Annonce
Tønder

Anklage: Røveriske mænd truede deres ofre på livet

Det var her foran Fakta-butikken på Kongevej i Tønder, at de to røveritiltalte ifølge anklageskriftet overfaldt en bare 15-årige dreng og tvang ham til at udlevere blandt andet sin Iphone, et hævekort og sin jakke. Foto: Martin Franciere
En torsdag i marts huserede to unge mænd i den indre by i Tønder, hvor de både begik røveri og omfattende hærværk. Det hele endte i en vejgrøft ved Bolderslev. Mandag starter retssagen, hvor de også er tiltalt for at true både deres ofre og fængselsbetjente på livet.

TØNDER: - Vi har oplevet meget i dag, og hvis I stikker os til politiet, slår vi jer ihjel.

Bemærkningen var noget af de sidste, to unge mænd fik sagt en torsdag aften i marts i Tønder. Kort tid efter satte de sig sammen med tre andre unge i en bil og kørte ud af byen. Ved Bolderslev endte turen brat, da bilen havnede i grøften, og politiet tog affære.

Det, de to mænd havde oplevet den dag, har efterladt sig spor hos flere. Således er mændene, der er henholdsvis 18 og 19 år gamle, tiltalt for både røverier, vold, indbrud, omfattende hærværk og trusler på livet.

Retssagen mod dem indledes på mandag ved byretten i Sønderborg. Anklageskriftet, som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i, omfatter i alt 11 tiltaler. I det omfang, domsmandsretten finder dem skyldig, risikerer de, trods deres unge alder, ubetingede fængselsstraffe. Det er det, som anklagemyndigheden går efter.

For at komme til bunds i det omfattende sagskompleks har retten afsat hele fire dage med forventet domsafsigelse den 30. juli.

Annonce

Sagen mod de tre andre er sluttet. De kommer ind i billedet i forbindelse med færdselsuheldet, men vi har ikke kunnet knytte dem til de forudgående sager i Tønder.

Preben Westh, vicepolitiinspektør, Syd- og Sønderjyllands Politi

Hærværks-rus

Ifølge anklageskriftet tog de to mænds huseren i byen udgangspunkt i baggården til værtshuset Carl Skomager i Østergade. Her overfaldt de en ung mand med spark og knytnæveslag for at få ham til at udlevere en klump hash. Det lykkedes til sidst.

Fra Østergade gik turen til Tønder Sports- og Fritidscenter, hvor de, i det der lignede en hærværks-rus, stod for omfattende ødelæggelser. Blandt andet blev der smadret 11 ruder. Den samlede regning efter deres optræden er opgjort til knap 25.000 kroner.

På vej tilbage til den indre by ødelagde de en parkeret scooter og begik indbrud i en lejlighed. Den blev ribbet for al elektronisk udstyr, herunder et tv og en playstation.

Bag tremmer

Senere på eftermiddagen stod de, ifølge anklageskriftet, bag yderligere to røverier, hvor det, foran henholdsvis Fakta og Aldi, gik ud over to unge mænd, der med skub og slag samt trusler som "vil du gerne dø" blev afkrævet deres egendele. Ofrene blev efterfølgende med trusler på livet advaret mod at anmelde overfaldene.

Efter senere på aftenen at være kørt galt, havnede de to røveri-sigtede på skadestuen. Få dage senere blev de varetægtsfængslet. Det skete i et lukket grundlovsforhør, fordi politiet mente, at der kunne være medgerningsmænd på fri fod. I den aktuelle sag er der dog kun rejst sag mod henholdsvis den 18- og 19-årige.

- Sagen mod de tre andre er sluttet. De kommer ind i billedet i forbindelse med færdselsuheldet, men vi har ikke kunnet knytte dem til de forudgående sager i Tønder, siger vicepolitiinspektør Preben Westh, Syd- og Sønderjyllands Politi, der har stået i spidsen for efterforskningen af det omfattende sagskompleks.

- I kan vente jer

Den 19-årige risikerer ydermere at blive dømt for vold og trusler mod en fængselbetjent. Mens han sad varetægtsfængslet i arresten i Esbjerg, så han sig tilsyneladende gal på en kvinde, der ifølge anklageskriftet blev overfuset med følgende svada:

- I kan fucking vente jer, det her betyder krig mod jer.

Trusler mod personer i udsatte stillinger bliver der i retten set på med alvorlige øjne.

Men også den 18-årige har udsigt til skærpet bevågenhed. Han er tidligere dømt for vold, hvilket vil få betydning ved en eventuel dom i den foreliggende sag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce