksomhed velkommen.

Annonce

- Vi har ikke noget at skjule, styrelsen har handlet helt rigtigt. Den har reageret på henvendelser fra Mogens (Rerup, Red.) der mener, at der er sket ulovligheder. Det mener jeg så ikke, og ministeren må tilsyneladende også mene det. Han har i halvandet år haft en stående invitation til at komme på besøg, uden at han har benyttet sig af den, siger Jon Krongaard.

Glad socialdemokrat

Socialdemokraten Finn Lykkeskov glæder sig over, at den omstridte indsatsplan, der kom i kølvandet på et tocifret millionunderskud i udvalget, nu endegyldigt er taget af bordet. Dermed er enhver tvivl om lovligheden af kommunens sagsbehandling også ryddet af vejen.


Om Ankestyrelsen kommer efter os ved jeg ikke, men jeg er glad for, at vi nu er færdige med det cirkus om indsatsplanen.

Finn Lykkeskov (S), medlem af beskæftigelses- og integrationsudvalget


- Om Ankestyrelsen kommer efter os, ved jeg ikke, men jeg er glad for, at vi nu er færdige med det cirkus om indsatsplanen, siger Finn Lykkeskov, der flere gange har talt for, at indsatsplanen blev skrottet. Alle gange er hans og mindretallets appel dog blevet overhørt af byrådets og udvalgets borgerlige flertal.

- Men nu er Ankestyrelsen kommet på banen, og så er emnet pludselig meget varmt, siger Finn Lykkeskov, der i sin tid selv var med til at stemme for indsatsplanen.

- Ja, men der gik ikke ret lang tid, før vi fandt ud af, at den strittede mod alle vinde og at der ikke var tale om ordentlighed, hvis man ville følge den slavisk, siger Finn Lykkeskov.

Annonce

Måltal på indsatsen

Et af kritikpunkterne af indsatsplanen var og er, at der blev sat måltal på indsatsen. Borgernes retskrav kunne dermed komme i fare ud fra et overordnet hensyn til kommunens økonomi. Blandt andet skulle antallet af tilkendte førtidspensioner nedsættes, lige som borgerne af budgetmæssige årsager skulle blive så længe i systemet som muligt. Disse forhold hæfter Ankestyrelsen sig særligt ved i sin skrivelse til kommunen den 20. januar,  og også beskæftigelsesministerens opmærksomhed vakte det allerede i 2019. Da kommunen forklarede, at indsatsen ikke var spareøvelser stillede ministeren sig dog dengang tilfreds.

Baggrund

Beskæftigelses- og integrationsudvalget vedtog 15. august på baggrund af store budgetoverskridelser en indsatsplan.

Den syv sider lange plan indeholder en række initiativer, der skal forbedre områdets økonomi. Det er formuleringen af disse initiativer og de afledte økonomiske konsekvenser, der har fået skarp kritik fra beskæftigelsesministeren - og senest også har fået Ankestyrelsen til at bebude en mulig tilsynssag mod Haderslev Kommune.

Blandt andet fordi ordlyden i indsatsplanens tilgang til revalidering opfordrer til ulovlig sagsbehandling. Her står der, at "Tilgang til revalidering skal fremover maksimalt udgøre to personer pr. måned". Det er dog ulovligt at sætte loft på antallet af personer. Alle personer, der opfylder betingelserne for at få revalidering, skal tilkendes revalidering. Det er også i strid med loven, hvis virksomhedsrettet aktivering i seks månederskal være en forudsætning for at få tilkendt et ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. I den nu skrottede plan står der ordret, at "det vil være en forudsætning, at borgere igennem seks måneder har været tilknyttet en virksomhed, hvor arbejdsevne, udfordringer og muligheder er grundigt vurderet og udviklet af en virksomhed."

Finn Lykkeskov er ked af, at beslutningen om endegyldigt at smide indsatsplanen i affaldsspanden først kommer nu efter Ankestyrelsens henvendelse:

- Der var intet til hinde for, at den plan var blevet lagt ned for længe siden. Det har været oppe at vende, men er blevet stemt ned i både byrådet og i beskæftigelses- og integrationsudvalget. Det er meget kedeligt, at formandens – og flertallets -stædighed har varet ved i så lang tid og først stopper nu. Det er ikke befordrende for det brede samarbejde, siger Finn Lykkeskov.

Annonce

Krongaard svarer igen

Jon Krongaard peger på, at indsatsplanen i sin tid blev vedtaget i fuld enighed:

- Men kun jeg og det borgerlige flertal har stået på mål for planen. På det tidspunkt, hvor vi lavede den, havde vi et stort underskud på 30 millioner kroner, så vidt jeg husker. Hvis vi ikke kunne finde dem hos os, ville vi have været tvunget til at finde dem hos de ældre og svageste. Ud over det så har vi ikke kunnet stoppe en plan uden at have en erstatning. Det har vi nu. Vi skulle have endelig vedtaget den nye beskæftigelsesplan i april. Nu har vi fremrykket processen, og samtidig sløjfer vi den gamle indsatsplan, siger Jon Krongaard, som ikke deltog på økonomiudvalgets seneste møde, hvor beskæftigelses- og integrationsudvalget blev opfordret til at trække planen tilbage.

- Det var lidt bemærkelsesværdigt. Men ok, jeg har det fint med det. Den var ikke sjov at indføre dengang, og Jeg er glad for, at vi nu kan erstatte den med noget andet. Det er sjovere at lave politik, der samler frem for at dele, tilføjer Jon Krongaard.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Syv politibiler jagtede: Vanvidsbilist kørte på fælgen fra Haderslev til Genner

Danmark

Mandagens coronatal: Under 150 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Voldsomt knivdrab på gravid eks udløser 14 års fængsel

Varde For abonnenter

Jesper har søvnløse nætter: Private indkøb på foreningens regning bør meldes til politiet

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Haderslev

Pletskud fra Haderslev by:  Lokale piger vinder fotokonkurrence og en Tivoli-tur for hele klassen

Debat For abonnenter

Nu skal vanvidsbilisterne stoppes: Vi vil ikke have typer som Mohamad

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Byens nye Lions Club er for både mænd og kvinder: Nu skal der chartres nye medlemmer

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Voldsramt kvinde vidnede i retten: - Han er sluppet afsted med karaktermord - jeg bliver aldrig den samme igen

Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Kolding

32-årig dræbte sin gravide kæreste med mindst 95 knivstik: Nu skal han i fængsel i 14 år

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Sydjylland

Den svære død: Sidstehjælp skal hjælpe pårørende

Annonce