Annonce
Indland

Anmeldelser om vold og trusler nåede højdepunkt i 2019

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Stigning i anmeldelser har været markant de seneste år og omfatter både privatpersoner og offentligt ansatte.
Annonce

Kurven over anmeldte voldsforbrydelser og trusler i Danmark har de seneste år haft en stejl hældning - i opadgående retning.

Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Politiet modtog 7500 anmeldelser om vold i sidste kvartal af 2019, fremgår det tirsdag.

Antallet er på sit højeste niveau siden 1995. Dengang begyndte Danmarks Statistik at korrigere sine anmeldelsestal for de udsving i statistikken, der typisk er mellem vinter, forår, sommer og efterår.

Hvis man sæsonkorrigerer antallet af voldsanmeldelser i de sidste tre måneder af 2019, svarer det til 7274 anmeldelser.

Generelt modtager politiet flere anmeldelser i slutningen af året - blandt andet på grund af uroligheder i forbindelse med julefrokoster, oplyser Danmarks Statistik.

At politiet de seneste år har modtaget flere anmeldelser om vold hænger blandt andet sammen med, at der indløber flere henvendelser om vold mod offentligt ansatte.

Denne udvikling skal formentlig ses i sammenhæng med ændringer i den praksis, der er, når offentligt ansatte bliver udsat for vold.

Der er i dag - modsat tidligere - krav om, at der sker politianmeldelse i sager, hvor eksempelvis plejepersonale har været udsat for vold eller trusler, hvis offeret skal kunne få erstatning.

Men denne ændring kan ikke forklare det hele. For ser man alene på "vold mod privatpersoner", er der også sket en markant stigning.

Med 3391 anmeldelser i sidste kvartal af 2019 - efter sæsonkorrektion - nåede man det højeste niveau i denne kategori siden 1995.

Dengang henvendte privatpersoner sig 2000 gange til politiet, fordi de var blevet overfaldet eller på anden måde udsat for vold.

I sidste kvartal af 2019 indløb 1718 anmeldelser om trusler.

Siden 2012 er antallet af henvendelser til politiet om trusler steget kraftigt. I sidste kvartal 2012 modtog politiet knap 700 anmeldelser.

Tilbage i 1995, som statistikken strækker sig tilbage til, indløb der cirka 550 anmeldelser om trusler i årets sidste tre måneder.

/ritzau/

Danmarks Statististiks tal om anmeldelser om vold og trusler
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Slesvig-Holsten går i orange: Nu bør danskerne ikke køre over grænsen

Danmark

Hvor er Mette Frederiksen?

Annonce