Annonce
Tønder

Anklage: Røveriske mænd truede deres ofre på livet

Det var her foran Fakta-butikken på Kongevej i Tønder, at de to røveritiltalte ifølge anklageskriftet overfaldt en bare 15-årige dreng og tvang ham til at udlevere blandt andet sin Iphone, et hævekort og sin jakke. Foto: Martin Franciere
En torsdag i marts huserede to unge mænd i den indre by i Tønder, hvor de både begik røveri og omfattende hærværk. Det hele endte i en vejgrøft ved Bolderslev. Mandag starter retssagen, hvor de også er tiltalt for at true både deres ofre og fængselsbetjente på livet.

TØNDER: - Vi har oplevet meget i dag, og hvis I stikker os til politiet, slår vi jer ihjel.

Bemærkningen var noget af de sidste, to unge mænd fik sagt en torsdag aften i marts i Tønder. Kort tid efter satte de sig sammen med tre andre unge i en bil og kørte ud af byen. Ved Bolderslev endte turen brat, da bilen havnede i grøften, og politiet tog affære.

Det, de to mænd havde oplevet den dag, har efterladt sig spor hos flere. Således er mændene, der er henholdsvis 18 og 19 år gamle, tiltalt for både røverier, vold, indbrud, omfattende hærværk og trusler på livet.

Retssagen mod dem indledes på mandag ved byretten i Sønderborg. Anklageskriftet, som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i, omfatter i alt 11 tiltaler. I det omfang, domsmandsretten finder dem skyldig, risikerer de, trods deres unge alder, ubetingede fængselsstraffe. Det er det, som anklagemyndigheden går efter.

For at komme til bunds i det omfattende sagskompleks har retten afsat hele fire dage med forventet domsafsigelse den 30. juli.

Annonce

Sagen mod de tre andre er sluttet. De kommer ind i billedet i forbindelse med færdselsuheldet, men vi har ikke kunnet knytte dem til de forudgående sager i Tønder.

Preben Westh, vicepolitiinspektør, Syd- og Sønderjyllands Politi

Hærværks-rus

Ifølge anklageskriftet tog de to mænds huseren i byen udgangspunkt i baggården til værtshuset Carl Skomager i Østergade. Her overfaldt de en ung mand med spark og knytnæveslag for at få ham til at udlevere en klump hash. Det lykkedes til sidst.

Fra Østergade gik turen til Tønder Sports- og Fritidscenter, hvor de, i det der lignede en hærværks-rus, stod for omfattende ødelæggelser. Blandt andet blev der smadret 11 ruder. Den samlede regning efter deres optræden er opgjort til knap 25.000 kroner.

På vej tilbage til den indre by ødelagde de en parkeret scooter og begik indbrud i en lejlighed. Den blev ribbet for al elektronisk udstyr, herunder et tv og en playstation.

Bag tremmer

Senere på eftermiddagen stod de, ifølge anklageskriftet, bag yderligere to røverier, hvor det, foran henholdsvis Fakta og Aldi, gik ud over to unge mænd, der med skub og slag samt trusler som "vil du gerne dø" blev afkrævet deres egendele. Ofrene blev efterfølgende med trusler på livet advaret mod at anmelde overfaldene.

Efter senere på aftenen at være kørt galt, havnede de to røveri-sigtede på skadestuen. Få dage senere blev de varetægtsfængslet. Det skete i et lukket grundlovsforhør, fordi politiet mente, at der kunne være medgerningsmænd på fri fod. I den aktuelle sag er der dog kun rejst sag mod henholdsvis den 18- og 19-årige.

- Sagen mod de tre andre er sluttet. De kommer ind i billedet i forbindelse med færdselsuheldet, men vi har ikke kunnet knytte dem til de forudgående sager i Tønder, siger vicepolitiinspektør Preben Westh, Syd- og Sønderjyllands Politi, der har stået i spidsen for efterforskningen af det omfattende sagskompleks.

- I kan vente jer

Den 19-årige risikerer ydermere at blive dømt for vold og trusler mod en fængselbetjent. Mens han sad varetægtsfængslet i arresten i Esbjerg, så han sig tilsyneladende gal på en kvinde, der ifølge anklageskriftet blev overfuset med følgende svada:

- I kan fucking vente jer, det her betyder krig mod jer.

Trusler mod personer i udsatte stillinger bliver der i retten set på med alvorlige øjne.

Men også den 18-årige har udsigt til skærpet bevågenhed. Han er tidligere dømt for vold, hvilket vil få betydning ved en eventuel dom i den foreliggende sag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce