Annonce
Tønder

Ankestyrelsen løfter pegefingeren: Tønder hemmeligholder for mange afgørelser

Borgmester Henrik Frandsen anerkender kritikken fra Ankestyrelsen men påpeger, at forholdene nu er bragt i orden. Arkivfoto: André Thorup
Tønder Kommune er blandt de syv af landets kommuner, der ifølge Ankestyrelsen er alt for lukket omkring beslutninger, der er truffet bag lukkede døre. Kommunen anerkender kritikken, men påpeger tekniske problemer som årsag til, at det trækker ud med at få forholdene bragt i orden.

TØNDER: Dagsordenspunkt 17: Beplantning af areal / lukket punkt

Dagsordenspunkt 31: Højskole / lukket punkt

Dagsordenspunkt 32: Legatsag / lukket punkt

Dagsordenspunkt 15: Lukket sag / lukket punkt

Politisk interesserede personer i Tønder Kommune har til tider vanskelige kår, når de ønsker at følge med i, hvad der foregår bag lukkede døre i byrådssalen i Tønder. Tønder Kommune er nemlig blandt de syv danske kommuner, der af Ankestyrelsen kritiseres for at være alt for tavs og lukket, når det drejer sig om af offentliggøre afgørelser, som politikerne i kommunalbestyrelsen har truffet på den ikke-offentlige del af de månedlige møder i byrådssalen.

- Ankestyrelsen vurder, at de syv kommuner ikke i alle tilfælde har overholdt lovgivningens krav til offentliggørelse af beslutninger, som kommunalbestyrelsen har truffet for lukkede døre. Det fremgår således af referaterne fra nogle af kommunernes kommunalbestyrelsesmøder, at der alene står "lukket punkt " eller "closed item" og et sagsnummer. Dette er som udgangspunkt ikke tilstrækkeligt, påpeger Ankestyrelsen i et brev til kommunerne.

Annonce
Det korte af det lange i denne sag er, at vi med samme i god ro og orden gik i dialog med Ankestyrelsen, og at der nu er fundet en teknisk løsning.

Henrik Frandsen, borgmester, Tønder

Teknisk løsning

Tønder Kommune anerkender kritikken og lovede i dialog med Ankestyrelsen tilbage i juni bedring.

- Når det er sagt, så er det korrekt, at Ankestyrelsen kan konstatere tilfælde, hvor vi ikke har offentliggjort andet end overskriften af en sag, der har været behandlet for lukkede døre. Vi arbejder pt. på en teknisk løsning der muliggør, at det er muligt både at vise overskriften fra et lukket punkt samt beslutningen herfra, når protokollen bliver overført fra vores dagsordenssystem og så over på vores hjemmeside... Vi går stærkt ud fra at have fundet en løsning herpå senest efter sommerferien (dvs. august 2019), skriver Tønder Kommune i en svarskrivelse, der er dateret 27. juni 2019.

Tønder Kommunes hensigtserklæring om at droppe lukketheden er dog indtil videre kun betinget ført ud i livet. Således oplyste kommunen i august telefonisk overfor Ankestyrelsen, at der fortsat arbejdes på at finde en teknisk løsning, og at Ankestyrelsen vil høre nærmere, når løsningen er på plads.

Endelig godkendelse

Borgmester Henrik Frandsen siger, at Tønder Kommune nu lever op til kravene.

- Det korte af det lange i denne sag er, at vi med det samme og i god ro og orden gik i dialog med Ankestyrelsen, og at der nu er fundet en teknisk løsning. Fra september har vi sådan set efterlevet kravene. Det eneste, der står tilbage, er den endelige godkendelse fra Ankestyrelsen, siger han.

Borgmesteren kunne tirsdag ikke svare på, hvor langt tilbage i tiden man vil gå for med tilbagevirkende kraft at offentliggøre tidligere lukkede afgørelser. Kommunen har overfor Ankestyrelsen tilkendegivet, at man i hvert fald vil gå tilbage til kommunalbestyrelsens dagsorden i marts 2019.

Det var endnu ikke sket tirsdag eftermiddag.

Ankestyrelsen

Ankestyrelsen er et statsligt, uafhængigt organ under Økonomi- og Indenrigsministeriet, der fungerer som landets øverste klageinstans og praksiskoordinerende myndighed på bl.a. velfærdsområdet. Styrelsen har omkring 600 ansatte, hvoraf hovedparten er jurister.

Ankestyrelsen fører tilsyn med, at kommunerne overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder.

Kilde: Ankestyrelsen

De syv

De syv kommuner, der befinder sig i Ankestyrelsens søgelys og altså er blevet opfordret til at bringe praksis for offentliggørelse i overensstemmelse med lovgivningen, er ud over Tønder også Albertslund, Høje-Taastrup, Hvidovre,Gentofte, Ishøj og Gladsaxe kommuner.

Alle syv kommuner har oplyst, at de fremover vil sikre, at de vil overholde lovgivningens krav. Ankestyrelsen har konstateret, at det for nuværende gælder Gentofte og Gladsaxe kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Folketingsmedlem søgte svar hos miljøministeren: Der er så meget gift og svovlbrinte i Lillebælt, at der faktisk er dødt

Annonce