Annonce
forside

Anklage: Mærsk forhindrede olie-statsjob i Esbjerg

Hverken energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) eller Martin Rune Pedersen, Maersk Oils Chief Operating Officer, ønsker af bekræfte, at olieselskabet skulle have forhindret oliejob fra Energistyrelsen i at blive flyttet til Esbjerg. Arkivfoto: Chresten Bergh

Hverken energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) eller Martin Rune Pedersen, Maersk Oils Chief Operating Officer, ønsker af bekræfte, at olieselskabet skulle have forhindret oliejob fra Energistyrelsen i at blive flyttet til Esbjerg i forbindelse med regeringens "Bedre Balance II".

Esbjerg: Der var lagt op til, at den for Esbjerg voldsomt eftertragtede afdeling af Energistyrelsen, som beskæftiger sig med olieressourcerne i Nordsøen, skulle flyttes til landets oliehovedstad i forbindelse med regeringens udflytning - Bedre Balance II - som blev præsenteret i sidste uge.

Men Esbjerg Kommune og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) fik sammen med det lokale folketingsmedlem Carl Holst (V) en lang næse. For da det kom til stykket, var 29 stillinger fra Energistyrelsen, som ifølge JydskeVestkystens oplysninger helt op til få dage før offentliggørelsen ellers havde figureret på listen over job, der skulle flyttes væk fra hovedstaden, forsvundet.

Nu går rygterne fra både kilder på Christiansborg og kilder i Esbjergs olieindustri på, at Maersk Oil har gjort sin indflydelse gældende, fordi det med en snarlig overtagelse af franske Total ville skabe for stor usikkerhed omkring relationen til oliespecialisterne i Energistyrelsen. Mange tror nemlig ikke på, at styrelsens oliefolk ville tage med til Esbjerg, og dermed ville Maersk Oil/Total risikere at skulle begynde forfra i et samarbejde med nye folk på de centrale placeringer i Energistyrelsen.

Annonce

Sagen kort


  • Esbjerg har i flere end 15 år arbejdet på at få den afdeling i Energistyrelsen, som blandt andet arbejder med koncessioner og licenser i den danske del af Nordsøen, til Esbjerg. Dette er dog aldrig sket.
  • I forbindelse med regeringens "Bedre Balance II" i sidste uge blev Esbjerg Kommune tilgodeset med i alt 112 statsjob - heraf er 61 dog inden for Skat og tidligere annonceret, men de forjættede olie-gas arbejdspladser var ikke som håbet imellem.

Ingen kommentar

Hos Maersk Oil vil man hverken be- eller afkræfte oplysninger om, at olieselskabet har påvirket beslutningen, men Martin Rune Pedersen, Maersk Oil Chief Operating Officer, oplyser i en mail til avisen:

"Det er regeringens beslutning, hvor man placerer Energistyrelsen og andre statslige myndigheder. Vi samarbejder med Energistyrelsen vedr. aktiviteterne i Nordsøen, uafhængigt af hvor styrelsen måtte være placeret."

Heller ikke energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil be- eller afkræfte, at Maersk Oil skulle have påvirket udflytningen af oliefolkene fra Energistyrelsen til Esbjerg. Via sin pressechef meddeler Lars Chr. Lilleholt, at han ingen kommentarer har.

Både Jesper Frost Rasmussen og Carl Holst udtrykte efter offentliggørelsen af "Bedre Balance II", at de var forundrede over, at oliearbejdspladserne fra Energistyrelsen ikke var med i udflytningen til Esbjerg, og det var helt tydeligt en stor overraskelse for begge, at sagen faldt anderledes ud. De siger i øvrigt også samstemmende, at de efterfølgende forgæves har forsøgt at få en begrundelse fra energiministeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Annonce