Annonce
forside

Anklage: Stedfar tyranniserede fire børn med trusler og systematisk afstraffelse

Foto: Claus Thorsted

En opvækst som medlem af Jehovas Vidner med en voldelig stedfar i et hjem på Skærbæk-egnen blev af en nu 24-årig mand beskrevet som en lang lidelseshistorie. - Vi kendte ikke til andet, og troede ikke at nogen ville hjælpe os, sagde han.

SKÆRBÆK/SØNDERBORG: - Vi trøstede os med, at når vi blev voksne, slap vi ud af det.

Sådan forklarede en nu 24-årig mand i Retten i Sønderborg om sin opvækst, der ifølge ham var præget af trusler, systematiske afstraffelser, indespærring og en særdeles voldelig og kontrollerende stedfar.

Familien bosatte sig på Skærbækegnen i 2008 og er aktive Jehovas Vidner.

- Vi levede meget isoleret, og måtte kun have venner inden for Jehovas Vidner. Vi havde ingen idé om, hvilke muligheder der var for at få hjælp. Vi kendte ikke til andet, og troede ikke, at nogen ville hjælpe os, sagde den ældste søn, der onsdag afgav vidneforklaring i sagen.

Den havde han sammen med sin nu 20-årige søster startet med en politianmeldelse i juli sidste år. Det var fem år efter at han på sin 18 års fødselsdag havde forladt hjemmet og brudt med familien samt Jehovas Vidner.

Annonce

Sagen

Sagen mod den 50-årige stedfar og den 48-årige mor blev indledt, da den ældste søn og datteren sidste sommer anmeldte parret for bl.a. grov vold. Det skete efter, at den dengang 19-årige datter var flygtet fra parret under en ferie i Norge og havde søgt tilflugt hos broderen i København.Ud over overgreb og mishandling efter straffelovens grove voldsparagraf er stedfaren også tiltalt for ulovlig tvang, trusler og blufærdighedskrænkelse. Hans 48-årige hustru er bl.a. tiltalt for medvirken.

Tønder Kommune modtog i 2013 en anonym bekymringsanmeldelse. En undersøgelse af forholdene i hjemmet førte ikke til noget.

Vold før

Politianmeldelsen, der omhandler overgreb, afstraffelser med knytnæveslag, spark og såkaldte håndrodsslag samt perioder, hvor børnene for de mindste forseelser blev nægtet mad, havde også den dagsorden, at myndighederne blev opmærksomme på den yngste søns situation. Han var den eneste, der sidste sommer var tilbage i hjemmet. Efter anmeldelsen blev han tvangsfjernet.

Både stedfaren og moren afviser alle anklager. Moderen har tidligere forklaret, at hun tilbage i 2003 flygtede fra børnenes voldelige biologiske far.

- Jeg var gået fra en voldelig ægtemand og ville gøre det med det samme, hvis det skete igen, sagde hun på retssagens førstedag i sidste uge.

Rejs dig op

Der er i dag ingen kontakt mellem de tre ældste søskende og deres mor og stedfar. Både den ældste søn og datteren afgav onsdag forklaring, mens forældrene var placeret i et tilstødende lokale.

Sønnen forklarede fattet og velformuleret sin personlige lidelseshistorie, der tog fart, da han i teenagealderen forsøgte at distancere sig fra Jehovas Vidner. Ifølge ham farede stedfaren op ved det mindste fejl, eller opsøgte ham efterfølgende på værelset. Her skulle han stille sig op og modtage håndrodsslag i hovedet.

- Jeg var 1,93 m og vejede kun 68 kg. Han vejede over 130 kg og slog til. Benene sank væk under mig ved hvert slag, og jeg blev beordret til at rejse mig op for at modtage det næste, forklarede den 24-årige. Han beskrev et håndrodsslag som en voldsom lussing, hvor man ikke bliver ramt af en flad hånd, men af håndroden.

Den ældste søn har regnet sig frem til, at der i de tre år, hvor han boede i hjemmet, har været omkring 120 episoder af denne karakter. Afstraffelsens længde afhæng i høj grad af stedfarens humør.

- Han havde et voldsomt temperament, så man skulle passe på. Han kunne blive meget vred, sagde datteren i sin forklaring.

Gode ting

Den 50-årige stedfar afviser samtlige beskyldninger.

- Jeg kunne fortælle i timevis om de gode ting, vi har foretaget os sammen, har han forklaret omkring forholdet til børnene.

Retssagen fortsætter fredag, hvor bl.a. den næstyngste søn, der ligeledes har brudt med Jehovas Vidner, skal afgive forklaring. Fredag vil også de tre voksne søskendes bistandsadvokat fremsætte og argumentere for et erstatningskrav.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce