Annonce
Sport

Anklagemyndighed åbner efterforskning af Qatar-VM

Valery Hache/Ritzau Scanpix
Mistanken om korruption ved Qatars VM-værtskab er så begrundet, at en retlig efterforskning er igangsat.

Den nationale anklagemyndighed i Frankrig har formelt åbnet en retlig efterforskning af tildelingen af VM-værtskabet for 2022 til Qatar.

Det skriver det franske medie Mediapart og nyhedsbureauet AFP.

Tildelingen af værtskabet har længe været under mistanke for korruption, og efter tre års forundersøgelse mener anklagemyndigheden, at man har materiale til at gå videre mere sagen.

Den tidligere præsident for Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) Michel Platini er en af dem, som undersøges for at have været indblandet i korruptionen, skriver Mediapart.

Efterforskerne er ifølge AFP særligt interesserede i et møde i november 2010 mellem Platini, Frankrigs daværende præsident, Nicolas Sarkozy, og Tamim bin Hamad Al-Thani, som i 2013 blev emir i Qatar.

Platini blev i juni afhørt af fransk politi, men afviser at have gjort noget forkert. Også Sarkozys tidligere stabschef Claude Gueant og sportslig rådgiver Sophie Dion er blevet afhørt af politiet.

Platini har tidligere været suspenderet fra alle fodboldrelaterede aktiviteter. Det blev han tilbage i 2015, og først for få måneder siden udløb hans karantæne.

Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, udelukkede i 2015 tidligere Fifa-præsident Sepp Blatter og Michel Platini fra al fodbold for brud på paragraf om gaver.

Den etiske komité i Fifa lagde i domsafsigelsen særligt vægt på en pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc, som Platini i 2011 modtog fra Fifa.

Qatar fik tildelt VM-slutrunden i 2010. Siden er halvdelen af de dengang stemmeafgivende medlemmer af Fifa-komitéen blevet suspenderet, fået livslang fodboldkarantæne, blevet retsforfulgt for korruption eller har modtaget bøder.

/ritzau/

Annonce
Mediaparts artikel om efterforskningen af VM i 2022
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Annonce