Annonce
Indland

Anklager kræver seks måneders ubetinget fængsel for ulvedrab

Mourits Troldtoft kunne ikke være i tvivl om, at det var en ulv han dræbte, lyder det fra specialanklager.

Manden, der skød og dræbte en fredet ulv på en mark uden for Ulfborg, står til mindst seks måneders ubetinget fængsel.

Desuden skal han ikke længere have ret til at gå på jagt.

Sådan lyder kravet fra specialanklager Ulrik Panduro, da han onsdag formiddag kommer med sine afsluttende bemærkninger i ankesagen ved Vestre Landsret.

- Det er en grov forbrydelse at skyde et fredet dyr, siger Ulrik Panduro foran de tre landsdommere og tre domsmænd.

Den tiltalte, Mourits Troldtoft, blev for et år siden idømt 40 dages betinget fængsel ved Retten i Herning.

Dommen blev anket af begge parter, og nu kræver anklageren en væsentligt hårdere straf.

Anklageren køber ikke Troldtofts forklaring om, at han skød efter et dyr, der muligvis var en krydsning mellem en hund og en ulv.

- Ethvert seksårigt barn, der ser et billede af det her dyr, vil sige, det er en ulv.

- Nu er det ikke et barn, vi har med at gøre, men en forstkandidat, der har arbejdet med skov- og landbrug hele sit liv.

- Han sidder i lædersædet på sin Toyota Landcruiser med sin Leupold jagtkikkert. Han kan godt se, hvad det er for dyr, han skyder, siger Ulrik Panduro.

Mourits Troldtoft sidder med foldede hænder og lytter til anklagerens ord i den fyldte retssal.

Det er ifølge anklageren en skærpende omstændighed, at Mourits Troldtoft affyrede hele tre skud mod dyret, mens han sad i sin bil.

- Hvis man ser videoen af, hvad der foregik, så er man ikke i tvivl om, at han skyder for at dræbe. Han skyder ikke én gang, men hele tre gange.

- Man vil dælme være sikker på, at det dyr får det bly, det skal have, siger Ulrik Panduro.

En supplerende dna-erklæring har slået fast, at det dræbte dyr var en ulv.

Erklæringen er lavet af det tyske forskningsinstitut Senckenberg Research Institute.

Mourits Troldtoft sagde under sin vidneforklaring mandag, at han havde bedt om lov til at få udtaget en ekstra vævsprøve af det dræbte dyr.

Han har ikke tillid til, at Senckenberg, der er Aarhus Universitets samarbejdspartner om ulveovervågningen i Danmark, er objektiv.

Troldtoft har dog fået afslag fra myndighederne på at få udleveret en ny prøve.

Efter anklagerens afsluttende bemærkninger i sagen er det nu forsvarsadvokat Jan Schneiders tur.

Der ventes dom i sagen senere onsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce