Annonce
Haderslev

Ankestyrelsen kommer til Haderslev

På Haderslev Rådhus er socialrådgiverne i børnehandicap i gang med at få en specialistuddannelse. Til efteråret kommer Ankestyrelsen for at hjælpe medarbejderne med at finde gråzonerne og dilemmaerne mellem lovgivning og borgere. Arkivfoto: Lars Fahrendorff
Alle socialrådgivere er ved at få en specialistuddannelse, så de kan se dilemmaerne i lovgivningen. Til efteråret kommer Ankestyrelsen med et kursus.
Annonce

Alle socialrådgiverne i Haderslev Kommunes børne- og ungeafdeling er i gang med at få en specialistuddannelse, der skal gøre dem klogere og bedre til at forstå lovgivningen og håndtere den i praksis. Første modul er ifølge børne- og ungechef Henning Hede Riistofte allerede løbet af stablen.

- Det var meget positivt. Til efteråret kommer Ankestyrelsen så yderligere ind med et forløb, hvor der specifikt vil blive kigget på børnehandicapområdet. For at styrke fagligheden og få en rutine i afgørelses-sager og i den grundlæggende sagsbehandling, siger Henning Hede Riistofte, der oplyser, at Børn og Unge løbende har eksterne firmaer inde for at kigge på kommunens praksis.

- Vi har haft det på det børnesociale område, og i foråret besluttede vi at kigge på børnehandicap, siger børne- og ungechefen, som fortæller, at det ikke handler om noget højtflyvende:

- Nej, vi skal kigge på praksis og så ud fra det vurdere, hvad vi kan og kunne have gjort anderledes.  Der er altid gråzoner med dilemmaer i lovgivningen. Her får vores socialrådgivere lov til at lære lovgivningen at kende og samtidig se og forstå dilemmaerne, siger han.

Annonce

Tabt arbejdsfortjeneste

Specialistuddannelsen finder sted uafhængigt af den seneste tids massive kritik af sagsbehandlingen på børnehandicapområdet. Og den er særligt målrettet mod tabt arbejdsfortjeneste, der også er årsag til, at rigtig mange klager ender i Ankestyrelsen. For kommunen har det derfor været vigtigt at se og lære på dette område. Men dog også af en anden årsag.


Nej, vi skal kigge på praksis og så ud fra det vurdere, hvad vi kan og kunne have gjort anderledes. Der er altid gråzoner med dilemmaer i lovgivningen. Her får vores socialrådgivere lov til at lære lovgivningen at kende og samtidig se og forstå dilemmaerne, siger han.

Henning Hede Riistofte, børne- og ungechef i Haderslev Kommune


En kritisk revisionsbemærkning til Haderslev Kommunes regnskab for 2017 har været en stærk medvirkende årsag. I bemærkningen kritiserede revisionsselskabet BDO, at Haderslev Kommune i forhold til bevillingen af tabt arbejdsfortjeneste i henhold til paragraf 42 i Serviceloven ikke havde taget stilling til de sparede udgifter.

Annonce

Sager gennemgået

Det er der blevet rettet op på i løbet af efteråret og vinteren 2019 samt i år, hvor ikke blot alle medarbejdere er blevet undervist i netop denne paragraf i Serviceloven, men hvor 63 ud af i alt 275 sager om tabt arbejdsfortjeneste er blevet gennemgået. I hver enkelt sag har kommunen fortholdt sig til, beregnet, samt noteret de sparede udgifter i forbindelse med tabt arbejdstjeneste, som Social- og Indenrigsministeriet kræver.

Afdelingen har samtidig ansat en konsulent med speciale i børnehandicapområdet samt en afdelingsleder, der kan give faglig sparring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce