Annonce
Nordtyskland

Svindel for knap 40 millioner kroner: Grænsekøbmand tiltalt for avanceret skattekarussel

De mange øl og sodavand forlod i virkeligheden aldrig Danmark, mener anklageren. Modelfoto: Colourbox.
I dag starter retssagen mod en 55-årig mand fra Flensborg. Ifølge tiltalen mistede den danske og den tyske stat afgifter for cirka fem millioner euro i avanceret skattekarussel.

FLENSBORG: En 55-årig grossist fra Flensborg er mistænkt for at have bedraget den danske og den tyske stat for cirka fem millioner euro – omregnet omkring 38 millioner kroner. Pengene er afgifter på øl og sodavand, som manden har tilsvindlet sig gennem fingerede handler, mener anklagemyndigheden.

Sagen mod den 55-årige starter i dag ved landsretten i Kiel, skriver nyhedsbureauet DPA.

Tilsyneladende havde den 55-årige opbygget en avanceret skattekarussel.

Store mængder drikkevarer blev importeret til Flensborg fra Danmark. Herefter blev de mange øl- og sodavandsdåser moms- og afgiftsfrit solgt til kunder uden for EU. Disse handler fandt ifølge anklageskriftet kun sted på papiret. I virkeligheden forlod varerne aldrig Danmark og sivede uden afgifter videre til det københavnske kioskmiljø, mener anklagemyndigheden.

Danske og tyske myndigheder har samarbejdet tæt for at opklare sagen. Anklagemyndigheden i Kiel, toldvæsnets efterforskere i Hamborg og skattemyndighederne i Flensborg har således kørt parløb med dansk politi.

Den 55-årige blev anholdt og sigtet i 2015. Men handlerne er foregået via et virvar af forskellige skuffeselskaber. Derfor har processen med at udrede forløbet taget så lang tid.

- Selv revisorer har haft svært ved at gennemskue sagen. På papiret så alt legalt ud. Det forklarede tysk toldvæsens talsmand, Axel Hirth, til avisen Flensburger Tageblatt i forbindelse med anholdelsen.

Annonce
- Selv revisorer har haft svært ved at gennemskue sagen. På papiret så alt legalt ud.

Axel Hirth, tysk toldvæsen.

Bagmænd forsvandt

Ifølge Axel Hirth trækker sagen også tråde til bagmænd i Østeuropa og Asien. Dem er det dog ikke lykkedes at få fat på.

Den 55-årige er tiltalt for at have kørt sin skattekarussel i perioden mellem 2013 og frem til anholdelsen.

Der forventes dom i midten af november.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce