Annonce
Digitalt

Anmeldelse: Death Stranding er smukt og fantastisk underholdende

Death Stranding vil meget mere end det gennemsnitlige action-spil og byder på en stærk historie med tilhørende stærke skuespilspræstationer. Pr-foto
Den hæderkronede spiludvikler Hideo Kojima har med Death Stranding skabt et mageløst, ambitiøst, fremmedverdenligt og alligevel genkendeligt spilunivers, der får dig til både at grine og græde.

Nogle spil er ligetil.

Du ved, hvad du får, når du køber det nye FIFA, Call Of Duty eller The Sims-spil. Ikke at det på nogen måde skal forklejne spillene eller udviklerne bag, der tydeligvis har fundet en formel, der får dedikerede fans til finde tegnebogen frem år efter år.

Andre spil udforsker derimod nye stier at betræde i den efterhånden gennemtraskede spiljungle.

Et sådan spil, der vil gå sin egen vej, er Hideo Kojimas Death Stranding.

Death Stranding er... Mystisk. Forvirrende. Skræmmende.

Men det er også smukt. Og tankevækkende. Og til tider endda opmuntrende.

Hideo Kojima har selv skrevet historien til spillet, og den kan være tung at sætte sig ind i. Men hvis du har tålmodigheden, og du kan affinde dig med ikke at kunne se det store billede fra starten, bliver du gavmildt belønnet, mens du kæmper dig igennem spillet.

Om testen

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Knytter bånd

Du starter spillet som 'Porter', en ensom kurér i den golde ødemark, der engang var USA. Dit job er at transportere medicin, værktøj og andre fornødenheder mellem de spredte byer, hvor de få mennesker, der er tilbage, har forskanset sig.

Som du arbejder dig frem og hjælper de mennesker, du møder på din vej, bliver du involveret i en mission, der har afgørende betydning for verden. En mission, der har tråde igennem resterne af den amerikanske regering og som skal genskabe fællesskabet i det postapokalyptiske USA.

Det er selvfølgelig ikke ligetil at rejse igennem ødemarken, der breder sig ud i mellem menneskehedens sidste byer. Undervejs støder du på masser af forskellige udfordringer i form af fjender, monstre og uoverkommeligt terræn. Selv vejret kan skabe problemer for dig, og derfor skal du altid pakke tilstrækkeligt med livsnødvendigt udstyr og våben, inden du begiver dig uden for bygrænserne.

Spillet er et action-adventure spil, men du finder hurtigt ud af, at det ofte kan være en fordel at snige sig af sted, når du render ind i fremmede, der er på jagt efter de mange ting, som du transporterer. Derfor er det ikke ligefrem lagt op til hidsige skuddueller, men nogle gange kan du tør for andre muligheder, og bliver tvunget til at finde geværet frem. I takt med at sværhedsgraden i spillet stiger, får du løbende adgang til nyt udstyr samt nye våben og køretøjer, der gør livet i ødemarken en anelse lettere.

Spillet er med sin fantastiske historie en typisk singeplayer-titel. Men faktisk er der også elementer af multiplayer gemt i verdenen. Du kan nemlig interagere – på en måde – med andre spillere, og du kan hjælpe dem på deres respektive rejser gennem ødemarken. Ligesom du også selv kan støde på ting på din rejse, der er efterladt af andre spillere, der har passeret igennem området.

Selve den tankegang – at det er vigtigt at skabe og vedligeholde de bånd og forbindelser, man knytter med andre mennesker - gennemsyrer hele spillet. Og det indkapsler en smuk historie om vores samfund, og hvor vi er på vej hen.

Annonce

Kendte ansigter

Fra spillets første få minutter er det klart, at Kojima vil mere med Death Stranding end bare at skabe et almindeligt actionspil. Han vil fortælle en historie. Og han har hyret talentfulde folk ind til at hjælpe sig.

Det er nemlig ikke tilfældigt designede og animerede personer, du spiller som og møder på din vej i Death Stranding. Det er store stjerner som Mads Mikkelsen, Norman Reedus og Léa Seydoux, der er blevet 3D-scannet, filmet og stemmeoptaget for at blive bragt til live i spilverdenen. Også filminstruktørerne Guillermo del Toro og danske Nicolas Winding Refn optræder, mens du forsøger at finde opklare, hvad der er sket i spillets verden.

For noget slemt er der sket, i den udgave af jorden, som du møder i Death Stranding. Ingenting er som det plejer og de ting, menneskeheden tidligere tog for givet, som samfundets opbygning, fællesskabets glæder og selv forholdet mellem liv og død, er blevet forvandlet til noget helt andet.

Langsomt men sikkert opklarer du dele af mysteriet, alt imens spillet skrider frem. Men forvent ikke at blive taget i hånden hvad angår den bagvedliggende, store historie. Du bliver præsenteret for metafysiske, filosofiske og spirituelle tankedilemmaer, der undervejs kan gøre selv den mest ivrige Kojima-fan stakåndet.

Kombinationen af kendte skuespillere, velproducerede filmsekvenser, spillets flotte grafik, fornøjeligt gameplay og en dyb historie gør Death Stranding nærmest umulig at lægge fra sig igen, Du vil hele tiden vide mere og forstå mere, mens du langsomt bliver fodret med flere oplysninger om BT'ere, Bridge-Babies, The Beach - og Death Stranding.

Titel: Death Stranding

Platform: PlayStation 4 og PC

Testet på: PlayStation 4

Udgivelsesdato: 8. November 2019.

Der er en stor verden at udforske i Death Stranding, men heldigvis har man masser af udstyr til at forcere terrænet. Pr-foto
Norman Reedus er en af flere højt profilerede skuespiller, det medvirker til, at Death Stranding bliver så godt fortalt, som spillet gør. Pr-foto
I takt med, at man avancerer i spillet, får man bedre grej - og det er livsnødvendigt, at man også bruger det. Pr-foto
Annonce
Gear For abonnenter

Så god er ny autostol med indbygget airbag

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Varde

Alvorlig sag om blufærdighedskrænkelse på skole: Tre mandlige elever anmeldt for at krænke pige

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Varde

Campingfamilie med sjælden ros til myndighederne efter brand løb løbsk: Derfor er der glæde efter drama i strid blæst

Erhverv For abonnenter

Total tavshed om Ecco-fadæsen: Konservative-toppolitikere nægter at tale om Niels Flemming Hansens farvel til ordførerpost

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Kultur For abonnenter

Vejen Kunstmuseum har været lukket i halvandet år: - Jeg ser det ikke som et problem, at vi ikke har åbnet

Rejser

Millioner vil have de billetter, der kan sende danskere på månedlang ferie i hele Tyskland for 68 kroner

Annonce